header

Olutarviot

BrewDog Dog F

default
image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
17,5 %; 0,33 l pullo

Dog F on Habanero-chilillä, kahvilla ja kaakaolla maustettu imperial stout, jota on myös kypsytetty konjakkitynnyrissä. Musta ja täyteläinen olut on valmistettu juhlistamaan panimon kymmenvuotispäivää 2017. Hedelmäinen ja polttava chilimäisyys on keskeisessä roolissa maussa ja tuoksussa, mutta myös kaakaomaiset ja kahvimaiset piirteet tulevat esille. Pitkässä jälkimaussa chilimäisyyden rinnalle nousee paahtuneita, tammimaisia ja humalaisia sävyjä. Kompromissiton makupommi.

Chimay Grande Réserve Vieillie En Barriques (2016/3)

default
image-border

Bières de Chimay, Baileux, Belgia
10,5 %; 0,75 l pullo

Chimay Bluen tynnyrikypsytettyä versiota on ikäännytetty ranskalaisessa ja amerikkalaisessa tammitynnyrissä sekä konjakkitynnyrissä. Kypsytys tuottaa tumman punaruskeaan ja täyteläiseen trappistiolueen selkeän tammimaisia ja konjakkimaisia piirteitä. Oluen maku ja tuoksu tarjoavat myös karamellimaisia, hunajamaisia, rusinamaisia, omenamaisia ja päärynämäisiä sävyjä sekä jälkimakua kohti voimistuvaa mausteisuutta. Korkea alkoholiprosentti peittyy runsaassa kokonaisuudessa hyvin.

Moor Return Of The Empire

default
image-border

Moor Beer, Bristol, Englanti

5,7 %; 0,33 l tölkki

Return Of The Empire on syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen englantilaistyylinen IPA. Pihkaisen yrttimäiset, eukalyptusmaiset ja mentholimaiset sävyt ovat vahvasti esillä oluen maussa ja tuoksussa. Maltillinen sitrusmainen hedelmäisyys ja hienoinen marjaisuus täydentävät kuviota. Keskimääräistä kuivempi ja persoonallisempi IPA.

Thornbridge Mango Halcyon

default
image-border

Thornbridge Brewery, Ashford in the Water, Englanti
7,4 %; hanaolut

Halcyon-IPAn uusin versio on maustettu nimensä mukaisesti mangolla. Mango nouseekin oluen maussa ja tuoksussa selkeästi mutta ei dominoivasti esille humalien tuottamaan muutoinkin vahvaan hedelmäisyyteen yhdistyneenä. Kullankeltaisen ja melko täyteläisen IPA:n makuprofiili sisältää hedelmäisyyden ohella myös hunajaisuutta, pihkaisuutta ja mentholimaisuutta. Korkeahko alkoholiprosentti peittyy hyvin, ja jälkimakukin on odotetun pitkä.

Fuller’s Black IPA

default
image-border

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo

5,7 %; hanaolut
Tumman punaruskea ja melko täyteläinen black IPA tarjoaa maussaan ja tuoksussaan hyvin tyylinmukaista pihkaista ja sitrusmaista humalaisuutta paahtuneisuuteen ja kahvimaisuuteen yhdistyneenä. Myös suklaamaisia, lakritsimaisia ja melassimaisia piirteitä löytyy. Jälkimaussa ovat tuhkaisen paahtuneet ja pihkaisen katkerat sävyt pääosassa. Asiallinen ja tyylissään pyöreähkö black IPA.

Maistilan Mormuska Saison

default
image-border

Maistila, Oulu
6,0 %; hanaolut

Syvän kullankeltaisen ja keskitäyteläisen Mormuskan valmistuksessa on käytetty saison-hiivan ohella myös Brettanomyces-villihiivaa. Olut on lisäksi maustettu greipinkuorella. Bretta tuottaa olueen lievää kirpeyttä ja erityisesti tuoksuun tiettyjä tallimaisia vivahteita. Greippi ei sen sijaan erityisesti nouse esille oluen muutoinkin vahvassa sitrusmaisessa ja omenamaisessa hedelmäisyydessä. Myös saisoneille tyypillisiä mausteisia ja viljamaisia sävyjä löytyy varsinkin jälkimausta. Hyvin tehty ”sour saison”.

Thornbridge Puja

default
image-border
Thornbridge Brewery, Ashford in the Water, Englanti
6,4 %; hanaolut

Tämä kullankeltainen ja keskitäyteläinen IPA on maustettu mielenkiintoisesti jasmiinilla. Olut onkin jonkin verran kukkaisen parfyyminen sekä maultaan että tuoksultaan. Parfyymisyyden ohella myös modernille IPAlle tyypillistä sitrusmaista hedelmäisyyttä ja pihkaista mäntymäisyyttä löytyy runsaasti. Jälkimaku on pitkä ja katkera. Yllättävänkin toimiva makuyhdistelmä.

 

Belhaven Twisted Mango IPA

default
image-border

Belhaven Brewery, Dunbar, Skotlanti

5,1 %; hanaolut

Vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen ale on maustettu nimensä mukaisesti mangolla. Makea mangomaisuus onkin karamellimaisuuteen ja toffeemaisuuteen yhdistyneenä keskeisessä roolissa erityisesti tuoksussa ja alkumaussa. Jälkimakua kohti IPAmaiset piirteet jonkin verran lisääntyvät voimistuvan pihkaisen ja mineraalimaisen katkeruuden myötä.

Thornbridge Brother Rabbit

default
image-border

Thornbridge Brewery, Ashford in the Water, Englanti

4,0 %; hanaolut

Brother Rabbit on kullankeltainen ja kevyehkö golden ale, jossa brittityylinen keksimäinen ja pähkinämäinen maltaisuus kohtaa amerikkalaistyylisen sitrusmaisen humalaisuuden. Myös makeahkoa karamellimaisuutta ja hunajaisuutta löytyy. Brittiläiselle alelle tyypilliset mineraalimaiset sävyt voimistuvat suhteellisen katkerassa kuivuvassa jälkimaussa.

Brooklyn Local 1

default
image-border

Brooklyn Brewery, New York, USA
9,0 %; 0,75 l pullo

Syvän kullankeltainen ja melko täyteläinen Belgian strong ale on asianmukaisen mausteinen ja makean karamellimainen maultaan ja tuoksultaan. Myös tyylille ominaista sitrusmaista ja omenamaista hedelmäisyyttä löytyy, samoin kuin hunajaista leipämäisyyttä ja lievää alkoholimaisuuttakin. Pitkähkö jälkimaku kääntyy mausteisuuteen yhdistyvän kuivemman viljaisuuden suuntaan. Perinnetietoinen olut hyvällä kypsytyspotentiaalilla.

Ballast Point Sculpin IPA

default
image-border

Ballast Point Brewing, San Diego, USA
7,0 %; hanaolut

Meripihkanvärinen ja melko täyteläinen Sculpin IPA on USA:n länsirannikon tyyliin runsaan pihkaisen ja trooppisen hedelmäisen (mango, aprikoosi) humalainen. Lievä karamellimaisuus pehmentää jonkin verran vahvaa katkeruutta. Mentholimaiset ja marjaiset vivahteet lisäävät maun ja tuoksun monimuotoisuutta. Alkoholiprosentti peittyy hyvin. Tyylisuuntansa klassikko, jonka jälkimakukin on odotetun pitkä.

Sori / AF Brew Midsummer Melancholy

default
image-border

Sori Brewing Estonia, Tallinna, Viro
11 %; hanaolut

Yhteistyössä pietarilaisen AF Brew’n kanssa valmistettu Baltic porter on maustettu kahvilla ja vaniljalla, myös savumaltaita on käytetty. Musta ja täyteläinen olut onkin maultaan ja tuoksultaan vahvasti kahvimainen sekä vaniljaisen ja kermaisen suklaamainen. Myös paahtuneet sävyt voimistuvat jälkimakua kohti, sen sijaan savuisuus jää hyvin hillityksi. Hienoinen lämmittävä alkoholimaisuus täydentää voimakkaanpehmeän kokonaisuuden.

Omnipollo Mazarin

default
image-border

Omnipollo, Tukholma, Ruotsi
5,6 %; hanaolut

Vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Mazarin on tyyliltään ”oatmeal pale ale”. Vahva pihkainen ja trooppisen hedelmäinen (greippi, mango) humalakatkeruus yhdistyy maussa ja tuoksussa makeahkoon maltaisuuteen ja lievään karamellimaisuuteen. Marjaiset ja mentholimaiset vivahteet täydentävät monipuolista mutta samalla hyvin tasapainoista kokonaisuutta.

Takatalo & Tompuri Kaski Pils

default
image-border

Takatalo & Tompuri Brewery, Virolahti
4,6 %; hanaolut

Tuoreen kaakkoissuomalaisen pienpanimon saksalaistyyppinen pils on hunajaisen maltaisuuden ja viljamaisuuden ohella tyylinmukaisen ruohomaisen ja yrttimäisen humalakatkera. Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen olut omaa myös pitkähkön suhteellisen katkeran jälkimaun. Puhdaspiirteinen ja mutkaton pils hyvällä juotavuudella.

Thornbridge Rattle Snake

default
image-border

Thornbridge Brewery, Ashford in the Water, Englanti

6,5 %; hanaolut

”Kalkkarokäärme” on meripihkanvärinen ja rungoltaan keskitäyteläinen amerikkalaistyylinen IPA. Tyylille ominaiseen hedelmäiseen ja pihkaiseen humalointiin yhdistyy maussa ja tuoksussa myös mansikkamaista marjaisuutta ja lievää makeaa karamellimaisuutta. Kuivempi jälkimaku on odotetun pitkä ja katkera. Vahvamakuinen mutta samalla varsin hyvän juotavuuden omaava IPA.

Brooklyn Naranjito

default
image-border

Brooklyn Brewery, Brooklyn, New York
4,5 %; 0,355 l pullo

Naranjito on kullankeltainen ja kevyehkö APA, joka on maustettu samannimisen appelsiinilajikkeen kuorella. Appelsiini tuleekin selkeänä mutta ei mitenkään hallitsevana esille oluen maussa ja tuoksussa. Muutoin kyseessä onkin varsin tyylipuhdas APA runsaine hedelmäisine ja pihkaisine sävyineen. Myös makeaa karamellimaisuutta löytyy jonkin verran. Pyöreähkö mutta jälkimaultaan suhteellisen katkera olut.

Warpigs Stack Of Lies

default
image-border

Warpigs Brewpub, Kööpenhamina
6,2 %; hanaolut

Tämä syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen APA on runsaan trooppisen hedelmäinen (mango, greippi, ananas) maultaan ja tuoksultaan. Humaloinnin tuottama makeahko hedelmäisyys kääntyy kuivuvassa jälkimaussa pihkaisemman katkeruuden suuntaan. Mukana on myös marjaisia ja mentholimaisia vivahteita. Tyylissään keskimääräistä hedelmäisempi ja pehmeämakuisempi APA.

Hiisi / Donut Island Lemonheads

default
image-border
Panimo Hiisi, Jyväskylä
9,0 %; hanaolut

Keskipunaruskeassa ja rungoltaan melko täyteläisessä Lemonheadsissa pihkainen ja trooppisen hedelmäinen (greippi, passiohedelmä) humalointi saa rinnalleen karamellimaisia ja marjaisia sävyjä. Monipuolisesta mausta ja tuoksusta löytyy myös mentholimaisia ja sipulimaisia vivahteita sekä lievää alkoholimaisuutta. Oluen jälkimakukin on odotetun pitkä ja runsas. Luonteikas, tyylissään hieman keskimääräistä kuivempi double IPA.

 

Vaat Jailhouse Brew

default
image-border

Vaat, Tallinna, Viro

9,1 %; 0,33 l pullo

Jailhouse Brew on musta ja täyteläinen imperial stout, joka on valmistettu kiertolaispanimojen suosimalla monipuolisella De Proefbrouwerijilla Belgiassa. Kahvimainen ja tuhkainen paahtuneisuus yhdistyy oluen maussa ja tuoksussa suklaamaisiin ja luumumaisiin sävyihin sekä hienoiseen savuisuuteen. Jälkimaussa myös humalakatkerot nousevat jonkin verran esille paahtuneisuuden rinnalla. Hillitty alkoholimaisuus täydentää runsasta kokonaisuutta.

Tanker Hallucination

default
image-border

Tanker, Vaida, Viro

7,6 %; 0,33 l pullo

Syvän kullankeltainen ja rungoltaan melko täyteläinen Hallucination on panimon mukaan tyyliltään ”imperial pale lager”. Pihkainen ja trooppisen hedelmäinen humalaisuus on vahvasti läsnä oluen maussa ja tuoksussa, mutta karamellimainen maltaisuus kuitenkin tasapainottaa katkeruutta. Marjaiset, mentholimaiset ja sipulimaiset sävyt sekä hienoinen alkoholimaisuus lisäävät myös osaltaan oluen vivahteikkuutta.

Lehe / Vasileostrovskaya Ravnodenstvie

default
image-border

Lehe Pruulikoda, Keila, Viro
11 %; hanaolut

Tämä virolais-venäläinen yhteistyöolut on maustettu madagaskarilaisella vaniljalla. Musta ja täyteläinen imperial stout onkin maultaan ja tuoksultaan vahvan vaniljainen ja kermaisen suklaamainen, mutta samalla runsaan kahvisen ja tuhkaisen paahtunut. Lakritsimaisia ja melassimaisia piirteitä löytyy myös, ja jälkimakua kohti voimistuvaa selkeää humalakatkeruuttakin. Lievä lämmittävä alkoholimaisuus viimeistelee intensiivisen makukokemuksen.

Thornbridge Valravn

default
image-border

Thornbridge Brewery, Ashford in the Water, Englanti

8,8 %; hanaolut

Musta ja täyteläinen Valravn on panimon mukaan ”imperial black IPA”. Vahva sitrusmainen ja pihkainen humalaisuus ja siihen yhdistyvä kahvinen ja tuhkainen paahtuneisuus ovatkin keskeisiä elementtejä oluen maussa ja tuoksussa. Myös suklaamaisia ja lakritsimaisia piirteitä löytyy, ja erityisesti tuoksusta viinimäisyyttäkin. Alkoholimaiset, mentholimaiset ja mustaherukkamaiset vivahteet täydentävät monipuolista mutta samalla hyvin tasapainoista kokonaisuutta.

Edge Brewing Padrino Porter – Chocolate & Vanilla

default
image-border

Edge Brewing, Barcelona, Espanja

6,9 %; hanaolut

Kuten nimikin jo vihjaa, on tämän lähes mustan ja melko täyteläisen portterin valmistuksessa käytetty myös kaakaota ja vaniljapapuja. Makea kaakaomaisuus, suklaamaisuus ja vaniljamaisuus onkin päällimmäisenä piirteenä erityisesti oluen tuoksussa. Maku sen sijaan on vahvasti tuhkaisen ja kahvimaisen paahtunut. Jälkimaussa taas oluen suhteellisen voimakas humalointi nousee keskeiseen rooliin yhdessä paahtuneisuuden ja melassimaisuuden kanssa. Luonteikas ja monimuotoinen olut, jossa maku ja tuoksu ovat tietyssä mielenkiintoisessa ristiriidassa.

Evil Twin Imperial Biscotti Break

default
image-border

Evil Twin Brewing, New York, USA
11,5 %; hanaolut

Nykyisin Yhdysvalloissa vaikuttava tanskalaislähtöinen kiertolaispanimo tuottaa luonteikkaita ja voimakasmakuisia oluita, ja tämä musta ja täyteläinen imperial stout ei suinkaan muodosta poikkeusta. Kahvimainen ja tuhkainen paahtuneisuus saa rinnalleen suklaamaisia, lakritsimaisia ja kuivattujen hedelmien sävyjä. Vahva olut on myös jonkin verran portviinimäisen viinimäinen maultaan ja tuoksultaan, ja lämmittävää alkoholimaisuuttakin löytyy odotetusti. Vivahteikas pienten kulausten olut.

Thornbridge Pollards

default
image-border

Thornbridge Brewery, Ashford in the Water, Englanti
5,0 %; hanaolut

Pollards on panimon mukaan tyyliltään ”coffee milk stout”, ja kahvimaiset sekä kermaisen suklaamaiset piirteet korostuvatkin oluen maussa ja tuoksussa. Musta ja keskitäyteläinen stout on myös erityisesti jälkimaultaan selkeän paahtunut ja melassimainen. Lakritsimaiset ja anismaiset sävyt täydentävät melko runsasta kokonaisuutta.

Thornbridge Guthrie

default
image-border

Thornbridge Brewery, Ashford in the Water, Englanti
4,3 %; hanaolut

Guthrie on kullankeltainen ja rungoltaan kevyehkö golden ale, jossa brittityylinen pähkinämäinen, keksimäinen ja hunajainen maltaisuus yhdistyy sitrusmaisiin ja pihkaisiin uuden maailman humaliin. Yllättävänkin katkerassa jälkimaussa mukaan tulee myös mineraalisia sävyjä. Prosenteiltaan mieto mutta maultaan vahva olut.

Põhjala Cellar Series – Porridge Bullet

default
image-border

Põhjala, Tallinna, Viro
11,9 %; 0,33 l pullo

Tämän mustan ja täyteläisen American strong alen valmistuksessa on käytetty ohraa, kauraa, vehnää ja ruista sekä laktoosia. Lisäksi olutta on kypsytetty erilaisissa tammitynnyreissä. Olut onkin maultaan ja tuoksultaan selkeän tammimainen, ja myös lievää konjakki- ja viskimäisyyttä löytyy. Tämän ohella oluen vivahteikas makuprofiili tarjoaa vaniljaisuutta, rusinamaisuutta, luumumaisuutta ja kermaista suklaamaisuutta. Jälkimaussa myös tuhkainen paahtuneisuus voimistuu yhdessä lievän humalakatkeruuden kanssa. Maltillinen lämmittävä alkoholimaisuus täydentää kiitettävän monipuolisen makukokemuksen.

Evil Twin Molotov Lite

default
image-border
Evil Twin Brewing, New York, USA
8,5 %; hanaolut

Molotov Lite on syvän kullankeltainen ja täyteläinen double IPA, jonka makua ja tuoksua hallitsee trooppisen hedelmäinen (greippi, ananas, mango) ja pihkainen humalointi. Humalaisuuden ohella olut on kuitenkin myös makean karamellimainen, mikä jonkin verran pyöristää vahvaa katkeruutta. Marjaiset ja lievästi alkoholimaiset sävyt täydentävät intensiivistä makukokemusta. Jälkimaussa mukaan tulee hienoisia mentholimaisia ja sipulimaisiakin piirteitä. Tasapainoinen ja samalla hyvin prototyyppinen uuden maailman DIPA humoristista nimeään myöten.

 

Magic Rock The Big Top

default
image-border

Magic Rock Brewing, Huddersfield, Englanti

7,0 %; hanaolut

The Big Top on tumman punaruskea ja melko täyteläinen ”imperial red ale”, jossa makea karamellimaisuus, toffeemaisuus ja marjaisuus yhdistyy tuntuvaan pihkaiseen, sitrusmaiseen ja mentholimaiseen humalakatkeruuteen. Myös hieman kuivuva jälkimaku on pitkä ja pihkaisen katkera. Alkoholiprosentti peittyy runsaassa maussa ja tuoksussa hyvin. Vahvasta katkeruudestaan huolimatta hyvän juotavuuden omaava olut.

Sori Vanilla Cake Fever

default
image-border

Sori Brewing Estonia, Tallinna, Viro

9,9 %; hanaolut

Tämä musta ja täyteläinen ”imperial Baltic porter” on nimensä mukaisesti runsaan kermaisen vaniljamainen maultaan ja tuoksultaan. Makean vaniljamaisuuden ja siihen yhdistyvien suklaamaisten, melassimaisten ja kahvimaisten sävyjen vastapainona olut on myös vahvasti tuhkaisen paahtunut erityisesti jälkimaultaan. Lämmittävää alkoholimaisuuttakin löytyy jonkin verran mausta ja tuoksusta. Todellinen jälkiruokaolut, jota panimo kehottaakin kokeilemaan kahvin ja jäätelön kera.

Hiisi / Donut Island Musta Munkki (2016)

default
image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä

9,0 %; 0,33 l pullo

Mustan Munkin uuden pullotetun version valmistuksessa on käytetty edelleen vadelmahillomunkkeja, ja myös siirappi sisältyy raaka-aineluetteloon. Musta ja täyteläinen imperial stout onkin paahtuneisuuden, kahvimaisuuden ja suklaamaisuuden ohella jonkin verran melassimaisen siirappinen. Myös marjaisuutta löytyy erityisesti oluen lämmettyä. Suhteellisen voimakas humalointi luo makeudelle sopivaa vastapainoa, ja katkerahko jälkimaku onkin pitkä ja runsas. Pullotettu versio tuntuisi kokonaisuutena hieman pehmeämmältä ja pyöreämmältä kuin aiempi hanaversio.

Rebel Mexi-Cocoa

default
image-border

The Rebel Brewing Company, Penryn, Englanti

7,2 %; hanaolut

Mexi-Cocoa on vahvasti suklaalla ja vaniljalla maustettu musta ja täyteläinen imperial stout. Makea suklaamaisuus, kaakaomaisuus ja vaniljamaisuus ovatkin päällimmäisinä piirteinä erityisesti oluen tuoksussa ja alkumaussa. Myös kahvimaisuutta ja kermaista toffeemaisuutta löytyy. Jälkimakua kohti hieman tuhkainen paahtuneisuus voimistuu yhdessä lievän mausteisuuden ja humalakatkeruuden kanssa. Pehmeänpyöreä ja hyvän juotavuuden omaava imperial stout.

Hiisi Command & Conquer

default
image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä

9,0 %; hanaolut

Tämän mustan ja täyteläisen imperial stoutin valmistuksessa on käytetty myös puolukkaa. Kirpeä marjaisuus tuleekin selkeästi mutta ei kuitenkaan mitenkään hallitsevasti esille erityisesti oluen lasissa lämmetessä. Muutoin jonkin verran tuhkainen paahtuneisuus, suklaamaisuus, lakritsimaisuus ja melassimaisuus ovat keskeiset elementit maussa ja tuoksussa. Jälkimaussa nousee myös oluen melko voimakas sitrusmainen ja pihkainen humalointi vahvempaan rooliin. Lämmittävää alkoholimaisuuttakin löytyy hieman runsasta makukokemusta täydentämään.

Evil Twin Imperial Doughnut Break

default
image-border

Evil Twin Brewing, New York, USA

11,5 %; 0,65 l pullo

”Donitsitauko” on musta ja täyteläinen imperial porter, jonka rehevässä maussa ja tuoksussa kahvimaiset ja tuhkaisen paahtuneet sävyt ovat vahvasti läsnä. Oluen valmistuksessa onkin käytetty kahvia, sen sijaan varsinaisia donitseja ei raaka-aineluetteloon sisältyne. Maku ja tuoksu tarjoavat myös tyylinmukaista kermaista suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta ja melassimaisuutta. Erityisesti tuoksusta löytyy selkeää sherrymäistä viinimäisyyttäkin sekä lievää lämmittävää alkoholimaisuutta. Rikas ja vivahteikas makupommi.

Magic Rock Dark Arts

default
image-border

Magic Rock Brewing, Huddersfield, Englanti

6,0 %; 0,33 l tölkki

Dark Arts on musta ja rungoltaan melko täyteläinen stout, jossa kahvimaiset, kermaisen suklaamaiset, pähkinämäiset ja lakritsimaiset sävyt ovat päällimmäisinä erityisesti tuoksussa ja alkumaussa. Pitkää jälkimakua kohti paahtuneet sävyt voimistuvat yhdistyen yllättävänkin voimakkaaseen humalakatkeruuteen. Luonteikas ja hieman robustikin mutta samalla hyvin tasapainoinen kokonaisuus.

Dark Star Green Hopped IPA

default
image-border

Dark Star Brewing Company, Horsham, Englanti

6,5 %; hanaolut

Tämän kullankeltaisen ja keskitäyteläisen IPAn humalina on käytetty amerikkalaista Simcoeta ja brittiläistä Targetia, jälkimmäistä oluen nimen mukaisesti vihreänä eli tuoreena. Valmiissa oluessa Simcoen pihkaisuus, sitrushedelmäisyys ja sipulimaisuus yhdistyy Targetin ruohomaisempiin, yrttimäisempiin ja mausteisempiin aromeihin. Brittiläiselle alelle tyypilliset pähkinämäiset, keksimäiset ja mineraalimaiset sävyt täydentävät runsasta makua ja tuoksua.

Omnipollo / Tupiniquim Polimango

default
image-border

Omnipollo, Tukholma, Ruotsi

8,5 %; hanaolut

Tämä ruotsalais-brasilialainen double IPA on tyylin oluiden tapaan vahvan sitrusmaisen ja pihkaisen humalakatkera. Kullankeltainen ja melko täyteläinen olut ei kuitenkaan ole tyylin valtavirrasta poiketen juurikaan karamellimaisen makea. Hedelmäisyyteen ja pihkaisuuteen yhdistyy erityisesti jälkimaussa myös mentholimaisia, marjaisia ja sipulimaisia sävyjä. Korkeahko alkoholiprosentti jää runsaassa maussa ja tuoksussa melko hyvin taustalle. Genressään tavallista persoonallisempi DIPA.

Ilkley Hanging Stone

default
image-border

Ilkley Brewery, Ilkley, Englanti

5,0 %; hanaolut

Hanging Stone on musta ja keskitäyteläinen oatmeal stout, jonka maussa ja tuoksussa paahtuneisuus ja kahvimaisuus yhdistyy varsin tyylinmukaisesti suklaamaisiin, lakritsimaisiin ja kuivattujen hedelmien sävyihin. Erityisesti tuoksussa on myös brittiläiselle alelle tyypillistä pähkinämäisyytta ja keksimäisyyttä. Jälkimaussa melassimaiset sävyt voimistuvat paahtuneisuuden ja maltillisen humalakatkeruuden rinnalla.

To Øl Final Frontier

default
image-border

To Øl, Kööpenhamina

9,0 %; 0,33 l pullo

Kiertolaispanimo To Ølin meripihkanvärinen ja täyteläinen double IPA on tyylin oluiden tapaan sekä makean karamellimainen että vahvan hedelmäisen ja pihkaisen humalainen. Marjaiset ja mentholimaiset piirteet sekä lievä lämmittävä alkoholimaisuus täydentävät rehevää makua ja tuoksua. Pitkässä ja runsaassa jälkimaussa lähinnä greippimäiset ja passiohedelmäiset sävyt yhdistyvät tuntuvaan pihkaiseen ja mentholimaiseen katkeruuteen. Hyvin tehty prototyyppinen DIPA.

The Flying Dutchman Nomad We Wish You A Happy Birthday Baby Jesus Stout

default
image-border

The Flying Dutchman Nomad Brewery, Vantaa

8,0 %; hanaolut

Hollantilaisen Ronald de Waalin perustama kiertolaispanimo nimeää oluensa omaperäisesti, eikä tämäkään imperial stout tee poikkeusta. Musta ja täyteläinen olut on erityisesti jälkimaultaan runsaan tuhkaisen paahtunut, mutta suklaamaiset, vaniljamaiset ja melassimaiset sävyt pyöristävät hieman kokonaisuutta. Tammista puumaisuuttakin löytyy jonkin verran lähinnä jälkimausta, jossa myös oluen suhteellisen voimakas humalointi tulee hyvin esiin. Alkoholiprosentti peittyy tehokkaasti sekä maussa että tuoksussa.

Greene King Festive Pudding

default
image-border

Greene King, Bury St. Edmunds, Englanti

6,0 %; hanaolut

Tämä tummanpunaruskea ja keskitäyteläinen brown ale on tyylin brittiläisten edustajien tapaan karamellimainen ja pähkinämäinen sekä jonkin verran palaneen paahtunut. Myös toffeemaisia ja lakritsimaisia sekä kuivattujen hedelmien sävyjä on mukana. Panimon oluiden yleiseen tapaan Festive Pudding on myös hieman mineraalinen. Jälkimaussa myös humalointi nousee maltillisesti esille.

Borg Surtur Nr. 8.2

default
image-border

Borg Brugghus, Reykjavik, Islanti

14,5 %; 0,33 l pullo

Tätä mustaa ja täyteläistä imperial stoutia on kypsytetty kuusi kuukautta bourbonviskitynnyrissä. Viskimäiset, tammimaiset ja vaniljamaiset sävyt ovatkin hyvin esillä erityisesti oluen tuoksussa. Myös tyylinmukaisia paahtuneisuutta, kahvimaisuutta, suklaamaisuutta ja lakritsimaisuutta on sopivassa suhteessa mukana. Viinimäiset ja alkoholimaiset piirteet täydentävät monimuotoista kokonaisuutta. Juotavuudeltaan yllättävänkin helppo makupommi.

Beer Hunters Mufloni Joulupässi

default
image-border

Panimoravintola Beer Hunter’s, Pori

6,0 %; hanaolut

Joulupässi on musta ja melko täyteläinen portteri, joka on maustettu kookoksella. Kookosmaiset ja kermaisen suklaamaiset sävyt ovatkin selkeinä, mutta eivat kuitenkaan hallitsevina läsnä maussa ja tuoksussa. Myös hivenen tuhkaista paahtuneisuutta ja kahvimaisuutta löytyy runsaasti. Pitkähkö jälkimaku on paahtuneisuuden ja lievän melassimaisuuden ohella hieman humalakatkerakin. Pehmeänpyöreä portteri.

Ugly Duck / De Molen Nothing But Trouble

default
image-border

Indslev Bryggeri, Nr. Aaby, Tanska

11 %; 0,33 l pullo

Tämä musta ja täyteläinen imperial stout on valmistetty yhteistyössä hollantilaisen Brouwerij De Molenin kanssa. Musta ja täyteläinen olut on tyylille ominaisen vahvan kahvimaisen ja tuhkaisen paahtuneisuuden ohella jonkin verran savuinen ja tervainenkin. Mukana on myös selkeitä suklaamaisia, lakritsimaisia ja viinimäisiä piirteitä sekä hillittyä alkoholimaisuutta. Jälkimaussa humalointikin nousee jonkin verran esille. Hyvin tehty voimakkaanpehmeä imperial stout.

Amager Reindeer Fuel 2016

default
image-border

Amager Bryghus, Kastrup, Tanska

10 %; 0,5 l pullo

Reindeer Fuel on keskipunaruskea ja rungoltaan täyteläinen barley wine, jonka makua ja tuoksua makea kermainen suklaamaisuus, toffeemaisuus ja pähkinämäisyys dominoi. Keksimäiset, hunajamaiset ja rusinamaiset sävyt täydentävät runsasta kokonaisuutta. Myös viinimäisiä piirteitä ja lämmittävää alkoholimaisuutta löytyy. Pitkä kuivempi jälkimaku on yllättävänkin humalakatkera.

Nøgne Ø Julequad 2016

default
image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja

10 %; 0,5 l pullo

Tämä vahva quadrupel on jonkin verran sherrymäisen viinimäinen. Muutoin karamellimaiset, suklaamaiset, lakritsimaiset ja melassimaiset piirteet hallitsevat makua ja tuoksua, myös rusinamaisia ja luumumaisia sävyjä löytyy. Lämmittävää alkoholimaisuuttakin on hieman mukana. Belgihiivan tyypillisesti tuottama mausteisuus jää pyöreähkössä kokonaisuudessa pienempään rooliin.

Lervig Brewers Reserve Sverd i Fjell

default
image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja

10,5 %; 0,33 l pullo

”Miekka tunturissa” on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen triple IPA. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus yhdistyy maussa ja tuoksussa hedelmäiseen ja pihkaiseen humalakatkeruuteen. Mansikkamainen marjaisuus täydentää runsasta suutuntumaa, joka jatkuu pitkänä katkerana jälkimakuna. Alkoholiprosentti peittyy yllättävän hyvin.

Fuller’s Past Masters 1926 Oatmeal Stout

default
image-border

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo, Englanti

7,8 %; 0,5 l pullo

Tämä musta ja keskitäyteläinen olut perustuu nimensä mukaisesti vuoden 1926 reseptiin. Tuhkainen paahtuneisuus, kahvimaisuus ja melassimaisuus on maussa ja tuoksussa päällimmäisenä, taustalta löytyy myös suklaamaisuutta, karamellimaisuutta ja melassimaisuutta. Korkeahko alkoholiprosenttikin tulee jonkin verran esille erityisesti tuoksussa. Tyylinmukainen oatmeal stout.

Thornbridge Tonttu

default
image-border

Thornbridge Brewery, Bakewell, Englanti

6,0 %; hanaolut

Tonttu on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen IPA, jonka makua ja tuoksua humaloinnin tuottamat erilaiset trooppisten hedelmien (mango, mandariini, persikka) sävyt hallitsevat. Makeahko karamellimaisuus pyöristää jonkin verran humalointia. Pitkä ja katkera jälkimaku kääntyy selkeästi pihkaisempaan ja mentholimaisempaan suuntaan. Kokonaisuutena hyvin amerikkalaistyylinen IPA.

Grainstore Triple B

default
image-border

Grainstore Brewery, Oakham, Englanti

4,2 %; hanaolut

Tämä kullankeltainen ja rungoltaan kevyehkö bitter ale on hyvin tyylipuhdas lajinsa edustaja: pähkinämäiset, keksimäiset ja toffeemaiset sävyt ovat keskeisessä roolissa erityisesti tuoksussa ja alkumaussa. Jälkimaun puolella myös tyylille ominaiset humalaiset ja mineraaliset piirteet nousevat selvemmin esille. Pehmeänpyöreä britti-bitter.

Siren Vermont Tea Party

default
image-border

Siren Craft Brewery, Finchampstead, Englanti

3,6 %; hanaolut

Tämä kullankeltainen ja rungoltaan kevyehkö ale on maustettu nimensä mukaisesti teellä ja sitruunankuorella. Yrttimäinen teemäisyys ja sitruunamainen hedelmäisyys ovat odotetusti keskeisiä elementtejä oluen maussa ja tuoksussa. Kuivuvassa jälkimaussa myös humalakatkerot nousevat jonkin verran esille. Persoonallinen ja juotavuudeltaan yllättävänkin hyvä olut.

Põhjala Rukkirääk

default
image-border

Põhjala, Tallinna, Viro

5,9 %; hanaolut

Ruisrääkkä on tumman punaruskea ja melko täyteläinen ruis-ale, jonka maussa ja tuoksussa leipämäinen ja mausteinen rukiisuus nousee hyvin esille. Makeahko karamellimaisuus, suklaamaisuus ja toffeemaisuus pyöristää kuitenkin vahvaa rukiisuutta. Myös rusinamaisia, melassimaisia ja hunajamaisia sävyjä löytyy. Oluen humalointi on keskitasoa. Rehevämakuinen ja tyylissään konstailematon ruisolut.

Malmgård Eldorado Brown Ale

default
image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
6,0 %; hanaolut
Tämän tumman punaruskean ja keskitäyteläisen brown alen valmistuksessa on käytetty myös spelttiä ja amerikkalaista humalaa. Brittiläisille brown aleille tyypilliset pähkinämäiset, keksimäiset ja suklaamaiset sävyt ovat vahvasti läsnä maussa ja tuoksussa, jälkimaussa myös paahtuneet ja mineraalimaiset piirteet voimistuvat. Myös yrttimäinen ja pihkainen humalakatkeruus sekä spelttimäinen viljaisuus tulevat jonkin verran esille kuivuvassa jälkimaussa.

Tempest In The Dark We Live

default
image-border

Tempest Brewing co., Galashiels, Skotlanti

7,2 %; 0,33 l pullo

Uudehkon skottilaisen pienpanimon black IPA on varsin tyylinmukaisen pihkaisen ja sitrusmaisen katkera sekä kahvimaisen ja tuhkaisen paahtunut. Musta ja täyteläinen olut on myös jonkin verran marjainen ja mausteinen etenkin jälkimaultaan. Suklaamaiset, melassimaiset ja lakritsimaiset sävyt täydentävät kokonaisuutta. Runsas, vivahteikas ja juotavuudeltaan hyvä black IPA, jossa korkeahko alkoholiprosenttikin peittyy hyvin maussa ja tuoksussa.

BrewDog Neon Overlord

default
image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti

7,3 %; 0,33 l tölkki

Neon Overlord on ”chili-mango-IPA”, jonka mausteena on käytetty myös korianterinsiemeniä. Mango ja muut trooppiset hedelmät ovatkin hyvin läsnä erityisesti tuoksussa ja alkumaussa makeahkoon karamellimaisuuteen yhdistyneinä. Korianterin tehostama polttava chilimäisyys taas dominoi selkeästi pitkää jälkimakua. Intensiivinen pienten kulausten olut erityisesti chilin ystäville.

BrewDog Chili Hammer

default
image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti

7,2 %; 0,33 l tölkki

Chili Hammer on syvän kullankeltainen ja melko täyteläinen IPA, joka on nimensä mukaisesti maustettu vahvasti chilillä. Amerikkalaistyyliselle IPAlle ominainen trooppisen hedelmäinen humalointi tulee selkeästi esille oluen tuoksussa ja alkumaussa, jälkimaussa taas polttava chilimäisyys nousee kiistattomaan päärooliin. Runsasmakuinen chili-IPA.

BrewDog Black Hammer

default
image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti

7,2 %; 0,33 l tölkki

Tämä musta ja täyteläinen black IPA on hyvin tyylinmukaisen hedelmäisen (mango, persikka, greippi) ja pihkaisen humalakatkera. Karamellimaiset, suklaamaiset ja paahtuneet sävyt toimivat kontrastina katkeruudelle. Pihkainen katkeruus ja tuhkainen paahtuneisuus hallitsevat myös pitkää jälkimakua. Varsin prototyyppinen black IPA.

Thornbridge Melba

default
image-border

Thornbridge Brewery, Bakewell, Englanti

5,2 %; hanaolut

Melba on kullankeltainen ja rungoltaan keskitäyteläinen ”persikka-IPA”. Mausteena käytetty persikka onkin hallitsevana elementtinä erityisesti tuoksussa ja alkumaussa. Kuivempaa jälkimakua kohti myös IPAlle tyypillinen pihkainen humalakatkeruus nousee jonkin verran esille. Persoonallinen hedelmä-IPA.

Vakka-Suomen Prykmestar Lakritsiporter

default
image-border

Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki

6,0 %; hanaolut

Lakritsiporter on nimensä mukaisesti maustettu avokätisesti lakritsilla. Makeahko lakritsi ja anis ovatkin hallitsevina piirteinä mustan ja keskitäyteläisen portterin maussa ja tuoksussa. Lakritsin alta löytyy myös paahtuneita, kahvimaisia, kermaisen suklaamaisia ja soijamaisia sävyjä. Myös kuivempi ja paahtuneempi jälkimaku on pitkä ja runsas.

Hiisi / Donut Island Sour Hopzz

image-border

Hiisi / Donut Island Sour Hopzz

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,2 %; hanaolut

Tässä syvän kullankeltaisessa ja melko täyteläisessä oluessa yhdistyvät sour alen kirpeä happamuus ja APA-tyylinen vahvan sitrusmainen (sitruuna, greippi) humalointi. Myös nahkamaisia vivahteita löytyy erityisesti tuoksusta. Hunajamaiset ja viljamaiset sävyt täydentävät runsasta kokonaisuutta. Kuivuva kirpeän katkera jälkimaku on pitkä.

Fuller’s Brewer’s Reserve No. 5 Oak Aged Ale

image-border

 

 

 

 

 

 

Fuller’s Brewer’s Reserve No. 5 Oak Aged Ale

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo, Englanti
8,5 %; 0,5 l pullo

Fuller’sin Brewer’s Reserve -sarjan uusinta edustajaa on edeltäjiensä tapaan kypsytetty tammitynnyreissä, nyt kyseessä ovat olleet viskitynnyrit. Meripihkanvärinen ja rungoltaan täyteläinen strong ale onkin erityisesti jälkimaultaan tammisen puumainen sekä hieman vaniljamainen ja viskimäinen. Muutoin karamellimaiset, toffeemaiset, rusinamaiset ja luumumaiset sävyt ovat maussa ja tuoksussa päällimmäisinä. Myös hunajaisia ja viinimäisiä piirteitä sekä lämmittävää alkoholimaisuuttakin löytyy rikastuttamaan voimakkaanpehmeää makukokemusta.

Thornbridge Eldon 8%

image-border

 

 

 

 

 

 

Thornbridge Eldon

Thornbridge Brewery, Bakewell, Englanti
8,0 %; 0,33 l pullo

Tämän mustan ja täyteläisen imperial stoutin valmistuksessa on käytetty myös bourbontynnyristä peräisin olevia tammilastuja sekä vaniljaa. Tammisen puumaiset ja vaniljaiset sävyt tulevatkin hyvin esille oluen maussa ja tuoksussa. Muutoin Eldon on imperial stoutien tapaan vahvan paahtunut, kahvimainen, suklaamainen ja lakritsimainen. Myös melassimaiset ja tuhkamaiset sävyt voimistuvat pitkää ja runsasta jälkimakua kohti. Hienoinen savuisuus täydentää monimuotoista kokonaisuutta.

Hiisi Rakki Real Ale

image-border

 

 

 

 

 

 

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä

4,5 %; hanaolut

Hiisi-panimon ensimmäisiin oluihin kuulunutta Rakkia on nyt valmistettu myös real alena. Keskipunaruskea ale tuntuisi saavan makuunsa lisärunsautta sekä vähän lisätäyteläisyyttä runkoonsakin cask-versiossa. Muutoin erilaiset trooppisten hedelmien sävyt ja jälkimakua kohti voimistuva pihkainen mäntyisyys ovat yhdessä makeahkon karamellimaisuuden kanssa edelleen keskeisimmät elementit oluen maussa ja tuoksussa. Tyylipuhdas ja toimiva APA.

Hiisi Hati

default
image-border

Hiisi Hati

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,7 %; hanaolut

Tämä kullanvärinen ja rungoltaan keskitäyteläinen saison on maultaan ja tuoksultaan tyylinmukaisen mausteinen, viljainen ja sitruksisen hedelmäinen. Suutuntuman lievä makeus kääntyy jälkimaussa kuivemmaksi viljaisuudeksi, mausteisuudeksi ja yrttimäisyydeksi, joihin yhdistyy myös hiivaisia ja humalaisia sävyjä. Konstailematon ja perinnetietoinen saison.

Panimoinen & Lemmes Kultarinta

default
image-border

Panimoinen & Lemmes Kultarinta

Panimoinen & Lemmes, Artjärvi
5,0 %; hanaolut

Kultarinta on uuden kiertolaispanimon Panimoinen & Lemmeksen ensimmäinen markkinoille tullut olut. Malmgårdin Panimolla valmistettu syvän kullankeltainen ja rungoltaan keskitäyteläinen belgityyppinen ale on tyylinmukaisen mausteinen ja viljainen maultaan ja tuoksultaan. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus pehmentää ja pyöristää makua osaltaan. Pitkässä jälkimaussa ovat viljaiset ja leipämäiset sävyt pääosassa. Mutkaton ja pyöreähkö belgi-ale.

BrewDog Paradox Islay (15 %)

default
image-border

brewdog-paradox-islay

BrewDog Paradox Islay (15 %)

BrewDog, Ellon, Skotlanti
15 %; 0,33 l pullo

Paradox Islay on nimensä mukaisesti Islay-viskitynnyreissä kypsytetty musta ja täyteläinen imperial stout. Uusi 15-prosenttinen versio on edelleen huomattavan savuinen ja turpeinen, ja nämä viskimäiset piirteet ovatkin päällimmäisinä maussa ja tuoksussa. Oluen lämmetessä myös imperial stouteille tyypilliset paahtuneet, kahvimaiset, suklaamaiset ja lakritsimaiset sävyt nousevat vahvemmin esille. Suhteellisen voimakas humalointi tuntuu lähinnä jälkimaussa paahtuneiden, tammimaisten ja melassimaisten sävyjen rinnalla. Korkea alkoholiprosentti peittyy melko hyvin.

BrewDog Ship Wreck

default
image-border

brewdog-shipwreck

BrewDog Ship Wreck

BrewDog, Ellon, Skotlanti
13,8 %; 0,33 l pullo

Ship Wreck on amerikkalaistyylinen strong ale, jonka valmistuksessa on käytetty savumaltaita ja savustettua agave-siirappia. Olutta on lisäksi kypsytetty sekä Islay- että Speyside-viskitynnyreissä. Meripihkanvärinen ja täyteläinen olut onkin runsaan viskimäisen savuinen ja turpeinen. Intensiiviseen makuun ja tuoksuun sisältyy myös karamellimaisia ja hedelmäisiä (kuivatut hedelmät, sitrus) sävyjä. Myös lämmittävää alkoholimaisuutta on jonkin verran mukana.

Little Bichos Even More Bichos In My Beer

default
image-border

evenmorebicho

 

 

Donut Island / Hiisi / Little Bichos Even More Bichos In My Beer

Mateo & Bernabé, Logrono, Espanja

7,5 %; hanaolut

Tämä espanjalais-suomalainen yhteistyöolut on ruis-saison, jonka valmistuksessa on käytetty myös Pacharan-liköörissä liotettuja rusinoita ja luumuja. Kuivattujen hedelmien sävyjen ohella punaruskean ja melko täyteläisen oluen vivahteikas makukirjo sisältää kirpeän viinimäisiä, karamellimaisia, viljamaisia, mausteisia ja hunajamaisia sävyjä. Lähinnä tuoksussa on myös hieman sour ale -tyylistä tallimaisuutta. Pitkä kuivempi jälkimaku on vahvan viljamainen ja mausteinen.

Hiisi Katajainen Wehnäbock

default
image-border

Hiisi Katajainen Wehnäbock

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä

7,5 %; hanaolut

Harry’sille valmistettu punaruskea ja melko täyteläinen weizenbock on maustettu nimensä mukaisesti katajalla. Puumainen ja yrttimäinen katajaisuus nouseekin hyvin esille oluen tuoksussa ja maussa antaen sille sahtimaisia piirteitä. Katajaisuus ei kuitenkaan peitä alleen weizenbockille ominaisia piirteitä kuten banaanimaisuutta, viljaisuutta ja makeahkoa karamellimaisuutta. Tasapainoinen ja toimiva makuyhdistelmä.

Maku Simeoni Blonde Ale

image-border

Maku Brewing, Tuusula
5,1 %; hanaolut

Tämä syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen ale aloittaa Maku Brewingin Aleksis Kiven seitsemän veljeksen mukaan nimetyn olutsarjan. Makeahkot karamellimaiset, leipämäiset ja hunajaiset sävyt yhdistyvät oluen maussa ja tuoksussa mansikkamaiseen marjaisuuteen. Kuivuvassa jälkimaussa myös sitrusmainen ja pihkainen humalointi nousee hillitysti esille. Pyöreähkö ja mutkaton kesäolut.

Hiisi / Ruosniemi Konttorirutto #3 Sour Nelson & Mosaic Saison

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,3 %; hanaolut

Panimo Hiisin ja Ruosniemen Panimon kolmas versio yhteistyöolut Konttorirutosta on Nelson Sauvin- ja Mosaic-lajikkeilla humaloitu ”sour saison”. Tuloksena onkin mielenkiintoinen makuyhdistelmä, jossa kirpeä happamuus ja hunajainen valkoviinimäisyys yhdistyvät vahvan hedelmäiseen (mango, mandariini, greippi) humalointiin. Jälkimaussa myös saisonmaiset viljaiset ja mausteiset sävyt pääsevät jonkin verran esille. Erityisesti tuoksusta löytyy myös selkeää omenamaisuutta. Hämmentävä mutta omalla tavallaan tasapainoinen sour alen ja saisonin välimuoto.

Hiisi / Donut Island # Confirmationbeer

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,7 %; hanaolut

Tämän tumman punaruskea ja melko täyteläinen yhteistyöolut on ilmoitetulta tyyliltään ”peanut butter red ale”, ja pähkinämäisyys tuleekin selkeästi esille maussa ja tuoksussa. Pähkinämäisyyden ohella oluen flavoriin sisältyy karamellimaisia, toffeemaisia ja keksimäisiä piirteitä. Makeahkon maltaista suutuntumaa seuraa kontrastina pitkä yllättävänkin humalakatkera jälkimaku. Omaperäinen red ale.

Paloaseman Nokipalo

image-border

Paloaseman Panimo, Lohja
4,5 %; 0,5 l pullo

Tämä musta ja keskitäyteläinen schwarzbier on tyylinmukaisen paahtuneisuuden, karamellimaisuuden ja lakritsimaisuuden ohella jonkin verran savuinen maultaan ja tuoksultaan. Myös lievää kirpeää tallimaisuutta löytyy erityisesti tuoksusta. Jälkimaun puolella myös humalakatkerot nousevat maltillisesti paahtuneiden sävyjen rinnalle.

Paloaseman Oppipoika

image-border

Paloaseman Panimo, Lohja
4,5 %; 0,5 l pullo

Oppipoika on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen ale, jonka valmistuksessa on käytetty myös kauraa. Karamellimaisen, pähkinämäisen ja keksimäisen maltaisuuden ohella oluen makukirjoon sisältyy jälkimakua kohti voimistuvia marjaisia ja mineraalisia sävyjä. Melko hedelmäinen (sitrus, kuivatut hedelmät) humalointi täydentää kokonaisuutta. Jälkimaku on pitkä ja melko katkera.

Hiisi Hasselhopp

image-border
Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,3 %; hanaolut

Hasselhopp on kullankeltainen ja melko täyteläinen saison, joka on tyylinsä sisällä suhteellisen voimakkaasti humaloitu. Greippimäinen, pihkainen ja hiukan banaanimainenkin humalointi yhdistyy saisoneille tyypillisiin viljamaisuuteen, pippurimaiseen mausteisuuteen ja hienoiseen hiivaisuuteen. Suutuntuman lievä hunajainen makeus vaihtuu pitkässä jälkimaussa kuivemmaksi viljamaisuudeksi, mausteisuudeksi ja pihkaiseksi katkeruudeksi.

 

Sori Out of Office Grapefruit

image-border

Sori Brewing, Tallinna, Viro
4,5 %; hanaolut

Tämä kullankeltainen ja kevyehkö sessio-IPA on maustettu tuoreella greipillä. Maltillinen greippimäisyys yhdistyy oluen tuoksussa ja maussa yllättävänkin harmonisesti amerikkalaisten humalien muutoinkin tuottaman runsaan sitrusmaisen hedelmäisyyden kanssa. Jälkimaussa hedelmäisyys kääntyy pihkaisemman katkeruuden suuntaan. Makukirjoon sisältyy myös marjaisia ja mentholimaisia sävyjä.

Buxton Nth Cloud

image-border

Buxton Brewery, Buxton, Englanti
8,2 %; hanaolut

Nth Cloud on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen double IPA, jonka makuprofiilissa on kukkaisen hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät) ja pihkainen humalointi odotetusti pääosassa. Olut ei ole monien muiden tyylin edustajien tapaan erityisen makea, mutta maltillinen karamellimaisuus ja toffeemaisuus pyöristää kuitenkin humalakatkeruutta. Korkea alkoholiprosentti peittyy suhteellisen hyvin. Varsin tasapainoinen DIPA.

Maistilan Single Hoppit

image-border

Maistila, Oulu
5,3 %; hanaolut

Single Hoppit on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen APA, jonka maussa ja tuoksussa on karamellimainen ja marjainen makeus keskeisessä roolissa. Greippimäinen, ananasmainen ja pihkainen humalointi antaa kuitenkin oluelle tiettyä särmikkyyttä. Lähinnä tuoksusta löytyy myös hienoista mineraalimaisuutta ja nahkaisuutta. Pitkä kuivempi jälkimaku on vahvan pihkaisen ja ruohomaisen katkera.

Maistilan Moood

image-border

Maistila, Oulu
5,8 %; hanaolut

Tämä musta ja melko täyteläinen milk stout on paahtuneisuuden ohella vahvan kahvimainen, suklaamainen ja kermainen. Runsaasta mausta ja tuoksusta löytyy myös lakritsimaisia, toffeemaisia, melassimaisia ja pähkinämäisiä piirteitä. Kuivemmassa jälkimaussa nousevat paahtuneet ja melassimaiset sävyt päällimmäisiksi. Tyylinmukainen ja reheväarominen milk stout.

Hiisi / Donut Island Frisco Disco

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,2 %; 0,33 l pullo

Frisco Disco on kullankeltainen ja keskitäyteläinen, yksinomaan Citra-lajikkeella humaloitu IPA. Humaloinnin tuottamat sitrusmaiset ja trooppisten hedelmien sävyt ovatkin keskeisessä roolissa oluen maussa ja tuoksussa. Hieman britti-henkinen keksimäinen ja hunajainen maltaisuus tasapainottaa humalointia hyvin. Pitkässä jälkimaussa nousee myös lieviä mineraalimaisia sävyjä pihkaisen humalakatkeruuden rinnalle.

Hiisi / R-Collection / Beyond Olut – Öl

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,7 %; 0,33 l pullo

Tämän kahden vaatealan yrityksen kanssa yhteistyössä valmistetun ”farmhouse alen” valmistuksessa on käytetty belgialaista hiivaa ja amerikkalaisia humalia. Lisäksi olut on maustettu kanervalla. Belgihiiva antaa syvän kullankeltaiselle ja keskitäyteläiselle alelle mausteisia ja omenamaisia piirteitä, jenkkihumala taas sitrusmaisia ja pihkaisia sävyjä. Myös kanervan tuottamaa yrttimäisyyttä löytyy hieman, vaikka se jääkin edellisten makupiirteiden varjoon. Omaperäinen mutta toimiva raaka-aineyhdistelmä.

Hiisi Humalamäki #2

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
3,9 %; hanaolut

Humalamäki-oluen uusi versio on vaalean meripihkanvärinen ja rungoltaan kevyehkö ”session IPA”. Greippimäinen, mangomainen ja pihkainen humalakatkeruus hallitsee tyylinmukaisesti oluen makua ja tuoksua. Lievä karamellimainen makeus tasapainottaa katkeruutta, ja myös hienoista marjaisuutta ja mentholimaisuutta löytyy. Hyvin tehty ”sessio-olut”.

Malmgård Proto #11

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
5,0 %; hanaolut

Malmgårdin Proto-sarjan yhdestoista edustaja on kullankeltainen ja keskitäyteläinen ”oatmeal weizen”. Perinteisistä saksalaistyyppisistä vehnäoluista poiketen oluen raaka-aineena on käytetty myös kauraa, mikä voimistaa maun ja tuoksun viljamaisuutta. Muutoin hefeweizeneille tyypilliset banaanimainen hedelmäisyys ja neilikkamainen mausteisuus näyttelevät pääroolia oluen makuprofiilissa. Pyöreähkö ja helposti nautittava vehnäolut.

Hiisi Black Bretty

image-border

Panimo Hiisi, Jyväskylä
6,3 %; hanaolut

Tämän mustan ja melko täyteläisen black IPAn valmistuksessa on käytetty villihiivaa. Kirpeä happamuus ja tallimaisuus nouseekin maltillisesti esille maussa ja tuoksussa black IPAlle tyypillisten hedelmäisen ja pihkaisen humalakatkeruuden sekä paahtuneisuuden alta. Myös suklaamaisia, lakritsimaisia ja kahvimaisia sävyjä löytyy. Jälkimaku on odotetun pitkä ja runsas. Monimuotoinen ”sour black IPA”.

Anchor Go West! IPA

image-border

Anchor Brewing Co, San Francisco, USA
6,7 %; 0,355 l pullo

Go West! IPA on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen USA:n länsirannikon tyylinen IPA, jossa rehevän hedelmäinen (mango, ananas, greippi) ja pihkainen humalointi yhdistyy makeahkoon karamellimaisuuteen ja hunajamaisuuteen. Kuivempi jälkimaku on varsin pitkä ja runsaan pihkaisen katkera. Luonteikas ja vahvamakuinen IPA amerikkalaisten pienpanimoiden pioneerilta.

Anchor Saison

image-border

Anchor Brewing Co, San Francisco, USA
7,2 %; 0,355 l pullo

Tämä syvän kullankeltainen ja melko täyteläinen saison on maustettu sitruunaruoholla, sitruunankuorella ja inkiväärillä. Sitrusmainen hedelmäisyys ja inkiväärimäinen mausteisuus ovatkin pääroolissa oluen maussa ja tuoksussa. Mallasrungon lievä karamellimainen ja leipämäinen makeus tasapainottaa kuitenkin mausteisuutta. Jälkimaussa myös humalakatkerot tulevat jonkin verran esille.

O’so Sweet Lady

image-border

O’so Brewing Co., Plover, USA
5,7 %; 0,355 l pullo

Sweet Lady on musta ja melko täyteläinen milk stout, jonka maussa ja tuoksussa ovat kermainen suklaamaisuus, pähkinämäisyys ja kahvimaisuus keskeisiä elementtejä. Myös melassimaisia, lakritsimaisia ja kuivattujen hedelmien sävyjä löytyy. Jälkimaussa myös paahtuneet ja humalaiset sävyt tulevat hieman vahvemmin esille. Pehmeänpyöreä milk stout.

Bell’s Two Hearted Ale

image-border

Bell’s Brewery, Galesburg, USA
7,0 %; 0,355 l pullo

Tämä meripihkanvärinen ja melko täyteläinen IPA on runsaan kukkaisen hedelmäisen (sitrus, mango, greippi) ja pihkaisen humalakatkera, kuten tyyliin kuuluu. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus tasapainottaa kuitenkin katkeruutta hyvin. Myös lievää mentholimaisuutta löytyy erityisesti tuoksusta. Pitkä ja runsas jälkimaku on asianmukaisen pihkaisen katkera.

Bell’s Expedition Stout

image-border

Bell’s Brewery, Galesburg, USA
10,5 %; 0,355 l pullo

Tämä jo tyylinsä klassikoksi noussut imperial stout on täynnä erilaisia makuvivahteita, joista tuhkainen ja kahvimainen paahtuneisuus on keskeisessä roolissa. Mustan ja täyteläisen oluen maku ja tuoksu tarjoavat lisäksi suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta, rusinamaisuutta, melassimaisuutta ja jälkimakua kohti voimistuvaa humalakatkeruuttakin. Myös viinimäisiä sävyjä löytyy erityisesti tuoksusta, samoin maltillista alkoholimaisuutta. Hyvän kypsytyspotentiaalin omaava makupommi.

O’so The Dominator

image-border

O’so Brewing Co., Plover, USA
8,5 %; 0,355 l pullo

Kuten ator-päätteinen nimikin vihjaa, Dominator on saksalaistyylinen doppelbock. Tumman punaruskea ja täyteläinen olut on esikuviensa tapaan hieman lämmittävän alkoholimainen ja sikunamainen. Muutoin ovat lähinnä karamellimaiset, rusinamaiset, toffeemaiset ja kookosmaiset sävyt päällimmäisinä runsaassa maussa ja tuoksussa. Pitkässä jälkimaussa sikunamaiset ja melassimaiset piirteet voimistuvat.

Shepherd Neame India Pale Ale

image-border

Shepherd Neame, Faversham, Englanti
6,1 %; 0,5 l pullo

Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen IPA on maultaan ja tuoksultaan makean karamellimainen, toffeemainen ja leipämäinen. Sitrusmainen ja ruohomainen humalointi nousee vahvimmin esille kuivemmassa jälkimaussa. Myös panimon oluille tyypillisiä mineraalisia sävyjä löytyy erityisesti tuoksusta ja jälkimausta. Suhteellisen maltillisessa katkeruudessaan hyvin perinteinen britti-IPA.

Plevna / Beer Hunters / Mallaskoski Mount Evans

image-border

Koskipanimo Oy, Panimoravintola Plevna, Tampere
6,0 %; hanaolut

Kolmen suomalaisen pienpanimon yhteistyönä valmistunut Mount Evans on nimetty samannimisen amerikkalaisvuoren mukaan, jolle panimomestarit Sami Viitaniemi, Mika Tuhkanen ja Jyri Ojaluoma kiipesivät. Kullankeltainen saison on maustettu vadelmilla, ja kirpeähkö marjaisuus onkin selkeästi läsnä erityisesti tuoksussa ja alkumaussa. Jälkimaussa saisoneille ominaiset mausteiset, viljaiset ja hiivaiset sävyt nousevat yhdessä sitrusmaisen humalakatkeruuden kanssa vahvempaan rooliin.

Fuller’s Montana Red

image-border

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo
4,5 %; hanaolut

Montana Red on australialaisella Galaxy-lajikkeella humaloitu punaruskea ja keskitäyteläinen ruisale. Sitrusmaisen humalakatkeruuden ohella brittiläisille aleille tyypillinen pähkinämäinen, keksimäinen ja toffeemainen maltaisuus on keskeisessä roolissa oluen maussa ja tuoksussa. Ruismaiset, mineraalimaiset ja pihkaisen katkerat sävyt taas hallitsevat kuivempaa jälkimakua.

Malmgård Imperial IPA

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
8,9 %; hanaolut

Tämä meripihkanvärinen ja melko täyteläinen tupla-IPA on amerikkalaisten esikuviensa tapaan vahvan hedelmäisen (sitrus, trooppiset hedelmät) ja pihkaisen humalakatkera. Makeahko karamellimaisuus ja lievä mansikkamainen marjaisuus tasapainottavat kuitenkin katkeruutta. Korkea alkoholiprosentti peittyy melko hyvin muun runsaan maun alle. Pihkaisen katkera jälkimaku on odotetun pitkä.

Hiisi Hämeenpuiston Bitter

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
4,6 %; hanaolut

Tämä Hiisi-panimon yhteistyössä tamperelaisen ravintolahenkilökunnan kanssa valmistama kuparinvärinen ja keskitäyteläinen bitter on mallasrungoltaan vahvan keksimäinen, pähkinämäinen ja karamellimainen. Myös leipämäisiä ja toffeemaisia sävyjä löytyy. Melko voimakas sitrusmainen ja ruohomainen humalointi korostuu erityisesti pitkässä ja runsaassa jälkimaussa.

Dia De Los Muertos DOA IPA

image-border

Cerveceria Mexicana, Tecate, Meksiko
6,8 %; 0,33 l pullo

Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen IPA on tuoksultaan ja
maultaan melko makean karamellimainen, toffeemainen ja leipämäinen.
Vahvan hedelmäinen (mandariini, greippi, mango) humalointi antaa
kuitenkin jonkin verran vastapainoa makeudelle. Myös pihkaisia ja
marjaisia sävyjä löytyy erityisesti tuoksusta ja pitkästä
katkerahkosta jälkimausta. Olut on osa panimon meksikolaiseen
kuolleiden muistopäivään viittaavaa Dia De Los Muertos -olutsarjaa.

Pinta Modern Drinking

image-border

Browar Pinta, Zywiec, Puola
6,4 %; 0,5 l pullo

Modern Drinking on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen ”West Coast
IPA”. USA:n länsirannikon esikuviensa tapaan olut on runsaan kukkaisen
hedelmäinen (mango, persikka, greippi) ja varsinkin jälkimaultaan
melko pihkaisen katkerakin. Karamellimainen ja hieman keksimäinenkin
maltaisuus toimii kuitenkin katkeruuden tasapainottajana. Myös
mansikkamaista marjaisuutta löytyy erityisesti tuoksusta sekä pitkästä
ja runsaasta jälkimausta.

La Quince Extra Horny

image-border

La Quince Brewery, Espanja
6,9 %; 0,33 l pullo

Extra Horny on syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen ”India pale
lager”. Tyylin oluiden tapaan kukkaisen sitrushedelmäinen, pihkainen
ja yrttinen humalointi hallitsee sekä makua että tuoksua. Tuoksussa
mukaan tulee myös hienoista sipulimaisuutta. Lievä karamellimainen
makeus ja marjaisuus täydentää runsaan makukokemuksen. Myös jälkimaku
on pitkä ja katkera. Hyvin tehty IPL.

Thiriez Dalva

image-border

Brasserie Thiriez, Esquelbecq, Ranska
8,5 %; 0,33 l pullo

Myös ranskalaiset pienpanimot ovat olleet mukana viime vuosien
voimakkaassa IPA-buumissa. Dalva on meripihkanvärinen ja melko
täyteläinen double IPA, jonka maussa ja tuoksussa amerikkalaisten humalien
tuottama vivahteikas hedelmäisyys (sitrus, trooppiset hedelmät) on
vahvasti läsnä. Varsinkin tuoksussa on myös Brettanomyces-villihiivan
käyttöön viittaavaa kirpeähköä tallimaisuutta. Suutuntuman lievä
karamellimainen makeus kääntyy jälkimaussa kuivemmaksi pihkaiseksi
katkeruudeksi. Omaperäinen DIPA.

Hiisi / Paradise City Don Wheato

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,2 %; 0,33 l pullo

Don Wheato on yhteistyössä helsinkiläisen Paradise City Beveragen kanssa valmistettu syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen vehnäale. Vehnäisen viljamaisuuden sijaan oluen makua ja tuoksua hallitsee kuitenkin IPA-tyylinen kukkaisen sitrushedelmäinen ja pihkainen humalointi. Myös mansikkamaista marjaisuutta löytyy melko runsaasti. Pitkässä jälkimaussa myös viljaiset sävyt nousevat maltillisesti esille humalakatkeruuden rinnalla.

La Quince LLIPA!

image-border

La Quince Brewery, Espanja
6,3 %; 0,33 l pullo

Tämä meripihkanvärinen ja melko täyteläinen amerikkalaishenkinen IPA on tyylin oluiden tapaan vahvasti hedelmäisen (trooppiset hedelmät) ja pihkaisen humalainen. Myös makeahko karamellimaisuus on keskeisenä elementtinä sekä maussa että tuoksussa. Pitkässä runsaan pihkaisen katkerassa jälkimaussa myös marjaiset sävyt voimistuvat jonkin verran.

Teerenpeli Panimon Erikoinen nro 3

image-border

Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti
10 %; 0,33 l pullo

Tätä lähes mustaa ja rungoltaan täyteläistä savuportteria on kypsytetty kaksi kuukautta Teerenpelin tislaamon omassa viskitynnyrissä. Kypsytys tuottaakin olueen selkeitä tammisia, vaniljaisia ja viskimäisiä sävyjä, jotka täydentävät portterille tyypillisiä paahtuneita, kahvimaisia, suklaamaisia ja lakritsimaisia piirteitä. Korkea alkoholiprosentti peittyy tehokkaasti muun runsaan maun alle. Tamminen, paahtunut ja melassimainen jälkimaku on myös odotetun pitkä ja runsas.

Ruosniemen Musta Lomittaja

image-border

Ruosniemen Panimo, Pori
6,3 %; 0,33 l pullo

Musta Lomittaja on panimonsa mukaan tyyliltään ”black smoked saison”. Musta ja melko täyteläinen olut onkin selkeän savuinen ja tervainen maultaan ja tuoksultaan. Saisoneille ominaiset mausteisuus ja viljaisuuskin nousevat savuisuuden alta esille varsinkin jälkimaussa. Monipuolisesta makuprofiilista löytyy myös kirpeää marjaisuutta, omenamaisuutta ja kuivattujen hedelmien sävyjä. Kuivemmassa jälkimaussa mausteisuuteen ja viljaisuuteen yhdistyy myös maltillista humalakatkeruutta.

Teerenpeli Aussiossi

image-border

Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti
4,5 %; hanaolut

Aussiossi on australialaisilla lajikkeilla humaloitu kullankeltainen ja kevyehkö APA. Humaloinnin tuottaman trooppisen hedelmäisyyden, yrttimäisyyden ja pihkaisuuden ohella oluen maussa ja tuoksussa on vahvoja mineraalisia, viljaisia ja leipämäisiä sävyjä. Yrttimäiset, pihkaiset ja viljaiset sävyt hallitsevat myös kuivuvaa jälkimakua.

Hiisi / Donut Island I Hop It’s Not A Problem

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,2 %; hanaolut

Tämä nokkelasti nimetty syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen amerikkalaistyylinen IPA on runsaan trooppisen hedelmäisen (greippi, mango, nektariini) humalainen. Mallasrungon lievä karamellimainen makeus pyöristää jonkin verran humalointia. Mukana on myös mansikkamaista marjaisuutta ja hiukan nahkaisuuttakin lähinnä tuoksussa. Pitkässä kuivemmassa jälkimaussa yhdistyvät viljaiset sävyt pihkaiseen humalakatkeruuteen.

Bryggeri Helsinki Rosé

image-border

Bryggeri Helsinki, Helsinki
8,8 %; 0,33 l pullo

Tämän omaperäisen oluen valmistuksessa on käytetty myös rypälemehua, rypälesokeria ja kiinanruusuteetä. Keskipunaruskea ale onkin varsin kirpeän valkoviinimäinen maultaan ja tuoksultaan. Hapokkaaseen viinimäisyyteen yhdistyy hunajamaisia, viljaisia, mausteisia ja teemäisiä sävyjä sekä omenaista hedelmäisyyttä. Korkea alkoholiprosentti peittyy melko hyvin. Kuivahkossa jälkimaussa ovat viljaiset, mausteiset ja teemäiset piirteet päällimmäisinä.

BrewDog Prototype Session India Pale Lager (IPL)

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
4,4 %; hanaolut

Tämä kullankeltainen ja keskitäyteläinen premium lager on humaloitu yksinomaan amerikkalaisilla humalalajikkeilla. Lopputuloksena on runsaan kukkaisen hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät) ja pihkaisen mäntymäinen olut, jonka makumaailma tuo tyylillisesti mieleen enemmän APAn kuin lagerin. Makeahko maltaisuus ja lasin loppua kohti lisääntyvät marjaiset sävyt täydentävät runsasta kokonaisuutta.

Hiisi Leimaus

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,2 %; hanaolut

Leimaus on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen ”mango-habanero-IPA”. Raaka-aineista mango ei erityisesti nouse esille muutoinkin vahvan trooppisen hedelmäisen humalakatkeruuden alta, sen sijaan chilimäisyys tuntuu maussa ja tuoksussa selvemmin, varsinkin lasin loppua kohden. Pitkähkö jälkimaku on jonkin verran polttavan chilimäinen ja pihkaisen katkera. Varsin tasapainoinen ja tyylinsä sisällä lempeähkö chili-olut.

Hiisi Inki

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,7 %; 0,33 l pullo

Inki on nimensä mukaisesti inkiväärillä maustettu gluteeniton pale ale. Kullankeltainen ja keskitäyteläinen olut on vain hillitysti inkiväärimäinen, vaikka mausteisuus oluen lämmetessä jonkin verran voimistuukin. Mausteisuuden sijaan nouseekin kukkaisen hedelmäinen humalointi keskeisempään rooliin oluen maussa ja tuoksussa. Myös pyöreähkö jälkimaku on maltillisen mausteinen ja humalakatkera sekä hieman viljamainenkin.

Sinebrychoff Koff APA

image-border

Sinbrychoff, Kerava
4,5 %; 0,33 l pullo

APA- ja IPA-oluttyylien kasvanut suosio on innoittanut myös suuremmat panimot valmistamaan tämäntyylisiä oluita. Meripihkanvärinen ja rungoltaan kevyehkö Koff APA on maultaan ja tuoksultaan tyylinmukaisen sitrusmaisen hedelmäisen ja pihkaisen humalainen. Pihkaista humalaisuutta riittää myös pitkähköön ja suhteellisen runsaaseen jälkimakuun. Koff APA ei ole kaikkein katkerimpia tyylinsä edustajia, mikä tekee sen helpommin lähestyttäväksi myös tyylin oluita vähemmän harrastaneille.

BrewDog Prototype Black IPA

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
5,3 %; hanaolut

BrewDogin prototyyppioluiden sarjaa jatkaa tämä yksinomaan Simcoe-lajikkeella humaloitu musta ja keskitäyteläinen black IPA. Olut on monia tyylin oluita vähemmän paahtuneen ja suklaamaisen maltainen, jolloin mangomainen, mandariinimainen ja greippimäinen humalointi nousee selkeään päärooliin maussa ja tuoksussa. Runsaassa jälkimaussa myös tuhkaiset piirteet tulevat jonkin verran esille. Lajissaan pehmeämakuinen ja pyöreähkö black IPA.

Hiisi Ruisperkele

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
8,5 %; hanaolut

Hiisi-panimon iskevästi nimetty uutuus on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen ”ruis- double IPA”. DIPA-tyylille ominaisten runsaan trooppisen hedelmäisyyden ja pihkaisuuden sekä makeahkon karamellimaisuuden ohella olut on varsinkin lämmettyään selkeän rukiisen viljainen. Pitkässä ja runsaassa jälkimaussa viljaisuus ja humalakatkeruus saavat rinnalleen myös marjaisia sävyjä. Korkea alkoholiprosenttikin peittyy tehokkaasti oluen intensiivisen maun ja tuoksun alle.

Lervig India Wheat Lager

image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja
6,3 %; hanaolut

Tämä syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen lager on nimensä mukaisesti yhtä aikaa sekä vehnämäisen viljainen että kukkaisen hedelmäisen (mango, greippi) humalainen. Viljaisuus ja leipämäinen maltaisuus korostuvat erityisesti pitkässä jälkimaussa, joka on samalla vahvan pihkaisen katkera. Persoonallinen ja rehevämakuinen vehnälager.

Malmgård Proto #10

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
5,6 %; hanaolut

Malmgårdin Proto-sarjan kymmenes edustaja on keskipunaruskea ja melko täyteläinen ”hoppy oat ale”. Makeahko kauramainen viljaisuus onkin yhdessä karamellimaisten ja leipämäisten piirteiden kanssa keskeisessä roolissa oluen maussa ja tuoksussa. Myös toffeemaisia, hunajamaisia ja mineraalimaisia sävyjä löytyy. Pitkässä jälkimaussa sitrusmainen ja hieman mausteinenkin humalakatkeruus nousee vahvemmin esille viljamaisuuteen ja leipämäisyyteen yhdistyneenä. Mielenkiintoinen makukombinaatio.

Hiisi Korpi Backwood Madness

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,9 %; hanaolut

Tämän uuden kotimaisen kauhuelokuvan mukaan nimetyn IPAn valmistuksessa on käytetty myös turvesavustettua mallasta. Meripihkanvärinen ja melko täyteläinen olut onkin sekä tuoksultaan että maultaan selkeän savuinen ja turpeinen. Myös savumaltaiden tuottamia nahkaisia ja tallimaisia sävyjä löytyy erityisesti tuoksusta. Savuisuus ei kuitenkaan peitä alleen IPAlle tyypillistä vahvaa hedelmäistä (trooppiset hedelmät) ja pihkaista humalakatkeruutta. Varsin omaperäinen mutta kuitenkin tasapainoinen makuyhdistelmä.

Hiisi Piilo-Saison

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,3 %; 0,33 l pullo

Piilo-Saison on valmistettu yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Jyrock-festivaalin kanssa. Kullankeltainen ja keskitäyteläinen saison on tyylin oluiden tapaan jonkin verran mausteinen, viljamainen ja hiivainen erityisesti jälkimaultaan. Vahva kukkaisen sitrusmainen humalointi tulee esille erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa. Runsasmakuinen ja luonteikas saison.

Brygg-Art Kollaasi #001

image-border

Brygg-Art, Lahti
6,2 %; 0,33 l pullo

Uuden lahtelaispanimon ensimmäinen olut on valmistettu Hiisi-panimolla Jyväskylässä. Keskipunaruskea ja melko täyteläinen ruisale on maustettu katajanmarjoilla, ja yrttimäinen sekä puumainen marjaisuus nouseekin jonkin verran esille maussa ja tuoksussa. Muutoin olut on erityisesti jälkimaultaan vahvan rukiisen viljamainen sekä jonkin verran makean karamellimainen, pähkinämäinen ja keksimäinen. Melko voimakas hedelmäinen ja pihkainen humalointi täydentää vivahteikasta kokonaisuutta.

Atom Pikkulintu Mild

image-border

Atom Beers, Hull, Englanti
5,9 %; hanaolut

Tämä prosenteiltaan tavallista vahvempi mild ale on valmistettu helsinkiläisen olutravintola Pikkulinnun 15-vuotisjuhlaolueksi. Tumman punaruskea ja keskitäyteläinen olut on mildien tapaan pähkinämäinen, keksimäinen ja jonkin verran palaneen paahtunut. Myös suklaamaisia, lakritsimaisia, melassimaisia ja kahvimaisia sävyjä löytyy. Pitkähkö jälkimaku on paahtuneisuuden ja melassimaisuuden ohella maltillisen humalakatkera.

BrewDog Prototype Hopped-Up Brown Ale

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
6,3 %; hanaolut

Tämä BrewDogin prototyyppioluiden sarjaan kuuluva tumman punaruskea ja melko täyteläinen brown ale on tyylissään keskimääräistä voimakkaammin humaloitu. Pihkaisen mäntyinen ja kukkaisen hedelmäinen humalakatkeruus yhdistyy tyylille ominaisiin paahtuneisiin, kahvimaisiin, lakritsimaisiin ja suklaamaisiin sävyihin. Pihkaisen katkera ja paahtunut jälkimaku on pitkä ja runsas. Varsin toimiva uuden koulukunnan brown ale.

Rekola / Hiisi Kaksi Kotia Vailla Humalaa

image-border

Rekolan Panimo, Fiskars
5,6 %; hanaolut

Tämä nimensä mukaisesti täysin humaloimaton ale on maustettu humalan sijaan pujolla, siankärsämöllä, apilalla, kanervalla, mesiangervolla ja pakurilla. Syvän kullankeltainen ja melko täyteläinen olut on maultaan ja tuoksultaan vahvasti kirpeän hapan ja yrttimäinen. Myös hunajaista valkoviinimäisyyttä ja greippimäisyyttä löytyy jonkin verran. Kirpeä jälkimaku on pitkä ja runsas. Hyvin intensiivinen ja persoonallinen makukokemus.

Wasosz / Kraftwerk This Is Kraft, Bitch!

image-border

Browar Wasosz, Konopiska, Puola
5,2 %; 0,5 l pullo

Tämän kahden puolalaispanimon yhteistyönä valmistuneen schwarzbierin valmistuksessa on käytetty myös turvesavumallasta ja konjakkitynnyristä vuoltuja tammilastuja. Musta ja keskitäyteläinen olut onkin makeahkon suklaamaisuuden, lakritsimaisuuden ja paahtuneisuuden ohella melko savuinen ja turpeinen. Myös tammista puumaisuutta ja konjakkimaisuuttakin löytyy hieman. Käytetyt amerikkalaiset humalat tuntuvat eniten pitkässä katkerahkossa jälkimaussa.

Wasosz Terrence

image-border

Browar Wasosz, Konopiska, Puola
6,0 %; 0,5 l pullo

Terrence on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen amerikkalaistyyppinen IPA. Runsas kukkaisen hedelmäinen (mango, appelsiini, aprikoosi) ja pihkainen humalointi yhdistyy oluessa makean karamellimaiseen ja hieman sokerimaiseenkin mallasrunkoon. Makuun ja tuoksuun sisältyy myös lievää marjaisuutta ja mentholimaisuutta. Pihkaisen katkera jälkimaku on varsin kestävä.

Raduga Forbidden Planet

image-border

Browar Raduga, Puola
8,4 %; 0,5 l pullo

”Kielletty planeetta” on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen double IPA. Asiaankuuluvien rehevän humalakatkeruuden (pihka, trooppiset hedelmät) ja makeahkon karamellimaisuuden ohella olut on vahvasti kirpeän marjainen. Marjaisuus ja pihkainen katkeruus hallitsevat myös pitkää ja runsasta jälkimakua. Korkea alkoholiprosentti peittyy maussa ja tuoksussa melko hyvin. Valtavirrasta poikkeava DIPA.

Raduga Nosferatu

image-border

Browar Raduga, Puola
5,7 %; 0,5 l pullo

Nosferatu on musta ja melko täyteläinen black IPA, jonka maussa ja tuoksussa kahvimainen ja tuhkainen paahtuneisuus yhdistyy sopusointuisesti kukkaisen hedelmäiseen ja pihkaiseen humalointiin. Suklaamaiset, lakritsimaiset ja melassimaiset sävyt täydentävät kokonaisuutta. Tasapainoinen ja tyylissään keskimääräistä pehmeämpi black IPA.

Hiisi Auðhumla Stout

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
8,0 %; hanaolut

Tämä vahva milk stout on maustettu suhteellisen harvinaisella olutmausteella, piparmintulla. Piparminttu dominoikin mustan ja täyteläisen oluen makua ja tuoksua vahvasti mutta ei kuitenkaan täysin muita makupiirteitä alleen jyräten. Oluen lämmetessä myös suklaamaiset, melassimaiset, lakritsimaiset ja tuhkaisen paahtuneet sävyt voimistuvat jonkin verran. Korkea alkoholiprosentti peittyy muun runsaan maun alle melko hyvin. Yllättävänkin toimiva ”oluiden Minttu-Fernet”!

Hiisi Kuusikko Sahti

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
8,0 %; hanassa

Tämä yhdessä suomenmestaruuskilpailuissakin monena vuonna palkittujen sahdintekijöiden Kauko ja Maria Kuusikon kanssa valmistettu sahti tarjoillaan innovatiivisesti real ale -hanasta. Meripihkanvärinen ja täyteläinen sahti on tyylinmukaisesti runsaan banaanimainen, karamellimainen ja katajamainen. Savumaltaiden tuottamaa savuisuutta löytyy myös hieman, ja rukiisen viljamaiset sävyt voimistuvat jälkimakua kohti. Alkoholi peittyy maussa ja tuoksussa hyvin. Tasapainoinen ja erinomaisen juotavuuden omaava sahti.

O’Hara’s Leann Folláin

image-border

Carlow Brewing Co, Bagenalstown, Irlanti
6,0 %; hanaolut

Leann Folláin on musta ja melko täyteläinen stout, jonka maussa ja tuoksussa ovat päällimmäisinä paahtuneet, kahvimaiset ja suklaamaiset sekä kuivattujen hedelmien sävyt. Jälkimaussa mukaan tulee hienoista marjaisuutta, ja myös humalakatkerot nousevat jonkin verran esille. Asiallinen ja tyylinmukainen Irish stout.

Ridgeway Imperial Russian Stout

image-border

Ridgeway Brewery, South Stoke, Englanti
10 %; hanaolut

Tämä musta ja täyteläinen imperial stout on tyypillisen paahtuneisuuden, suklaamaisuuden, lakritsimaisuuden ja melassimaisuuden ohella myös jonkin verran vadelmaisen marjainen erityisesti tuoksultaan ja jälkimaultaan. Myös lieviä punaviinimäisiä sävyjä löytyy. Korkea alkoholiprosentti tuntuu lähinnä tuoksussa. Jälkimaku on odotetun pitkä ja runsas.

Founders Nitro Oatmeal Stout

image-border

Founders Brewing Co., Grand Rapids, Michigan, USA
4,5 %; hanaolut

Foundersin mieto oatmeal stout lasketaan hanasta nimensä mukaisesti typpikaasun avulla, mikä parantaa oluen vaahtoa ja myös pehmentää makua. Musta ja keskitäyteläinen stout on maultaan ja tuoksultaan kermaisen suklaamainen, lakritsimainen ja melassimainen sekä erityisesti tuoksultaan kahvimainen. Jälkimaussa myös paahtuneet sävyt nousevat vahvemmin esille. Pehmeänpyöreä ”sessiostout”.

Glastonbury Black As Yer ’At

image-border

Glastonbury Ales, Somerton, Englanti
4,3 %; hanaolut

Tämä nimensä mukaisesti väriltään musta ja rungoltaan kevyehkö olut on brittistouttien yleiseen tyyliin pähkinämäinen ja keksimäinen. Kermainen suklaamaisuus, lakritsimaisuus, kahvimaisuus ja jälkimakua kohti lisääntyvä paahtuneisuus täydentävät makukirjoa. Pitkähköstä jälkimausta löytyy myös hieman melassimaisuutta. Pehmeänpyöreä ja juotavuudeltaan erinomainen sweet stout.

Hiisi Herraskainen

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
7,5 %; hanaolut

Herraskainen on sataprosenttisesti Brettanomyces-villihiivalla käytetty IPA. Syvän kullanvärinen ja melko täyteläinen olut onkin kirpeässä happamuudessaan ja tallimaisuudessaan (erityisesti tuoksu) enemmän sour ale kuin IPA. Vahva kukkaisen sitrushedelmäinen humalointi kuitenkin antaa oluelle myös tiettyä IPAmaisuutta. Mausta ja tuoksusta löytyy myös saisonmaista mausteisuutta ja omenamaisuutta. Moniulotteinen ja rehevämakuinen oluthybridi.

Plevnan 67 Minutes IPA

image-border

Koskipanimo Oy, Panimoravintola Plevna, Tampere
6,0 %; hanaolut

Tämä syvän kullankeltainen ja melko täyteläinen IPA on runsaan pihkaisen ja hedelmäisen (mango, greippi, mandariini) humalainen. Mallasrungon makea karamellimaisuus kuitenkin pyöristää jonkin verran katkeruutta. Myös mansikkamaisen marjaisia sävyjä on hieman mukana. Runsas jälkimaku on edelleen vahvan pihkaisen katkera.

BrewDog Albino Squid Assassin

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
7,4 %; 0,33 l tölkki

”Albiino kalmarisalamurhaaja” on tumman punaruskea ja melko täyteläinen ruis-IPA. Pihkainen ja sitrusmainen humalointi yhdistyy makeahkoon karamellimaisuuteen ja toffeemaisuuteen sekä maltilliseen ruismaisuuteen. Pitkässä jälkimaussa humalakatkeruuden seuraksi tulee myös marjaisia vivahteita. Korkeahko alkoholiprosentti pysyy hyvin piilossa sekä maussa että tuoksussa.

Sori Coffee Gorilla

image-border

Sori Brewing, Tallinna, Viro
7,0 %; hanaolut

Coffee Gorilla on nimensä mukaisesti espressolla maustettu balttityylinen portteri. Kahvi tuleekin selkeästi esiin mustan ja melko täyteläisen oluen maussa ja tuoksussa. Kahvimaisuuden ohella porttereille tyypilliset paahtuneisuus, suklaamaisuus ja lakritsimaisuus nousevat päällimmäisiksi piirteiksi. Jälkimaussa myös oluen suhteellisen voimakas humalointi pääsee jonkin verran esille. Hyvän juotavuuden omaava portteri, jonka korkeahko alkoholiprosenttikin peittyy melko hyvin.

Nøgne Ø Porter

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
7,0 %; hanaolut

Tämä musta ja täyteläinen portteri on hyvin tyylinmukaisen paahtunut, kahvimainen, suklaamainen ja lakritsimainen. Oluen runsas makukirjo tarjoaa lisäksi melassimaisia ja pähkinämäisiä sekä kuivattujen hedelmien sävyjä. Myös lämmittävää alkoholia on hivenen mukana maussa ja tuoksussa. Tasapainoinen ja varsin hyvän juotavuuden omaava vahva portteri.

BrewDog Candy Kaiser

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
5,2 %; hanaolut

Candy Kaiser on kuparinpunainen ja melko täyteläinen altbier, jonka maussa ja tuoksussa ovat hallitsevina piirteinä makea karamellimaisuus, toffeemaisuus ja leipämäisyys. Myös paahtuneet sävyt voimistuvat jälkimakua kohti, samoin yrttimäinen humalakatkeruus. Luonteikas ja runsasmakuinen, mutta ei kovin saksalaistyylinen altbier.

Hiisi Palju Pehtoorit – Muljautus

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,0 %; 0,33 l pullo

Tämän yhteistyössä suonenjokelaisen paljunvuokrausyrityksen kanssa tehdyn oluen valmistuksessa on käytetty myös kuumia kiviä. Punaruskea ja melko täyteläinen olut on maultaan ja tuoksultaan vahvan suklaamaisen ja toffeemaisen makea, sen sijaan kivioluille tyypillinen savuisuus jää pienempään rooliin. Pyöreähkössä jälkimaussa esille nousee myös hienoista paahtuneisuutta.

Hiisi Solu

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,9 %; 0,33 l pullo

Solu on yhteistyössä samannimisen tietotekniikkayrityksen kanssa valmistettu tumman punaruskea ja melko täyteläinen Scotch ale. Oluen kypsytyksessä on käytetty myös tammea. Vaniljainen puumaisuus tuleekin jonkin verran esiin erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa, muutoin suklaamaiset ja toffeemaiset sävyt ovat yhdessä vivahteikkaan hedelmäisyyden (omena, banaani, kuivatut hedelmät) kanssa päällimmäisinä makuprofiilissa. Runsaasta kokonaisuudesta löytyy myös mausteisia piirteitä.

Hiisi X Hop Hunters Double Double

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
7,5 %; 0,33 l pullo

Yhteistyössä jyväskyläläisen Hop Hunters -olutharrastajayhteisön kanssa pantu Double Double on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen lager, jonka valmistuksessa on käytetty myös greippiä. Kukkaisen hedelmäinen (trooppiset hedelmät) ja pihkainen humalakatkeruus on hallitsevana elementtinä sekä maussa että tuoksussa, mutta makean karamellimainen mallasrunko antaa katkeruudelle hyvin taustatukea. Pitkässä jälkimaussa mukaan tulee myös lievää marjaisuutta.

Mikkeller Fox And Anchor

image-border

Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
6,4 %; hanaolut

Fox And Anchor on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen IPA, jossa runsas kukkaisen hedelmäinen (mango, greippi) ja pihkainen humalointi yhdistyy makeahkon karamellimaiseen mallasrunkoon. Pitkässä ja edelleen vahvan katkerassa jälkimaussa mukaan tulee myös lieviä mansikkamaisen marjaisia sävyjä. Kokonaisuutena varsin amerikkalaishenkinen IPA.

Lervig / Boneyard Double Black Tide

image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja
8,4 %; 0,33 l pullo

Tämä norjalais-yhdysvaltalainen yhteistyöolut on black IPA, jonka valmistuksessa on käytetty myös ruista. Viljamaiset piirteet eivät kuitenkaan nouse kovin selkeästi esille mustan ja täyteläisen oluen maussa ja tuoksussa, vaan tyylille ominainen paahtuneisuuteen kietoutuva hedelmäinen ja pihkainen humalakatkeruus on odotetusti pääroolissa. Suklaamaiset, karamellimaiset ja lakritsimaiset sävyt täydentävät voimakkaanpehmeää kokonaisuutta.

Ruosniemen Vuorineuvos

image-border

Ruosniemen Panimo, Pori
9,5 %; 0,33 l pullo

Vuorineuvos on väriltään musta ja rungoltaan täyteläinen imperial stout, jonka maussa ja tuoksussa vahva tuhkainen paahtuneisuus yhdistyy suklaamaisuuteen ja lakritsimaisuuteen sekä jälkimakua kohti voimistuvaan melassimaisuuteen. Suhteellisen runsas humalointi nousee myös esille erityisesti pitkässä jälkimaussa. Korkea alkoholiprosentti peittyy melko hyvin oluen vahvan paahtuneisuuden alle.

Amager A Drop Of Lemon

image-border

Amager Bryghus, Kastrup, Tanska
5,0 %; hanaolut

Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen APA on saanut nimensä uudesta amerikkalaisesta Lemondrop-humalalajikkeesta. Olut onkin nimensä mukaisesti selkeän sitruunamainen ja greippimäinen maultaan ja tuoksultaan. Makeahko suutuntuma kuivuu pitkässä viljamaisessa sekä pihkaisen ja mausteisen humalakatkerassa jälkimaussa.

Mikkeller Milk Stout

image-border

Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
6,0 %; hanaolut

Tämän mustan ja täyteläisen milk stoutin raaka-aineena on käytetty tyylinmukaisesti myös laktoosia. Kermaisten sävyjen vastapainona olut on erityisesti jälkimaultaan vahvan tuhkaisen paahtunut. Kahvimaiset, suklaamaiset, lakritsimaiset ja melassimaiset piirteet täydentävät runsasta makua ja tuoksua. Myös paahtunut ja melassimainen jälkimaku on varsin pitkä.

Amager Julebryg 2015

image-border

Amager Bryghus, Kastrup, Tanska
6,5 %; 0,5 l pullo

Amagerin vuoden 2015 jouluolut on keskipunaruskea ja melko täyteläinen ESB-tyylinen ale. Makea karamellimaisuus on keskeisessä roolissa oluen maussa ja tuoksussa, mutta pitkässä jälkimaussa myös sitrusmainen ja yrttimäinen humalakatkeruus nousee jonkin verran esille. Oluen lämmetessä myös marjaiset sävyt voimistuvat erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa.

Ridgeway Insanely Bad Elf Vintage Ale 2015

image-border

Ridgeway Brewing, South Stoke, Englanti
11,2 %; 0,33 l pullo

Ridgewayn Elf-sarjan vahvin olut on panimon mukaan tyyliltään ”imperial red ale”. Meripihkanvärinen ja rungoltaan varsin täyteläinen olut on vahvan makean karamellimainen, toffeemainen ja hunajamainen. Myös englantilaisen joulukakun mieleen tuovia kuivattujen hedelmien ja appelsiinimarmeladin sävyjä löytyy, samoin lievää valkoviinimäisyyttä. Sikunamainen alkoholimaisuus nousee selkeästi esille erityisesti tuoksussa, muutaman vuoden kellarikypsytys luultavasti pyöristäisi olutta jonkin verran.

Burning Sky Arise

image-border

Burning Sky Brewery, Firle, Englanti
4,4 %; hanaolut

Tämä syvän kullankeltainen ja rungoltaan kevyehkö sessio-IPA on maultaan ja tuoksultaan hyvin tyylinmukaisen hedelmäisen (mango, greippi) ja pihkaisen humalakatkera. Makeahko karamellimaisuus pyöristää jonkin verran humalointia ja lisää hieman täyteläisyyttäkin. Pihkaisen katkera ja hieman marjainen jälkimaku on pitkä.

Vakka-Suomen Prykmestar Vahva Joulubock

image-border

Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki
7,0 %; hanaolut

Vakka-Suomen Panimon uusi jouluolut on neilikalla maustettu doppelbock. Neilikkainen mausteisuus onkin selkeästi läsnä kuparinpunaisen ja melko täyteläisen oluen maussa ja tuoksussa. Mausteisuuden alta löytyy tummille bockeille tyypillisiä karamellimaisia, suklaamaisia, toffeemaisia ja leipämäisiä sävyjä. Myös hunajamaisuutta ja sikunamaista alkoholimaisuuttakin on hieman mukana kokonaisuudessa.

De Ranke Père Noël

image-border

Brouwerij De Ranke, Dottignies, Belgia
7,0 %; 0,33 l pullo

Père Noël on syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen lakritsilla maustettu belgiale, jossa makea lakritsimaisuus, karamellimaisuus, hunajamaisuus ja leipämäisyys yhdistyy tyylille ominaiseen mausteisuuteen. Suutuntuman karamellimainen makeus vaihtuu jälkimaussa kuivemmaksi mausteiseksi humalakatkeruudeksi. Alkoholiprosentti peittyy maussa ja tuoksussa melko hyvin.

Corsendonk Rousse

image-border

Brouwerij Corsendonk, Turnhout, Belgia
8,0 %; hanaolut

Tämä meripihkanvärinen ja melko täyteläinen belgiale on makean karamellimaisuuden ja jälkimakua kohti voimistuvan mausteisuuden ohella vahvan marjainen. Tuoksun ja suutuntuman vadelmaisuus kääntyy jälkimaussa omenaisempaan suuntaan. Korkea alkoholiprosentti tulee vain hillitysti esiin maussa ja tuoksussa.

Lundabryggeriet Lunds Julöl 2015 Ljus Ale

image-border

Lundabryggeriet, Lund, Ruotsi
4,5 %; 0,33 l pullo

Lundabryggerietin vuoden 2015 jouluolueen on käytetty sekä eurooppalaisia että amerikkalaisia humalia. Yrttimäinen, ruohomainen ja kukkaisen hedelmäinen humalakatkeruus tasapainottaakin meripihkanvärisen ja keskitäyteläisen alen makeahkoa karamellimaisuutta. Myös mansikkamaisen marjaisia sävyjä on mukana erityisesti yrttimäisen katkeruuden muutoin dominoimassa jälkimaussa.

Mufloni Talviporter

image-border

Panimoravintola Beer Hunter’s, Pori
6,0 %; 0,33 l pullo

Tämä väriltään musta ja rungoltaan keskitäyteläinen portteri on tyylinmukaisen paahtuneisuuden, kahvimaisuuden, suklaamaisuuden ja lakritsimaisuuden ohella melko voimaisen toffeemainen. Keskipitkässä jälkimaussa myös kukkaisen hedelmäinen (trooppiset hedelmät) humalakatkeruus nousee jonkin verran esille paahtuneisuuden rinnalla.

Brooklyn Winter Ale

image-border

Brooklyn Brewery, New York, USA
6,0 %; hanaolut

Tämä tumman punaruskea ja melko täyteläinen Scottish ale on varsin tyylinmukainen lajinsa edustaja: makea suklaamaisuus, toffeemaisuus, pähkinämäisyys ja keksimäisyys yhdistyy jälkimakua kohti voimistuvaan paahtuneisuuteen ja maltilliseen humalakatkeruuteen. Kermaisen melassimaiset ja hedelmäiset (kuivatut hedelmät) sävyt lisäävät vielä maun ja tuoksun runsautta.

Hiisi / Donut Island Ich Bin Ein Berner

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,0 %; hanaolut

Hiisi-panimon yhteistyössä helsinkiläisen Donut Island Brewingin kanssa valmistama gose on maustettu greipillä ja suolalla. Syvän kullankeltainen ja kevytrunkoinen olut onkin maultaan ja tuoksultaan greippimäisen ja appelsiinimaisen hedelmäinen sekä varsinkin jälkimaultaan hieman suolainen. Myös tyyliin kuuluvat kirpeä happamuus ja vehnäinen viljamaisuus nousevat jälkimaussa selkeämmin esille.

Borg Leifur Nr. 32

image-border

Borg Brugghus, Reykjavik, Islanti
6,8 %; 0,33 l pullo

Tämä vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen saison on maustettu kanervalla ja ajuruoholla. Yrttinen mausteisuus onkin yhdessä omenamaisen ja greippimäisen hedelmäisyyden kanssa hallitsevana piirteenä oluen makuprofiilissa. Myös viljamaisia ja hunajamaisia sävyjä löytyy. Jälkimakua kohti hiivaiset ja humalaiset sävyt voimistuvat jonkin verran.

Borg Myrkvi Nr. 13

image-border

Borg Brugghus, Reykjavik, Islanti
6,0 %; 0,33 l pullo

Myrkvi on musta ja melko täyteläinen portteri, jonka valmistuksessa on käytetty myös kahvinpapuja. Espressomainen kahvimaisuus onkin tuhkaisen paahtuneisuuden ohella keskeisessä roolissa oluen maussa ja tuoksussa. Kermaisen suklaamaiset, kaakaomaiset, lakritsimaiset ja melassimaiset piirteet täydentävät runsasta kokonaisuutta. Katkeran paahtunut jälkimaku on pitkä.

Jämtlands Oatmeal Porter

image-border

Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad, Ruotsi
4,8 %; 0,5 l pullo

Tämä musta ja keskitäyteläinen portteri on tyylinmukaisen paahtunut, kahvimainen, karamellimainen, lakritsimainen ja toffeemainen. Tämän ohella oluen mausta ja tuoksusta löytyy myös jonkin verran marjaisia ja tallimaisia piirteitä. Jälkimaussa paahtuneisuus ja marjaisuus saavat rinnalleen yllättävänkin vahvaa humalakatkeruutta.

Hiisi Herrasmies IPA

image-border

Panimo Hiisi, Jyväskylä
6,9 %; hanaolut

Rehevä hedelmäinen (greippi, mango, mandariini) ja pihkainen humalakatkeruus hallitsee tämän syvän kullankeltaisen ja keskitäyteläisen IPAn makua ja tuoksua. Lievä makea karamellisuus pyöristää humalointia. Runsaassa jälkimaussa pihkaisen katkeruuden rinnalle nousee myös marjaisia sävyjä.

Delirium Argentum

image-border

Brouwerij Huyghe, Melle, Belgia
7,8 %; hanaolut

Tämä belgi-IPA on suhteellisen voimakkaan hedelmäisen humalakatkeruuden ohella vahvan hunajaisen leipämäinen, karamellimainen ja toffeemainen. Jälkimakua kohti belgialaisille alelle tyypilliset mausteiset sävyt voimistuvat makean leipämäisyyden ja humalakatkeruuden rinnalla. Myös alkoholi tuntuu hiukan maussa ja tuoksussa.

Nøgne Ø Rød Jul

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
8,0 %; 0,5 l pullo

Tummahkon punaruskea ja täyteläinen double IPA on tyylinsä sisällä keskimääräistä maltaisempi ja paahtuneempi. Paahtuneet ja makean karamellimaiset sävyt yhdistyvät runsaassa maussa ja tuoksussa varsin sopusointuisesti hedelmäiseen (trooppiset hedelmät) ja pihkaiseen humalakatkeruuteen. Myös pitkä jälkimaku on sangen paahtuneen katkera.

Jämtlands Baltic Stout

image-border

Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad, Ruotsi
7,0 %; 0,5 l pullo

Tämä balttityylinen stout on odotetusti melko tuhkaisen ja kahvimaisen paahtunut. Tämän ohella oluen maku ja tuoksu tarjoavat tyylinmukaista suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta ja toffeemaisuutta sekä kuivattujen hedelmien sävyjä. Paahtunut ja hieman humalakatkera jälkimaku on pitkä.

Lundabryggeriet Svarte Petter

image-border

Lundabryggeriet, Lund, Ruotsi
8,3 %; 0,33 l pullo

Tämä ”musta doppelbock” on maultaan ja tuoksultaan vahvan tuhkaisen paahtunut. Paahtuneisuuden ohella oluen runsas makukirjo sisältää suklaamaisuutta, kahvimaisuutta, lakritsimaisuutta ja melassimaisuutta. Myös doppelbockille tyypilliset sikunamaiset ja alkoholimaiset piirteet tulevat hieman esille. Melko voimakas humalointikin tuntuu jonkin verran jälkimaussa.

BrewDog Black Eyed King Imp Vietnamese Coffee Edition

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
12,7 %; 0,33 l tölkki

Tämä maailman vahvimmaksi tölkkiolueksi mainostettu imperial stout on maustettu kahvilla ja vaniljalla, ja sitä on myös kypsytetty viskitynnyrissä. Musta ja täyteläinen makupommi tarjoaa maussaan ja tuoksussaan kahvimaisuuden, vaniljamaisuuden ja tammimaisuuden ohella runsasta paahtuneisuutta, kaakaomaisuutta, lakritsimaisuutta ja melassimaisuutta. Myös viinimäisiä ja lämmittävän alkoholimaisia sävyjä on hieman mukana.

BrewDog Bounty Hunter

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
6,5 %; 0,33 l pullo

Yhteistyössä panimon osakkeenomistajien kanssa kehitetty milk stout on maustettu kaakaolla, kookoksella ja laktoosilla. Musta ja melko täyteläinen olut onkin vahvasti kermaisen kaakaomainen ja kookosmainen. Myös tuhkaisen paahtuneet, melassimaiset ja kahvimaiset sävyt nousevat esille erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa. Hyvin harmoninen kokonaisuus, jossa mikään piirre ei nouse liian hallitsevaksi.

Anarchy Crime Scene

image-border

Anarchy Brew Co, Morpeth, Englanti
5,5 %; hanaolut

Tämä meripihkanvärinen ja melko täyteläinen amber ale on varsinkin jälkimaultaan kirpeän marjainen (mansikka, vadelma). Makeahko karamellimaisuus ja kukkaisen hedelmäinen humalointi ovat tämän ohella keskeisissä rooleissa maussa ja tuoksussa. Myös lievää palaneisuutta löytyy erityisesti tuoksusta.

Carlow O’Hara Double IPA

image-border

Carlow Brewing Co, Bagenalstown, Irlanti
7,5 %; 0,5 l pullo

Meripihkanvärinen ja rungoltaan melko täyteläinen double IPA on amerikkalaisten esikuviensa tapaan melko makean karamellimainen, mutta vahvan hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät) humalointi toimii tiettynä kontrastina makeudelle. Pitkää jälkimakua kohti marjaiset ja mineraalimaiset piirteet voimistuvat. Myös korkeahko alkoholiprosentti nousee esille jonkin verran.

Pinta / O’Hara Lublin To Dublin 2015

image-border

Carlow Brewing Co, Bagenalstown, Irlanti
6,0 %; 0,5 l pullo

Tämä yhteistyössä puolalaisen Pintan panimon kanssa valmistettu milk stout on maustettu tähtianiksella ja laktoosilla. Musta, melko täyteläinen ja melko makea olut onkin jonkin verran anismainen. Stouteille ominaiset paahtuneet, kahvimaiset, lakritsimaiset ja kermaisen suklaamaiset piirteet näyttelevät kuitenkin pääroolia maussa ja tuoksussa.

Corsendonk Dubbel Kriek

image-border

Brouwerij Corsendonk, Turnhout, Belgia
8,7 %; hanaolut

Makea kirsikkaisuus hallitsee tämän rubiininpunaisen ja melko täyteläisen alen makumaailmaa. Olueen lisättyjen kirsikoiden kirpeä hapokkuus yhdistyy makua pyöristäviin karamellimaisiin, hunajamaisiin ja viljamaisiin sävyihin. Korkea alkoholiprosenttikin peittyy runsaassa maussa hyvin.

Garage Project Death From Above

image-border

Garage Project, Wellington, Uusi-Seelanti
7,5 %; 0,65 l pullo

Tämän kuparinvärisen ja melko täyteläisen IPAn mausteina on käytetty minttua, chiliä, mangoa ja limemehua. Epäortodoksiset IPA-mausteet nousevatkin jonkin verran esille makua ja tuoksua muutoin hallitsevan hedelmäisen ja pihkaisen humaloinnin alta. Lievästi mausteinen humalaisuus dominoi myös jälkimakua.

Garage Project Pernicious Weed

image-border

Garage Project, Wellington, Uusi-Seelanti
8,0 %; 0,65 l pullo

Syvän kullankeltainen ja täyteläinen double IPA on tyylin oluiden yleiseen tapaan sekä runsaan hedelmäisen (sitrus, greippi, mango) humalakatkera että makean karamellimainen. Pihkaiset ja mansikkamaiset piirteet voimistuvat pitkässä katkerassa jälkimaussa. Alkoholiprosentti peittyy melko hyvin. Oluen nimi tulee siitä, että humalaa pidettiin sen 1500-luvulla saapuessa Englantiin myös ”turmiollisena rikkakasvina”.

Laitilan Kievari Imperiaali

image-border

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
9,2 %; 0,33 l pullo

Kievari Imperiaali on musta ja täyteläinen lähinnä englantilaistyylinen imperial stout. Paahtuneet, kahvimaiset, suklaamaiset ja lakritsimaiset piirteet hallitsevat oluen makua ja tuoksua. Tuhkaiset, melassimaiset, luumumaiset ja viinimäisetkin sävyt täydentävät runsasta makukirjoa. Hienoista alkoholimaisuuttakin on mukana, sen sijaan tyylissään suhteellisen voimakas humalointi ei nouse kovin selkeästi esille. Olutkilpailuissa menestynyt panimon ”lippulaivaolut”.

Laitilan Wasaborg Savuvehnä

image-border

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
5,5 %; 0,33 l pullo

Tämän savuvehnäoluen valmistuksessa on käytetty sekä pyökkisavustettua ohramallasta että tammisavustettua vehnämallasta. Tummahkon punaruskea ja keskitäyteläinen olut onkin maultaan ja tuoksultaan vahvan savuinen ja tervainen tuoden mieleen klassiset bambergilaiset savuoluet Saksassa. Muutoin oluesta löytyy dunkelweizenille tyypillistä karamellimaisuutta, suklaamaisuutta, viljamaisuutta ja banaanimaisuutta. Myös hienoista fenolimaisuutta ja mausteisuutta on mukana. Oluen tuoksu on yllättävänkin intensiivinen, sen sijaan jälkimaku ei ole erityisen pitkä.

Anarchy Sublime Chaos

image-border

Anarchy Brew Co, Morpeth, Englanti
7,0 %; 0,33 l pullo

Tämän olutkilpailuissakin menestyneen stoutin valmistuksessa on käytetty etiopialaisia kahvinpapuja. Musta ja melko täyteläinen olut onkin melko kahvimainen erityisesti tuoksultaan. Muutoin tyylille ominaiset paahtuneet, suklaamaiset, kaakaomaiset ja lakritsimaiset sävyt ovat päällimmäisinä maussa ja tuoksussa. Runsaassa jälkimaussa humalointikin nousee jonkin verran esille.

Anarchy Knuckle Dagger

image-border

Anarchy Brew Co, Morpeth, Englanti
8,3 %; 0,33 l pullo

Knuckle Dragger on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen double IPA, jossa oluttyylille melko tyypillinen makea karamellimaisuus pyöristää vahvan hedelmäistä (trooppiset hedelmät) ja pihkaista humalakatkeruutta. Myös korkea alkoholiprosentti tuntuu hieman maussa ja tuoksussa. Pihkaisen katkera jälkimakukin on odotetun pitkä.

Anarchy Citra Star

image-border

Anarchy Brew Co, Morpeth, Englanti
4,1 %; 0,33 l pullo

Citra Star on kullanvärinen ja rungoltaan kevyehkö APA, jonka maussa ja tuoksussa on kukkainen sitrusmaisuus vahvassa roolissa. Myös pihkaiset ja marjaiset sävyt voimistuvat maltillisen humalakatkeruuden hallitsemaa jälkimakua kohti. Tyylissään pyöreähkö ja hyvän juotavuuden omaava APA.

Dieu du Ciel Solstice d’Hiver

image-border

Microbrasserie Dieu du Ciel, Montreal, Kanada
10,2 %; 0,341 l pullo

Maineikkaan quebecilaispanimon vain kerran vuodessa valmistettava tumman punaruskea ja täyteläinen barley wine on tyylin olueksi melko voimakkaasti humaloitu. Pitkään kypsytetyn oluen tuoksua ja suutuntumaa hallitsevat makeahkon karamellimaiset, suklaamaiset, punaviinimäiset ja tammisen puumaiset sävyt, jotka saavat kuitenkin erityisesti jälkimaussa kontrastia kuivemmasta humalakatkeruudesta. Myös korkea alkoholiprosentti tulee hillitysti esiin muun runsaan maun ja tuoksun alta.

Fuller’s Vintage Ale 2015

image-border

Fuller, Smith & Turner, Lontoo
8,5 %; hanaolut

Fuller’sin vintage-sarjan oluiden resepti vaihtelee jonkin verran vuosittain, ja vuoden 2015 olut on valmistettu kokonaan brittiläisistä raaka-aineista. Keskipunaruskea ja melko täyteläinen strong ale on vahvan karamellimaisen ja toffeemaisen maltainen. Hedelmäiset (kuivattuja hedelmiä), puumaiset ja hienoisen viinimäiset sävyt täydentävät oluen rikasta makua ja tuoksua. Myös lämmittävää alkoholimaisuutta on hieman mukana. Maltillinen humalakatkeruus nousee maltaisuuden rinnalle pitkässä jälkimaussa.

BrewDog #MashTag 2015

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
10 %; 0,33 l pullo

BrewDogin vuoden 2015 #MashTag-olut on lähes musta ja täyteläinen ”black barley wine”, jonka raaka-aineluetteloon asiakkaat ovat vuotuisessa äänestyksessä toivoneet myös vaniljapapuja ja tammilastuja. Tamminen puumaisuus tuleekin hyvin esille varsinkin jälkimaussa, sen sijaan vaniljan rooli jää vähäisemmäksi. Muutoin oluen maku ja tuoksu tarjoavat makeahkoa suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta, rusinamaisuutta ja kahvimaisuutta. Myös viinimäisiä sävyjä on hieman mukana, ja korkea alkoholiprosentti antaa tiettyä lämmittävyyttä. Suhteellisen voimakas humalointi täydentää makukirjon runsautta ja monimuotoisuutta.

BrewDog Elvis Juice

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
6,7 %; 0,33 l pullo

Tämä kullanvärinen ja rungoltaan keskitäyteläinen prototyyppi-IPA on hyvin tyylinmukaisen kukkaisen hedelmäisen humaloinnin ohella vielä maustettu veriappelsiinilla ja greipillä. Lopputuloksena onkin varsin kirpeän greippimäinen ja appelsiinimainen amerikkalaishenkinen IPA, jonka katkera jälkimaku kestää suussa pitkään. Kompromissiton sitruspommi.

Olvi IPA (Iisalmi Pale Ale)

image-border

Olvi Oyj, Iisalmi
4,7 %; hanaolut

Olvin kekseliäästi nimetty uutuus on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen ”sessio-IPA”. Vahva kukkaisen hedelmäinen (mango, persikka), pihkamainen ja ruohomainen humalointi on hyvin läsnä sekä maussa että tuoksussa, mutta makeahkon karamellimainen mallasrunko toimii tasapainottavana elementtinä. Pitkähkö jälkimaku on yllättävänkin ruohomaisen, yrttimäisen ja pihkamaisen katkera.

Lervig Siste Dans

image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja
5,6 %; 0,33 l pullo

Tämä Cascadella ja Centennialilla kuivahumaloitu meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen APA on odotusten mukaisesti vahvan pihkaisen ja kukkaisen hedelmäisen (sitrus, trooppiset hedelmät) katkera. Makea hieman sokerimainenkin karamellimaisuus pyöristää kuitenkin jonkin verran humalaisuutta. Erityisesti pitkässä jälkimaussa kuvaan tulee myös mansikkamaisen marjaisia sävyjä.

La Trappe Jubilaris

image-border

Bierbrouwerij De Koningshoeven, Tilburg, Hollanti
6,0 %; 0,75 l pullo

Jubilaris on tummahkon punaruskea ja keskitäyteläinen trappist-olut, jonka maussa ja tuoksussa makeahkot karamellimaiset, maitosuklaamaiset, toffeemaiset ja hunajamaiset piirteet ovat keskeisessä osassa. Myös puumaisia, vaniljamaisia ja hedelmäisiä (omena, kuivatut hedelmät) sävyjä on mukana. Viinimäiset ja mausteiset vivahteet täydentävät runsaan kokonaisuuden, jossa panimon ”talonmaku” on hyvin havaittavissa.

Brooklyn Sorachi Ace

image-border

Brooklyn Brewery, New York, USA
7,6 %; 0,75 l pullo

Tämä syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen saison on humaloitu alun perin Japanissa kehitetyllä Sorachi Ace -lajikkeella ja jälkikäytetty pullossa shamppanjahiivalla. Saisoneille tyypilliset mausteiset ja viljamaiset sävyt yhdistyvät kukkaiseen ja sitrusmaiseen humalakatkeruuteen, joka tuntuu erityisesti kuivuvassa jälkimaussa. Myös hienoista hunajaista viinimäisyyttä löytyy erityisesti tuoksusta. Korkeahko alkoholiprosentti peittyy melko hyvin.

Fuller’s Golden Pride

image-border

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo, Englanti
8,5 %; 0,5 l pullo

Tämä meripihkanvärinen ja rungoltaan täyteläinen, jo tyylinsä klassikoksi muodostunut English strong ale on maultaan ja tuoksultaan runsaan karamellimainen, luumumainen ja hunajamainen. Myös appelsiinimaisia ja kuivattujen hedelmien sävyjä löytyy, samoin panimon oluille tyypillistä mineraalimaisuutta. Viinimäiset piirteet nousevat esille erityisesti tuoksussa lämmittävään alkoholimaisuuteen yhdistyneinä.

Fuller’s 170th Anniversary Celebration Ale

image-border

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo, Englanti
7,0 %; hanaolut

Fuller’sin panimon 170-vuotisjuhlaolut on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen English strong ale, joka on maustettu appelsiininkuorella. Makeahko karamellimaisuus, toffeemaisuus ja keksimäisyys täydentyy sitrusmaisilla ja appelsiinimaisilla sävyillä sekä jälkimakua kohti voimistuvalla mineraalimaisuudella. Hillitty alkoholimaisuus antaa oman lisävivahteensa monimuotoiseen makuun ja tuoksuun.

Plevnan Weizenbock

image-border

Koskipanimo Oy, Tampere
7,5 %; hanaolut

Plevnan Weizenbock on väriltään keskipunaruskea ja rungoltaan keskitäyteläinen saksalaistyyppinen weizenbock. Tyylille ominaiset banaanimainen hedelmäisyys ja neilikkainen mausteisuus täydentyvät makeahkolla karamellimaisuudella ja jälkimakua kohti voimistuvalla vehnämäisellä viljaisuudella. Myös hiivaiset sävyt voimistuvat hieman jälkimaussa, sen sijaan korkeahko alkoholiprosentti peittyy yllättävänkin hyvin. Tasapainoinen ja pehmeä weizenbock, jonka vuoden 2015 versio tuntuu vielä hieman aiempien vuosien versioitakin pehmeämmältä.

Nøgne Ø / La Chingoneria / Central Cervecera M.O.L.E.

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
9,0 %; 0,5 l pullo

Tämä norjalais-meksikolainen yhteistyöolut on maustettu meksikolaisella mole-kastikkeella, ja lievä chilimäinen mausteisuus nouseekin esille oluen lämmetessä. Muutoin väriltään mustan ja rungoltaan täyteläisen imperial stoutin maku ja tuoksu pitävät sisällään tyylinmukaista paahtuneisuutta, kahvimaisuutta, suklaamaisuutta ja lakritsimaisuutta. Myös melassimaisia ja viinimäisiäkin sävyjä on mukana. Jälkimaussa myös humalakatkerot tulevat mukaan lisäämään maun monimuotoisuutta. Vivahteikas ja runsasmakuinen, mutta samalla varsin hyvän juotavuuden omaava imperial stout.

Iso-Kallan Jahti

image-border

Iso-Kallan Panimo, Kuopio
5,8 %; hanaolut

Jahti on tumman punaruskea ja melko täyteläinen ruis-ale. Makeahkot karamellimaiset ja suklaamaiset piirteet yhdistyvät kirpeähköön ruismaiseen viljamaisuuteen. Myös pähkinämäisiä, keksimäisiä ja kuivattujen hedelmien sävyjä löytyy. Jälkimaussa myös yrttimäinen ja ruohomainen humalakatkeruus nousee maltillisesti esille.

Renaissance M.P.A. (Marlborough Pale Ale)

image-border

Renaissance Brewing, Blenheim, Uusi-Seelanti
8,5 %; 0,5 l pullo

M.P.A. on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen double IPA, jonka maussa ja tuoksussa korostuu tyylille ominaisesti pihkainen ja kukkaisen hedelmäinen (trooppiset hedelmät) humalakatkeruus. Myös double IPA -tyylille tavanomaista makeaa karamellimaisuutta on runsaasti mukana, samoin hunajaisia ja marjaisia sävyjä. Korkea alkoholiprosentti peittyy muun runsaan maun alle hyvin.

Renaissance Voyager India Pale Ale

image-border

Renaissance Brewing, Blenheim, Uusi-Seelanti
6,0 %; 0,5 l pullo

Tämä meripihkanvärinen ja melko täyteläinen IPA on vahvan kukkaisen hedelmäisen (mango, aprikoosi, mandariini) ja pihkamaisen humaloinnin ohella jonkin verran karamellimaisen makea. Pitkässä kuivuvan katkerassa jälkimaussa myös lähinnä mansikkamaisen marjaisia sävyjä tulee mukaan. Vivahteikas ja toimiva IPA.

Renaissance Elemental Porter

image-border

Renaissance Brewing, Blenheim, Uusi-Seelanti
6,0 %; 0,5 l pullo

Elemental Porterin maussa ja tuoksussa tyylinmukainen paahtuneisuus ja kahvimaisuus yhdistyy uusiseelantilaisten humalien tuottamaan katkeruuteen, joka voimistuu jälkimakua kohti. Myös suklaamaisia, lakritsimaisia ja melassimaisia piirteitä on mukana, ja lähinnä jälkimaussa hillittyä tuhkaisuuttakin.

Renaissance Discovery American Pale Ale

image-border

Renaissance Brewing, Blenheim, Uusi-Seelanti
4,5 %; 0,5 l pullo

Tämä syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen uusiseelantilais-APA on kukkaisen hedelmäisen (trooppiset hedelmät) humalakatkeruuden ohella vahvan karamellimaisen, pähkinämäisen ja keksimäisen maltainen. Pehmeänpyöreä suutuntuma jatkuu jonkin verran kuivempana ja katkerampana jälkimakuna. Varsin hyvän juotavuuden omaava APA.

BrewDog Dog D

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
16,1 %; 0,33 l pullo

Tämä uusin versio BrewDogin Dog A – imperial stoutista on maustettu kahvilla, kaakaolla ja chilillä sekä kypsytetty bourbonviskitynnyrissä. Kahvimaiset, chilimäiset ja kaakaomaiset sävyt yhdistyvät runsaaseen paahtuneisuuteen sekä tynnyrin tuottamiin tammisiin ja vaniljaisiin piirteisiin. Myös portviinimäisiä sävyjä löytyy jonkin verran. Varsin monimuotoinen makupommi, jossa huomattava alkoholiprosenttikaan ei tule esille kovin häiritsevästi.

BrewDog Hello, My Name Is Holy Moose

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
5,5 %; 0,33 l pullo

BrewDogin Hello, My Name Is -sarjan uusin tulokas on lakoilla, puolukoilla, mustikoilla ja tyrninmarjoilla maustettu IPA. Kirpeähkö marjaisuus onkin keskeinen elementti punaruskean ja melko täyteläisen oluen maussa ja tuoksussa. Jälkimaussa myös IPA-tyylille ominainen kukkaisen hedelmäinen humalakatkeruus tulee selkeämmin esille tyrniin painottuvan marjaisuuden rinnalla.

Mufloni Wiesen Hopfenlager

image-border

Panimoravintola Beer Hunter’s, Pori
6,0 %; hanaolut

Wiesen Hopfenlager on avokätisesti humaloitu meripihkanvärinen ja melko täyteläinen märzen. Tavanomaista voimakkaampi sitrusmainen ja pihkainenkin amerikkalaishenkinen humalakatkeruus saa kuitenkin vastapainoa makeahkon karamellimaisesta mallasrungosta. Runsasmakuinen ja toimiva uuden ajan märzen.

BrewDog Paradox Heaven Hill

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
15 %; 0,33 l pullo

BrewDogin Paradox-sarjaan kuuluvaa Heaven Hilliä on kypsytetty 12 kk samannimisen amerikkalaistislaamon bourbonviskitynnyreissä. Kypsytys onkin tuottanut mustaan ja täyteläiseen imperial stoutiin selkeitä tammisen puumaisia ja viinimäisiä sävyjä, myös vaniljaisuutta löytyy varsinkin tuoksusta. Oluen runsaasta mausta ja tuoksusta löytyy myös suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta, paahtuneisuutta ja kahvimaisuutta. Korkea alkoholiprosentti tuntuu jonkin verran erityisesti tuoksussa. Voimakkaanpehmeä makupommi.

Brooklyn Scorcher IPA

image-border

Brooklyn Brewery, New York, USA
4,5 %; 0,355 l pullo

Tämä syvän kullankeltainen ja kevyehkö ”session IPA” on tyylin oluille ominaisesti selkeän kukkaisen hedelmäisen (sitrus, greippi, mandariini) ja pihkaisen humalakatkera. Makea hieman sokerimainenkin karamellimaisuus pyöristää kuitenkin jonkin verran katkeruutta. Pitkähkössä jälkimaussa myös mansikkamainen marjaisuus tulee kuvaan mukaan. Sangen tyylinmukainen sessio-IPA.

Malmgård Proto #9

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
6,0 %; hanaolut

Malmgårdin Proto-sarjan yhdeksäs edustaja on väriltään musta ja rungoltaan melko täyteläinen black IPA. Käytetyt amerikkalaiset humalat tuottavat olueen tyylinmukaista pihkaista ja hedelmäistä katkeruutta (sitrus, trooppiset hedelmät). Jälkimakua kohti voimistuva hieman tuhkainen paahtuneisuus korostaa osaltaan katkeruutta. Lakritsimaiset, karamellimaiset ja kahvimaiset sävyt täydentävät kokonaisuutta. Tyylissään pehmeä ja hyvän juotavuuden omaava black IPA.

Hiisi / Donut Island Sunshine Wheat

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,2 %; hanaolut

Hiisi-panimon ja helsinkiläisen Donut Island Brewing -kotipanimon yhteistyössä valmistama meripihkanvärinen ja kevyehkö wheat ale on varsinkin jälkimaultaan vahvan vehnäisen viljamainen. Viljamaisuuden ohella maussa ja tuoksussa korostuu kukkaisen hedelmäinen (sitrus, mango, aprikoosi) humalointi. Runsaasta tuoksusta löytyy myös marjaisia ja tallimaisia vivahteita.

Mikkeller Simcoe Session IPA

image-border

Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
4,5 %; 0,33 l pullo

Tässä vaalean meripihkanvärisessä ja kevyehkössä sessio-IPAssa Simcoelle ominaiset pihkaisen mäntymäiset ja trooppisen hedelmäiset (greippi, persikka) sävyt tuntuvat selkeästi. Myös humalalajikkeelle tyypillinen hienoinen sipulimaisuus on makukirjossa mukana. Pitkä kuivuva jälkimaku on vahvan humalaisen ja marjaisen katkera.

Mikkeller Citra Session IPA

image-border

Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
4,5 %; 0,33 l pullo

Citralle humalana tyypillinen runsas hedelmäisyys (sitrus, trooppiset hedelmät) on melko hallitsevana tämän vaalean meripihkanvärisen ja kevyehkön sessio-IPAn makumaailmassa. Tämän ohella oluesta löytyy mäntymäisiä, hunajamaisia ja marjaisia piirteitä. Myös jälkimaku on runsaan hedelmäisen ja mäntymäisen katkera.

Mikkeller Get Wit Or Die Tryin’

image-border

Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
4,3 %; 0,33 l pullo

Tämä witbier on maustettu curacao-appelsiinin kuorella, korianterin siemenillä ja seljankukilla. Witbierille tyypillisen mausteisuuden ohella appelsiinimaiset ja erityisesti seljamaiset sävyt ovatkin selkeästi läsnä maussa ja tuoksussa. Myös sitrusmainen humalointi nousee esille varsinkin kuivemmassa jälkimaussa. Melko epätyypillinen, mutta toimiva witbier.

Sahtipaja Almost Same

image-border

Sahtipaja, Sätila, Ruotsi
4,0 %; hanaolut

Almost Same on kullanvärinen ja rungoltaan melko kevyt sessio-IPA suomalaistaustaiselta panimolta Göteborgin lähellä. Kukkaisen hedelmäinen ja pihkamainen humalointi on odotetusti päällimmäisenä maussa ja tuoksussa, erityisesti tuoksu on vahvan kukkainen ja parfyyminen. Pitkässä ja katkerassa jälkimaussa mukaan tulee myös mansikkamaisia sävyjä.

Ruosniemen Hell Sin Bitter Ale

image-border

Ruosniemen Panimo, Pori
4,1 %; hanaolut

Tämä kuparinpunainen ja keskitäyteläinen ale on runsaan keksimäisen, toffeemaisen ja pähkinämäisen maltainen. Nimenmukainen katkeruus tulee esiin lähinnä jälkimaussa, jossa humalaisuus yhdistyy kirpeän marjaisiin sävyihin. Vahvuuden huomioon ottaen yllättävänkin runsasmakuinen olut, tyylillisesti bitter alen ja brown alen välimuoto.

BrewDog Abstrakt AB:18

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
11,8 %; 0,375 l pullo

Abstrakt-sarjan 18:s jäsen on marjoilla maustettu ja rommitynnyrissä kypsytetty ”Imperial brown ale”. Rommimaiset, puumaiset ja vaniljamaiset sävyt tulevatkin jonkin verran esille maussa ja tuoksussa. Niiden ohella oluen runsas makumaailma tarjoaa muun muassa suklaamaisia, lakritsimaisia, melassimaisia, viinimäisiä ja vadelmaisen marjaisia piirteitä. Alkoholiprosentti tuntuu lähinnä tuoksussa. Monivivahteinen makupommi sarjan muiden oluiden tapaan.

Budels Batavier Amber Ale

image-border

Budelse Brouwerij, Budel, Hollanti
5,0 %; hanaolut

Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen hollantilaisale on vahvan makean karamellimainen, suklaamainen ja toffeemainen. Jälkimaussa melassimaiset ja leipämäiset piirteet voimistuvat. Myös hunajamaisia ja kuivattujen hedelmien sävyjä on mukana pyöreänpehmeässä kokonaisuudessa. Helposti nautittava amber ale, jonka humalointikin on melko hillittyä.

Smuttynose Bouncy House

image-border

Smuttynose Brewing Company, Hampton, USA
4,9 %; hanaolut

Bouncy House on syvän kullankeltainen ja rungoltaan kevyehkö ”session IPA”. Selkeä vähän mentholimainenkin pihkaisuus sekä lähinnä greippimäimen ja aprikoosimainen hedelmäisyys ovat keskeisiä elementtejä oluen maussa ja tuoksussa. Suutuntuman lievä makeus kääntyy jälkimaussa yllättävänkin kuivaksi humalakatkeruudeksi. Luonteikas ja tyylinmukainen sessio-IPA.

Mikkeller I Wish Gluten Free IPA

image-border

Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
5,5 %; hanaolut

Tämä keskipunaruskea ja rungoltaan keskitäyteläinen IPA on varsin humalakatkera; pihkamainen ja kukkaisen hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät) humalointi hallitsee sekä makua että tuoksua. Makeahko karamellimaisuus toimii kuitenkin kontrastina katkeruudelle. Jälkimaussa voimistuvat marjaiset sävyt antavat oman lisävivahteensa oluen runsaalle flavorille. Hieman robusti tanskalaishenkinen IPA, jonka maussa ja tuoksussa gluteenittomuus ei omana elementtinään varsinaisesti tule esille.

Lervig Brewers Reserve Galaxy IPA Single Hopped

image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja
6,5 %; 0,33 l pullo

Nimensä mukaisesti yksinomaan australialaisella Galaxy-humalalla humaloidun meripihkanvärisen ja rungoltaan keskitäyteläisen IPAn makua ja tuoksua hallitsee lähinnä kukkaisen hedelmäinen (sitrus, mango, greippi) ja pihkainen humalointi. Myös ruohomaisia sävyjä on hieman mukana, samoin makeahkoa karamellimaisuutta. Melko katkerassa jälkimaussa myös mansikkamainen marjaisuus nousee esiin. Monimuotoinen ja voimakasmakuinen IPA.

Buxton Imperial Black

image-border

Buxton Brewery, Buxton, Englanti
7,5 %; hanaolut

Lähes musta ja melko täyteläinen black IPA on tyylinmukaisen katkera: vahvan hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät, kuivatut hedelmät) humalointi tulee varsinkin oluen lämmettyä hyvin esille tuoksussa ja maussa. Kahvimainen ja hieman tuhkamainen paahtuneisuus täydentää ja korostaakin humalakatkeruutta. Suklaamaiset, lakritsimaiset ja melassimaiset sävyt pyöristävät sopivasti katkeruutta. Voimakkaanpehmeä black IPA pitkällä jälkimaulla.

Victory Prima Pils

image-border

Victory Brewing Company, Downingtown, USA
5,3 %; hanaolut

Tämä syvän kullankeltainen ja rungoltaan keskitäyteläinen pils on oluttyylille ominaiseen tapaan ruohomaisen ja yrttimäisen humalakatkera. Makeahkon hunajainen ja leipämäinen maltaisuus pyöristää kuitenkin katkeruutta. Myös sitrusmaisia ja mansikkamaisia sävyjä on jonkin verran mukana. Ruohomaisen katkera jälkimaku on pitkä. Asiallinen saksalaistyylinen pils.

Malmgård Proto #8

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
5,5 %; hanaolut

Malmgårdin Proto-sarjan kahdeksas edustaja on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen wheat ale. Vehnäinen viljaisuus yhdistyy maussa ja tuoksussa amerikkalaisten humalien tuottamaan runsaaseen hedelmäisyyteen (sitrus, persikka, mango) ja pihkamaisuuteen. Myös marjaiset sävyt voimistuvat katkerahkoa jälkimakua kohti. Lievä karamellimaisuus kuitenkin tasapainottaa ja pyöristää humalakatkeruutta. Hyvin tehty wheat ale.

Top Fuel Lab Hippie Juice

image-border

Top Fuel Beer Company, Lohja
7,5 %; 0,33 l pullo

Hauskasti nimetty meripihkanvärinen ja melko täyteläinen IPA on vahvan hedelmäisyyden (sitrus, trooppiset hedelmät) ohella melko pihkaisen mäntymäinen. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus sekä lievä marjaisuus täydentävät maun ja tuoksun intensiivisyyttä. Korkeahko alkoholiprosenttikin peittyy kokonaisuudessa hyvin. Rehevämakuinen IPA.

Top Fuel Hoplite Pale Ale Phalanx Edition

image-border

Top Fuel Beer Company, Lohja
5,5 %; 0,33 l pullo

Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen APA on varsin tyylinmukaisesti runsaan kukkaisen hedelmäinen (aprikoosi, persikka, mango). Maltillinen karamellimainen makeus tasapainottaa humalakatkeruutta, ja varsinkin jälkimaussa tuntuvat marjaiset sävyt lisäävät omalta osaltaan maun monimuotoisuutta. Pehmeä ja miellyttävän juotavuuden omaava APA.

Top Fuel Lab Genious Porter

image-border

Top Fuel Beer Company, Lohja
6,8 %; 0,33 l pullo

Lab Genious Porter on musta ja melko täyteläinen amerikkalaistyylinen portteri. Selkeä kahvimainen ja hieman tuhkainen paahtuneisuus yhdistyy oluen runsaassa makukirjossa suklaamaisiin, lakritsimaisiin ja melassimaisiin sävyihin. Katkerassa jälkimaussa nousee myös melko voimakas humalointi paahtuneisuuden rinnalle, samoin lievä vaniljamainen puumaisuus. Alkoholiprosentti peittyy hyvin. Laadukas portteri, ja hyvä aloitus uudelta panimolta.

Brampton Tudor Rose

image-border

Brampton Brewery
4,6 %; hanaolut

Meripihkanvärinen ja rungoltaan kevyehkö Tudor Rose on humaloitu Uuden Maailman humalilla, jotka ovat vahvan hedelmäisyyden muodossa esillä maussa ja tuoksussa. Appelsiinimaiset ja omenamaiset aromit korostuvat erityisesti tuoksussa. Katkerahkossa jälkimaussa myös monille brittialeille ominaiset mineraalimaiset piirteet tulevat mukaan kuvaan.

Hiisi Hophill / Humalamäki

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,3 %; hanaolut

Hophill on tummahkon punaruskea ja keskitäyteläinen Irish red ale. Pähkinämäinen, keksimäinen, suklaamainen ja toffeemainen maltaisuus on tyylille ominaisesti päällimmäisenä sekä maussa että tuoksussa. Jälkimaussa viljamaiset, paahtuneet ja hieman humalaisetkin sävyt nousevat myös esille. Pyöreähkö ja hyvän juotavuuden omaava irlantilaistyyppinen ale.

Nøgne Ø Oud Bruin

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
7,0 %; 0,33 l pullo

Tätä tummahkon punaruskeaa ja melko täyteläistä oud bruin -tyylistä sour alea on kypsytetty 22 kuukautta tyrnimarjojen kera. Tyrni voimistaa oluen luontaista kirpeää happamuutta vielä lisää, mutta mallasrungon makea karamellimaisuus pyöristää kirpeyttä jonkin verran. Myös tyylille tavanomaisia nahkaisen tallimaisia sävyjä löytyy erityisesti tuoksusta. Kuivempi jälkimaku on odotetun pitkä ja runsas.

Bevog Kramah India Pale Ale

image-border

Bevog Brauhaus, Bad Radkersburg, Itävalta
7,0 %; hanaolut

Itävaltalaisen pienpanimon IPA on melko tyylinmukainen tuote: runsaan kukkaisen hedelmäinen (mango, greippi, mandariini) ja pihkaisen mäntymäinen humalakatkeruus on vahvassa roolissa sekä maussa että tuoksussa. Syvän kullankeltaisen ja melko täyteläisen oluen lämmetessä myös makea karamellimaisuus, toffeemaisuus ja hunajamaisuus humaloinnin vastapainona voimistuu, samoin mansikkamaisen marjaiset sävyt.

Edge Brewing Eternal Sunshine Orange IPA

image-border

Edge Brewing, Barcelona, Espanja
5,5 %; hanaolut

Eternal Sunshine Orange IPA on nimensä mukaisesti maustettu appelsiininkuorella ja appelsiinimehulla. Appelsiini korostaakin entisestään meripihkanvärisen ja keskitäyteläisen IPAn runsaan hedelmäistä (sitrus, trooppiset hedelmät) humalakatkeruutta. Katkeruus kääntyy pitkässä kuivuvassa jälkimaussa enemmän pihkaisen mäntymäiseen suuntaan.

Hiisi Lusikka

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,2 %; 0,33 l pullo

Väriltään keskipunaruskea ja rungoltaan keskitäyteläinen Lusikka on suunniteltu samannimiselle helsinkiläiselle ruokaravintolalle. Oluen tyyliksi panimo ilmoittaa ”red rye alen”, ja rukiin tuottama viljamaisuus tuleekin makeahkon karamellimaisuuden ja toffeemaisuuden rinnalla varsin selkeästi esille sekä maussa että tuoksussa. Oluen lämmetessä myös amerikkalaishenkinen kukkaisen sitrusmainen ja mäntymäinen humalointi nousee vahvemmin pinnalle erityisesti jälkimaussa.

Hiisi Jyväskylän Kesä

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,7 %; 0,33 l pullo

Jyväskylän Kesä on maustettu tuoreella inkiväärillä, mutta inkivääri tulee meripihkanvärisen ja keskitäyteläisen oluen maussa ja tuoksussa vain hillitysti esille. Mausteisuuden sijaan pääroolia oluen makumaailmassa näyttelevätkin kukkaisen hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät) ja mäntymäinen humalaisuus sekä makeahko karamellimaisuus. Myös marjaiset sävyt tulevat mukaan erityisesti jälkimaussa. Pyöreähkö ja hyvän juotavuuden omaava APA.

The Monarchy Methusalem Holunderheimer

image-border

The Monarchy, Köln, Saksa
10 %; 0,5 l pullo

Methusalem edustaa vanhaa dortmundilaista oluttyyliä ”sour altbieriä”, joka eroaa selkeästi düsseldorfilaisesta altbieristä. Tämä versio oluesta on maustettu seljanmarjoilla. Valmistuksessa käytetyt maitohappobakteerit tekevät tumman punaruskeasta ja täyteläisestä oluesta kuivan kirpeän happaman, mutta seljamainen ja punaherukkamainen marjaisuus pehmentää happamuutta hieman. Karamellimaiset, omenamaiset ja nahkamaiset piirteet täydentävät rikasta makuprofiilia. Korkea alkoholiprosenttikin peittyy runsaan maun ja tuoksun alle.

Freigeist Miss California IPA

image-border

Freigeist Bierkultur, Stolberg
8,0 %; 0,33 l pullo

Miss California on hyvin amerikkalaishenkinen double IPA, vahvan kukkaisen hedelmäisen (sitrus, greippi) ja pihkaisen humalakatkera. Meripihkanvärinen ja melko täyteläinen olut on myös tyylille ominaisesti jonkin verran makean karamellimainen ja hieman sokerimainenkin. Pitkässä jälkimaussa hienoinen mansikkamainen marjaisuuskin nousee pihkaisen katkeruuden rinnalle. Alkoholi ei tule maussa ja tuoksussa juurikaan esille.

Freigeist Abraxxxas Pear Lichtenhainer

image-border

Freigeist Bierkultur, Stolberg
6,0 %; 0,5 l pullo

Tämä savuvehnäolut Abraxxxasin versio on maustettu päärynämehulla, ja päärynäisyys pyöristääkin jonkin verran oluen vahvaa savuisuutta ja kirpeää happamuutta. Meripihkanvärinen ja melko täyteläinen olut on alkumaultaan hieman makean karamellimainen ja toffeemainen, mutta pitkässä ja runsaassa jälkimaussa nousevat kuiva kirpeä happamuus ja päärynämäisyys pääosaan, tuottaen varsin persoonallisen makuyhdistelmän.

Nøgne Ø Gamle Rygene Brun

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
10 %; 0,33 l pullo

Gamle Rygene Brun on tumman punaruskea ja täyteläinen ”imperial old brown”, jonka maussa ja tuoksussa kirpeän marjainen happamuus näyttelee keskeistä roolia. Makea karamellimaisuus pyöristää jonkin verran vahvaa happamuutta, joka peittää korkean alkoholiprosentinkin lähes täysin alleen. Erilaiset kuivattujen hedelmien sävyt täydentävät kokonaisuutta. Vaikeasti kategorisoitava mutta samalla toimiva oluterikoisuus.

Lervig Marky Ramone’s Hoppy Pilsner

image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja
5,5 %; 0,33 l pullo

Tämä kullankeltainen pilsner on nimetty Ramones-yhtyeen rumpalin mukaan. Ruohomainen ja yrttimäinen humalointi korostuu rungoltaan keskitäyteläisen oluen maussa ja tuoksussa. Suutuntuman lievä maltainen makeus kuivuu pitkässä ja varsin katkerassa jälkimaussa. Runsasmakuinen ja hyvin tyylinmukainen pilsner.

Lervig Brewers Reserve Oat IPA

image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja
7,2 %; 0,33 l pullo

Brewers Reserve Oat IPAn valmistuksessa on nimenmukaisesti käytetty 25 % kauraa, mikä ei kuitenkaan nouse erityisesti esille  maussa. Syvän kullankeltainen ja melko täyteläinen IPA on tyylinmukaisen humalakatkera, lievä karamellimainen makeus tasapainottaa vahvaa greippimäistä ja pihkamaista katkeruutta. Myös hienoista marjaisuutta on mukana lähinnä jälkimaussa.

Edge Brewing Flor de la Vida

image-border

Edge Brewing, Barcelona, Espanja
4,7 %; hanaolut

Tämä meripihkanvärinen ja kevyehkö APA on tyylille ominaisesti runsaan kukkaisen hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät). Hedelmäisyys ja hienoinen karamellimainen makeus kääntyvät jälkimaussa kuivan pihkaiseksi ja ruohomaiseksi humalakatkeruudeksi. Tyylinmukainen APA, joka on espanjalaiseen tapaan vähän kevytrunkoisempi kuin monien muiden maiden vastaavat oluet.

BrewDog Born To Die 04.07.2015

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
8,5 %; 0,66 l pullo

Born To Die on avokätisesti amerikkalaisilla humalalajikkeilla humaloitu double IPA. Erilaiset trooppisten hedelmien (aprikoosi, mango, persikka, ananas) sävyt ja pihkainen mäntymäisyys ovatkin keskeisessä roolissa kullanvärisen ja melko täyteläisen oluen maussa ja tuoksussa. Tyylin oluille ominainen karamellimainen makeus voimistuu oluen lämmetessä. Kuivemmassa jälkimaussa lievä mansikkamainen marjaisuus nousee humalakatkeruuden rinnalle. Korkea alkoholiprosentti peittyy yllättävänkin hyvin.

To Øl / BrewDog Hardcore Maelk

image-border

To Øl, Kööpenhamina, Tanska
10,5 %; 0,33 l pullo

Tätä To Ølin ja BrewDogin yhteistyöolutta on kypsytetty skotlantilaisissa tammitynnyreissä. Tynnyrikypsytyksen synnyttämät vaniljaiset ja tammiset piirteet myös tulevat selkeästi esille mustan ja täyteläisen black IPAn maussa ja tuoksussa. Muutoin oluen vivahteikas makukirjo sisältää muun muassa suklaamaisia, paahtuneita, viinimäisiä ja hedelmäisiä piirteitä (lähinnä kuivatut hedelmät). Pitkä jälkimaku on edelleen tyylinmukaisen humalakatkera ja tuhkaisen paahtunut.

Gotlands Mors Lilla Bulldog Blåbärs IPA

image-border

Gotlands Bryggeri, Visby, Gotlanti
6,8 %; hanaolut

Tämä tumman punaruskea ja melko täyteläinen IPA on nimensä mukaisesti maustettu mustikoilla. Vahva sekä mansikan että mustikan sävyjä sisältävä marjaisuus yhdistyy oluen maussa ja tuoksussa kukkaisen hedelmäiseen (trooppiset hedelmät) ja pihkaiseen humalakatkeruuteen. Makea karamellimaisuus ja leipämäisyys pehmentää kuitenkin hieman makua. Alkoholiprosenttikin peittyy melko hyvin. Olutharrastajien mielipiteitä jonkin verran jakanut hybridiolut.

Greene King East Coast IPA

image-border

Greene King, Bury St. Edmunds, Englanti
4,0 %; 0,5 l pullo

Greene Kingin meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen uutuus on humaloitu amerikkalaisilla humalalajikkeilla. Kukkainen sitrusmaisuus tuleekin tuoksussa ja maussa melko selkeästi esille makean karamellimaisuuden ja toffeemaisuuden rinnalla. Panimon oluille tyypillinen kovahko mineraalimaisuus on myös vahvasti läsnä erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa. Amerikkalaisen sessio-IPAn ja brittiläisen golden alen välimuoto.

BrewDog Electric India

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
5,2 %; hanaolut

Electric India on syvän kullanvärinen ja keskitäyteläinen saison, jonka on humaloitu voimakkaasti IPA-tyyliin. Olut on myös maustettu hunajalla ja pippurilla. Kukkaisen sitrusmainen humalointi tuottaakin mausteisuuteen yhdistyessään varsin vahvan maun ja tuoksun. Hunajan antama makeus kuitenkin pyöristää katkeruutta sopivasti. Pitkässä jälkimaussa kuivuva viljamaisuus nousee katkeruuden ja mausteisuuden rinnalle. Yllättävänkin tasapainoinen kokonaisuus.

Nøgne Ø / Kissmeyer Naked Kiss

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
11,5 %; 0,5 l pullo

Nøgne Ø:n ja tanskalaisen Anders Kissmeyerin yhteistyönä valmistama imperial porter on maustettu mustaherukoilla. Musta ja täyteläinen olut onkin selkeän kirpeän marjainen sekä maultaan että tuoksultaan. Karamellimaiset, toffeemaiset, paahtuneet ja puumaiset sävyt täydentävät kokonaisuutta. Varsin runsaaseen flavoriin sisältyy myös lievää viinimäisyyttä ja lämmittävää alkoholimaisuutta. Omaperäinen makuyhdistelmä, joka kuitenkin toimii melko hyvin.

Nøgne Ø Dragonwort Stout

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
14 %; 0,33 l pullo

Tätä väriltään mustaa ja rungoltaan täyteläistä imperial stoutia on kypsytetty kaksi vuotta armanjakkitynnyreissä. Tamminen puumaisuus tuleekin armanjakkimaisuuteen yhdistyneenä esiin erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa. Oluen runsas makuprofiili sisältää tämän ohella muun muassa paahtuneisuutta, suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta, melassimaisuutta ja kahvimaisuutta. Paahtuneiden ja tammisten sävyjen hallitsema jälkimaku on odotetun pitkä. Korkea alkoholiporosentti peittyy yllättävänkin hyvin.

Bays Springtime

image-border

Bays Brewery, Paignton, Englanti
4,5 %; hanaolut

Springtime on tummahkon punaruskea ja keskitäyteläinen bitter ale. Tyylin oluille tavanomainen pähkinämäisyys ja keksimäisyys yhdistyy jälkimakua kohti voimistuvaan kuivempaan humalakatkeruuteen. Myös suklaamaisia, toffeemaisia ja viljamaisia sävyjä on mukana. Tasapainoinen ja selkeäpiirteinen bitter, joka on myös ilahduttavasti nykymuotia jonkin verran tummempi ja maltaisempi.

Gotlands Great White Bulldog Wheat Ale

image-border

Gotlands Bryggeri, Visby, Gotlanti
7,2 %; hanaolut

Vaalean meripihkanvärinen ja melko täyteläinen vehnäale on maultaan ja tuoksultaan makean karamellimainen ja toffeemainen, mutta makeutta kuitenkin tasapainottaa melko voimakas kukkaisen hedelmäinen (appelsiini, mandariini, persikka) humalointi. Myös vehnämäinen viljaisuus tulee esille erityisesti jälkimaussa, ja leipämäiset sekä marjaiset sävyt täydentävät osaltaan maun ja tuoksun runsautta. Korkeahko alkoholiprosentti peittyy kokonaisuudessa hyvin.

Mikkeller Single Hop Stella

image-border

Mikkeller, Kööpenhamina
6,9 %; 0,33 l pullo

Tämä Mikkellerin pitkää single hop -sarjaa jatkava IPA on humaloitu australialaisella Stella-lajikkeella. Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen olut on selkeän kukkaisen hedelmäinen (greippi, aprikoosi, mango, persikka) ja pihkaisen mäntymäinen. Tuntuvan humalakatkeruuden vastapainoksi makuun ja tuoksuun sisältyy vahvaa karamellimaista ja sokerimaista makeutta. Mansikkamaisen marjaiset käymisaromit nousevat myös esille erityisesti pihkaisen katkerassa jälkimaussa.

Tucher Helles Hefe Weizen

image-border

Tucher Bräu, Fürth, Saksa
5,2 %; hanaolut

Tämä väriltään kullankeltainen ja rungoltaan keskitäyteläinen vehnäolut on banaanimaisessa hedelmäisyydessään ja neilikkamaisessa mausteisuudessaan varsin tyylinmukainen saksalainen hefeweizen. Kirpeähkö vehnämäinen viljaisuus nousee myös esille erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa. Lievä karamellimainen makeus pehmentää vahvaa mausteisuutta ja viljaisuutta jonkin verran. Suoraviivainen ja konstailematon hefeweizen.

Freigeist Abraxxxas

image-border

Freigeist Bierkultur, Stolberg
6,5 %; hanaolut

Abraxxxas edustaa vanhaa jo lähes kadonnutta saksalaista vehnäoluttyyliä, Lichtenhaineria. Tyylin vehnäoluet olivat yhtä aikaa savuisia ja kirpeän happamia, ja nämä elementit ovat keskeisessä roolissa myös Abraxxxaksen maussa ja tuoksussa. Syvän kullankeltainen ja melko täyteläinen olut on myös hieman makean karamellimainen ja sitrushedelmäinen sekä lähinnä tuoksultaan hivenen tallimainenkin. Kuivuva jälkimaku on edelleen pitkä ja runsas. Hyvin tehty perinneolut.

Mikkeller Vanilla Sky

image-border

Mikkeller, Kööpenhamina
7,0 %; 0,33 l pullo

Vanilla Sky on nimensä mukaisesti maustettu vaniljapavuilla. Vanilja ei kuitenkaan nouse meripihkanvärisen ja keskitäyteläisen IPAn maussa ja tuoksussa kovinkaan vahvasti esille, vaan sen sijaan pihkainen ja kukkaisen hedelmäinen (aprikoosi, greippi, mandariini) humalointi ottaa selkeän pääroolin. Myös marjaiset sävyt tulevat mukaan kuvaan erityisesti runsaan katkerassa jälkimaussa.

Mikkeller Koppi Coffee IPA Citra & Michiti

image-border

Mikkeller, Kööpenhamina
6,9 %; 0,33 l pullo

Tämän keskipunaruskean ja keskitäyteläisen IPAn valmistuksessa on käytetty amerikkalaista Citra-humalaa sekä etiopialaista Michiti-luomukahvia. Kahvi onkin odotetun vahvasti esillä sekä oluen maussa että tuoksussa. Kahvimaisuus ei kuitenkaan täysin dominoi oluen makumaailmaa, vaan humaloinnin tuottama vahva kukkainen hedelmäisyys (sitrus, trooppiset hedelmät) toimii hyvänä vastapainona sekä kahvimaisuudelle että mallasrungon makealle karamellimaisuudelle. Pitkässä jälkimaussa nousee taas pihkainen katkeruus keskeiseen rooliin.

BrewDog IPA Is Dead – Mandarina Bavaria

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
7,2 %; 0,33 l pullo

Mandarina Bavaria on nopeasti suosiotaan kasvattanut uusi saksalainen humalalajike. Nimensä mukaisesti Mandarina Bavaria antaa olueen runsaita trooppisten hedelmien kuten mandariinin sävyjä, myös pihkaista mäntymäisyyttä on jonkin verran mukana. Karamellimainen ja sokerimainen makeus on myös selkeästi läsnä oluen maussa ja tuoksussa. Oluen jälkimaku on vahvan humalakatkera ja mansikkamaisen marjainen muiden olutsarjan uusimpien jäsenten tavoin.

BrewDog IPA Is Dead – Pioneer

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
7,2 %; 0,33 l pullo

Englantilaisen Pioneer-humalan tuottama vahva ruohomaisuus ja yrttimäisyys on keskeisessä roolissa tämän meripihkanvärisen ja keskitäyteläisen IPAn maussa ja tuoksussa. Karamellimaiset, sitrusmaisen hedelmäiset ja marjaiset sävyt lisäävät oluen monimuotoisuutta. Myös jälkimaku on odotetun pitkä. Jonkin verran lagermainen IPA, ehkäpä juuri humalalajikkeesta johtuen.

BrewDog IPA Is Dead – Chinook

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
7,2 %; 0,33 l pullo

Yhdysvaltalainen Chinook-humalalajike antaa tälle IPA Is Dead -sarjan jäsenelle vahvaa pihkaista mäntymäisyyttä ja lievää mausteisuuttakin. Muutoin meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen olut on melko makean karamellimainen ja sokerimainenkin. Mansikkamainen marjaisuus täydentää kokonaisuutta, joka päättyy pitkään kuivuvan katkeraan jälkimakuun.

BrewDog IPA Is Dead – Ella

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
7,2 %; 0,33 l pullo

BrewDogin samalla mallaspohjalla mutta eri humalalajikkeilla valmistettu IPA Is Dead -sarja on saanut jatkoa myös vuoden 2015 puolella. Australialainen Ella-lajike antaa meripihkanväriselle ja keskitäyteläiselle oluelle runsaasti kukkaista hedelmäisyyttä (aprikoosi, mango, persikka), joka tasapainottaa mallasrungon karamellimaisuutta. Myös mansikkamaisen marjaiset käymisaromit voimistuvat jälkimakua kohti. Olutsarjan tasapainoisimpia edustajia.

Oud Beersel Framboise

image-border

Brouwerij Oud Beersel, Beersel, Belgia
5,0 %; 0,375 l pullo

Vadelmilla maustettua lambicia kutsutaan framboiseksi. Oud Beerselin versio tyylistä on selkeän vadelmainen ja hieman kirsikkamainenkin (valmistuksessa on käytetty molempia marjoja). Asiaankuuluva kirpeä happamuus on myös läsnä maussa ja tuoksussa. Tuoksun ja alkumaun hienoinen makeus kääntyy jälkimaussa vahvasti kirpeän kuivuuden suuntaan. Tyylissään pyöreähkö mutta ei lainkaan luonteeton framboise.

Oud Beersel Oude Kriek

image-border

Brouwerij Oud Beersel, Beersel, Belgia
6,0 %; 0,375 l pullo

Kriekit ovat kirsikoilla maustettuja lambiceja, ja Oud Beerselin Oude Kriek on hyvin tyylipuhdas perinteen edustaja. Väriltään tummanpunainen ja rungoltaan keskitäyteläinen olut on melko kuiva sekä runsaan kirsikkamainen ja kirpeän hapan. Myös lievää puumaisuutta sisältyy rehevään makuun ja tuoksuun. Oluen jälkimaku on odotetun pitkä. Tasapainoinen ja konstailematon traditionaalinen kriek.

Oud Beersel Oude Geuze

image-border

Brouwerij Oud Beersel, Beersel, Belgia
6,0 %; 0,375 l pullo

Lambicit käytetään ilmasta olueen tarttuvien villihiivojen ja bakteerien avulla ilman lisättyä hiivaa, ja lopullinen käyminen tapahtuu perinteisesti puutynnyreissä. Gueuze tai geuze taas on eri-ikäisten lambicien sekoitus. Oud Beerselin kullanvärinen ja keskitäyteläinen gueuze lambic on tyylin oluiden klassiseen tapaan sangen kuiva ja vahvasti kirpeän hapan. Lähinnä greippimäinen hedelmäisyys ja hienoinen puumaisuus täydentävät runsasmakuista kokonaisuutta. Varsin perinnetietoinen, mutta samalla tyylissään hyvän juotavuuden omaava gueuze.

BrewDog Sink The Bismarck!

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
41 %; 0,375 l pullo

Tämä jonkin aikaa maailman vahvimpana oluena ollut ”quadruple IPA” on jäädytetty neljästi alkoholiprosentin nostamiseksi huomattaviin korkeuksiin. Meripihkanvärinen ja täyteläinen olut onkin odotetusti melko alkoholimainen, mutta päärooliin nousee kuitenkin kukkaisen hedelmäinen (trooppiset hedelmät) ja pihkamainen humalakatkeruus. Makea karamellimaisuus ja erityisesti jälkimaussa erottuva salmiakkimaisuus lisäävät maun ja tuoksun runsautta. Hitaasti nautittava maisteluolut, jossa eri makukomponentit ovat kuitenkin melko hyvin tasapainossa.

Founders Blushing Monk

image-border

Founders Brewing Co., Grand Rapids, Michigan
9,2 %; hanaolut

Belgialaisella hiivalla käytetty ”Punasteleva Munkki” on maustettu avokätisesti vadelmilla. Kirpeähkö vadelmaisuus hallitseekin tummanpunaisen ja melko täyteläisen oluen makua ja tuoksua. Vadelmaisuuden alta erottuu myös makeahkon karamellimaisia, hunajamaisia ja hedelmäisiä piirteitä. Kirpeähkön kuivuva jälkimaku on pitkä. Myös alkoholiprosentti peittyy tehokkaasti voimakasmakuisessa mutta samalla pyöreähkössä oluessa.

Nøgne Ø Saison Réserve

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
7 %; 0,33 l pullo

Saison Resérve on punaviinitynnyreissä kypsytetty versio Nøgne Ø:n tavallisesta saisonista. Tynnyrikypsytys tuottaa syvän meripihkanväriseen ja keskitäyteläiseen olueen selkeän tammimaisia ja viinimäisiä piirteitä tyylille muutoin tavanomaisten sitrusmaisen hedelmäisyyden ja mausteisuuden rinnalle. Myös nahkamaisia sävyjä löytyy oluen lämmetessä erityisesti tuoksusta. Humalointi on keskitasoa. Rehevämakuinen saison.

Freigeist Köpenickiade

image-border

Freigeist Bierkultur, Stolberg
3,5 %; 0,5 l pullo

Tämä Berliinin Köpenickin kaupunginosan mukaan nimetty olut edustaa kaupungin perinteistä mutta nykyisin jo harvinaiseksi käynyttä oluttyyliä, Berliner weissea. Vaalea ja kevyehkö vehnäolut on tyylille ominaisesti kirpeän hapan ja viljamainen, vehnämaltaan ohella raaka-aineena on käytetty myös spelttiä. Sitruunamainen, greippimäinen ja hunajamainen hedelmäisyys täydentää jälkimaussa melko viljamaisen kuivaksi muuttuvaa makua. Oluen humalointi on hillittyä. Varsin tyylinmukainen Berliner weisse.

Vakka-Suomen Prykmestar NokkosPils

image-border

Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki
5,2 %; hanaolut

Tämä syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen pils on maustettu nimensä mukaisesti nokkosella. Yrttimäinen ja hieman chilimäinenkin nokkosmaisuus tulee selkeästi esille sekä oluen maussa että tuoksussa, ja yhdistyy yllättävänkin saumattomasti ruohomaiseen humalakatkeruuteen. Makeahko ja hieman hunajamainen mallasmaisuus toimii katkeruutta tasapainottavana tekijänä. Omaperäinen mutta toimiva pils.

Dark Star American Pale Ale

image-border

Dark Star Brewing Company, Horsham, Englanti
4,7 %; hanaolut

Kullankeltainen ja kevyehkö APA on tyylinmukaisesti vahvan kukkaisen hedelmäinen (aprikoosi, mango, persikka). Oluen lämmetessä brittihenkinen pähkinämäinen ja keksimäinen maltaisuus nousee vahvempaan rooliin maussa ja tuoksussa. Kuivemmassa jälkimaussa maltillinen hedelmäinen ja pihkainen humalakatkeruus kokoaa puolestaan etualalle. Hyvin tasapainoinen APA, joka muiden panimon oluiden tapaan on myös real ale -versiona varsin kirkas.

Plevnan Panimosima

image-border

Koskipanimo Oy, Panimoravintola Plevna, Tampere
5,0 %; hanassa

Panimosiman raaka-aineina ovat hunaja, sokeri, sitruunat ja humala. Hunajamaisuus ja kirpeähkö sitruunamaisuus ovat odotetusti päällimmäisinä elementteinä kullankeltaisen ja keskitäyteläisen juoman maussa ja tuoksussa. Mausteena käytetty humala ei sen sijaan juurikaan nouse esiin. Puolimakea suutuntuma kuivuu jonkin verran jälkimakua kohti. Pyöreähkö ja hyvän juotavuuden omaava sima.

Hiisi / TUFF! / Hop Hunters TUFF Hop

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
9,0 %; 0,33 l pullo

Hiisi-panimon yhteistyössä Kulttuuriyhdistys TUFFin ja olutharrastajakollektiivi Hop Huntersin kanssa valmistama TUFF Hop on greipinkuorella maustettu double IPA. Meripihkanvärinen ja melko täyteläinen olut on runsaan kukkaisen hedelmäisen (greippi, trooppiset hedelmät) humalakatkera, katkeruus kääntyy jälkimaussa pihkamaisempaan suuntaan. Makeahko karamellimaisuus, toffeemaisuus ja mansikkamaisuus tasapainottaa humalointia. Alkoholiprosentti peittyy lähes täysin. Hyvin tehty DIPA.

Founders KBS (Kentucky Breakfast Stout)

image-border

Founders Brewing Co., Grand Rapids, Michigan
11,2 %; 0,355 l pullo

Tämä musta ja täyteläinen imperial stout on maustettu kahvilla ja vaniljalla sekä kypsytetty bourbonviskitynnyrissä. KBS onkin maultaan ja tuoksultaan selkeän vaniljamainen ja kahvimainen. Makea suklaamaisuus, toffeemaisuus ja melassimaisuus pyöristää paahtuneisuutta lisää. Suhteellisen voimakas humalointi tulee hillitysti esille lähinnä jälkimaussa. Korkea alkoholiprosenttikin kätkeytyy tehokkaasti muun runsaan aromin alle. Hyvin pehmeämakuinen imperial stout sarjassaan.

Malmgård Barley Wine

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
10,4 %; 0,5 l pullo

Tämä tumman punaruskea ja täyteläinen barley wine on tyylissään tavallista voimakkaammin humaloitu. Kukkaisen hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät) ja pihkamainen humalakatkeruus korostuu erityisesti jälkimaussa. Makean karamellimainen ja toffeemainen mallasrunko tasapainottaa tehokkaasti humalointia. Viinimäiset (portviini), melassimaiset ja leipämäiset sävyt lisäävät maun ja tuoksun runsautta, jonka alle korkea alkoholiprosenttikin peittyy melko hyvin. Laadukas ja harmoninen barley wine.

Hiisi / Donut Island Broken Bones

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,2 %; 0,33 l pullo

Hiisi-panimon ja helsinkiläisen Donut Islandin uusin yhteistyöolut on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen saison, joka on humaloitu vahvasti japanilaisperäisellä Sorachi Ace -humalalla. Kukkaisen sitrusmainen humalointi yhdistyy saisoneille tyypilliseen viljamaisuuteen ja mausteisuuteen sekä hillittyyn karamellimaisuuteen. Myös hunajaista valkoviinimäisyyttä löytyy erityisesti tuoksusta. Mielenkiintoinen ”farmhouse ale”.

Old Worthy The Mighty XP

image-border

Old Worthy Brewing Co., Bggar, Skotlanti
6,0 %; hanaolut

The Mighty XP on panimon mukaan lähellä perinteistä skottityylistä IPAa, jota Skotlannissa kutsuttiin nimellä ”XP”. Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen olut on etenkin tuoksultaan makean karamellimainen, toffeemainen ja hunajamainen, mikä pyöristää melko voimakasta humalakatkeruutta. Myös mansikkamaisen marjaisia ja mineraalisia sävyjä on mukana. Mineraalimaisen katkera jälkimaku on melko pitkä. Persoonallinen IPA.

Buxton Axe Edge

image-border

Buxton Brewery, Buxton, Englanti
6,8 %; hanaolut

Axe Edge on meripihkanvärinen, suodattamaton ja melko täyteläinen IPA, jossa runsas greippimäisen ja mangomaisen hedelmäinen humalointi yhdistyy tasapainottaviin karamellimaisiin ja toffeemaisiin sävyihin. Kuivuva ja pihkaisen humalakatkera jälkimaku on odotetun pitkä, ja myös alkoholiprosentti peittyy tehokkaasti oluen tuntuvan katkeruuden alle. Tyylipuhdas ja mutkaton tyylinsä edustaja.

BrewDog Bourbon Baby

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
5,9 %; 0,33 l pullo

Tätä tumman punaruskeaa, suodattamatonta ja keskitäyteläistä Scotch alea on nimensä mukaisesti kypsytetty bourbonviskitynnyreissä. Tynnyrikypsytys tuottaakin olueen varsin selkeän makeahkon vaniljaisen ja tammisen tuoksun ja maun. Suklaamaiset, toffeemaiset, kermaiset ja kahvimaiset sävyt täydentävät pehmeänpyöreää kokonaisuutta. Persoonallinen ja hyvän juotavuuden omaava ale.

BrewDog Punk IPA

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
5,4 %; hanaolut

BrewDogin lippulaivaoluisiin kuuluva Punk IPA on syvän kullankeltainen, suodattamaton ja keskitäyteläinen amerikkalaistyylinen IPA. Kukkaisen hedelmäinen (trooppiset hedelmät) ja pihkaisen mäntymäinen humalointi on odotetusti pääroolissa sekä maussa että tuoksussa, mutta lievä karamellimainen makeus pyöristää jonkin verran katkeruutta. Myös kuivuva jälkimaku on tuntuvan katkera. Oluen hanaversion hedelmäisyys tuntuu vielä hieman pulloversiota runsaammalta.

BrewDog Five AM Red

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
5,0 %; hanaolut

Five AM Red, aikaisemmalta nimeltään 5 A.M. Saint on keskipunaruskea, suodattamaton ja rungoltaan melko täyteläinen red ale. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus yhdistyy rehevään greippimäiseen ja persikkamaiseen humalaisuuteen, joka pitkässä jälkimaussa kääntyy pihkaisemman katkeruuden suuntaan. Tasapainoinen ja omassa sarjassaan pyöreähkökin ”sessio-olut”.

Rouhe Brewing Nykky Porter 50v Special Edition

image-border

Tässä väriltään sysimustassa ja rungoltaan täyteläisessä portterissa makea suklaamaisuus ja kaakaomaisuus yhdistyy jälkimakua kohti voimistuvaan kahvimaiseen ja tuhkamaiseen paahtuneisuuteen. Lakritsimaiset, toffeemaiset ja melassimaiset sävyt sekä lievä lämmittävä alkoholimaisuus täydentävät kokonaisuutta. Amerikkalaisten humalien tuottama sitrusmainen humalakatkeruus nousee esille lähinnä jälkimaussa. Luonteikas ja runsasmakuinen imperial porter.

Sinebrychoff Olutmestarin Bärliineri

image-border

Oy Sinebrychoff Ab, Kerava
3,8 %; hanaolut

Vuoden 2015 Suomen Olutmestarin Jani Suomalainen on ollut mukana suunnittelemassa tätä kuivahumaloitua versiota Berliner weissesta. Vaalean kuparinvärinen ja kevytrunkoinen vehnäolut on kuivahkon viljamainen ja kukkaisen sitrusmainen (sitruuna, greippi). Kirpeä maitohappoisuus nousee esille erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa. Omaperäinen tulkinta nykyisin suhteellisen harvinaisesta oluttyylistä.

Ayinger Frühlingsbier

image-border

Brauerei Aying, Aying, Saksa
5,5 %; hanaolut

Baijerilaisen Ayingin kevätolut on vaalean kullankeltainen ja suutuntumaltaan melko täyteläinen suodattamaton lager. Ruohomainen ja hedelmäinen humalointi yhdistyy maussa ja tuoksussa makeahkon hunajaiseen maltaisuuteen. Pitkä hieman kuivempi jälkimaku on melko ruohomaisen ja yrttimäisen katkera. Tyylipuhdas ja aromeiltaan raikas kellerbier.

Moles Golden Hills

image-border

Moles Brewing Co., Melksham, Englanti
4,3 %; hanaolut

Golden Hills on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen englantilaistyylinen pale ale. Suutuntuman hieman makea karamellimaisuus, toffeemaisuus ja keksimäisyys kääntyy pitkähkössä jälkimaussa kuivemman sitrusmaisen humalakatkeruuden suuntaan. Selkeälinjainen ja konstailematon olut luotettavalta brittipanimolta.

Old Worthy Wee Blonde

image-border

Old Worthy Brewing Co., Bggar, Skotlanti
4,7 %; hanaolut

Wee Blonde on kullankeltainen ja rungoltaan kevyehkö blonde ale, jonka maussa ja tuoksussa on pähkinämäinen ja keksimäinen maltaisuus skottilaisen alen tyypilliseen tapaan keskeisessä roolissa. Jälkimaussa nousevat myös mineraalimaisuuteen yhdistyvät humalakatkerot jonkin verran esiin. Tyylipuhdas ja erityisesti tuoksultaan pyöreähkö skottiale.

Beavertown Bloody ’Ell

image-border

Beavertown Brewery, Lontoo, Englanti
7,2 %; hanaolut

Bloody ’Ell on meripihkanvärinen ja melko täyteläinen IPA, joka on maustettu veriappelsiinin kuorella ja mehulla. Veriappelsiini yhdessä kukkaisen sitrusmaisten ja parfyymimaisten amerikkalaisten humalien kanssa tuottaakin olueen hyvin hedelmäisen maun ja tuoksun. Mallasrungon makeahko karamellimaisuus pyöristää tehokkaasti humalakatkeruutta. Jälkimaussa myös hienoisia marjaisia sävyjä tulee kuvaan mukaan. Runsas ja tyylissään pehmeämakuinen vahva IPA.

Founders Imperial Stout

image-border

Founders Brewing Co., Grand Rapids, Michigan
10,5 %; hanaolut

Tämä väriltään musta ja rungoltaan täyteläinen imperial stout valittiin vuoden 2015 Helsinki Beer Festivalilla vuoden olueksi. Oluen makumaailma onkin hyvin tasapainoinen yhdistelmä tyylinmukaista runsasta paahtuneisuutta, kahvimaisuutta, suklaamaisuutta ja lakritsimaisuutta sekä lievää viinimäisyyttä. Jälkimaussa melassimaiset ja tuhkamaiset sävyt yhdessä voimistuvan humalakatkeruuden kanssa lisäävät oluen monimuotoisuutta. Korkea alkoholiprosentti peittyy rehevän maun ja tuoksun alle hyvin.

BrewDog Restorative Beverage For Invalids and Convalescents

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
8,7 %; 0,33 l pullo

”Vahvistava juoma invalideille ja toipilaille” on vaalean meripihkanvärinen ja melko täyteläinen double IPA. Kukkainen hedelmäisyys (trooppiset hedelmät) ja pihkainen mäntymäisyys ovat odotetusti läsnä maussa ja tuoksussa. Maltillinen karamellimainen makeus tasapainottaa humalointia, ja hienoinen mansikkamainen marjaisuus tuo oman lisävivahteensa kokonaisuuteen. Alkoholiprosentti peittyy hyvin. Miellyttävän tasapainoinen DIPA.

BrewDog Vagabond Pale Ale

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
4,5 %; 0,33 l pullo

Vagabond on meripihkanvärinen ja rungoltaan keskitäyteläinen gluteeniton American Pale Ale. Tyylinmukainen vahvan hedelmäinen (aprikoosi, persikka, mango) ja pihkainen humalointi on maussa ja tuoksussa päällimmäisenä, täydentyen lievällä karamellimaisuudella ja mentholimaisuudella. Myös kuivuva jälkimaku on melko pitkä. Pyöreähkö ja hyvän juotavuuden omaava APA.

Vakka-Suomen Prykmestar Pääsiäisporter

image-border

Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki
7,5 %; hanaolut

Tämä tumman punaruskea ja melko täyteläinen portteri on maustettu aidolla suklaalla. Makea maitosuklaamaisuus hallitseekin selkeästi oluen tuoksua ja alkumakua, jälkimaussa myös porttereille ominainen paahtuneisuus nousee selvemmin esille. Myös kahvimaisia, toffeemaisia, lakritsimaisia ja melassimaisia sävyjä sekä hienoista alkoholimaisuutta sisältyy makukirjoon. Runsasmakuinen suklaaolut.

Buxton Far Skyline

image-border

Buxton Brewery, Buxton, Englanti
4,9 %; hanaolut

Tämä vaalean kullankeltainen, suodattamaton (varsin samea) ja rungoltaan kevyehkö Berliner weisse on tyylistä poiketen tuntuvasti kuivahumaloitu. Parfyymimaisen hedelmäinen humalointi (sitrus, trooppiset hedelmät) yhdistyy oluen maussa ja tuoksussa tyylille ominaiseen kirpeään happamuuteen. Suutuntuman lievä makeus kääntyy pitkässä jälkimaussa humalakatkeruuden säestämäksi kuivaksi happamuudeksi ja viljamaisuudeksi. Luonteikas uudentyyppinen Berliner weisse.

BrewDog Alice Porter

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
5,2 %; hanaolut

Alice Porterin uusi miedompi versio on erityisesti tuoksultaan selkeän kahvimainen ja suklaamainen. Lakritsimaiset, toffeemaiset ja tummien hedelmien sävyt täydentävät kuvaa. Väriltään mustan ja rungoltaan keskitäyteläisen oluen jälkimaussa myös paahtuneet ja melassimaiset sävyt jonkin verran voimistuvat. Tasapainoinen ja pyöreänpehmeä brittihenkinen portteri.

Oppigårds Easter Ale

image-border

Oppigårds Bryggeri, Hedemora, Ruotsi
5,3 %; hanaolut

Oppigårdsin pääsiäisolut on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen vahvahko ale. Oluen pyöreähkössä tuoksussa ja alkumaussa sitrusmainen hedelmäisyys (appelsiini, aprikoosi, greippi) yhdistyy maltilliseen karamellimaiseen, toffeemaiseen, hunajamaiseen ja keksimäiseen makeuteen. Humalakatkeroiden rooli voimistuu kuivemmassa jälkimaussa, johon sisältyy myös hienoisia metallisia sävyjä. Kokonaisuutena melko tyylipuhdas English strong ale.

Beer Hunter’s Mufloni Pääsisäine

image-border

Panimoravintola Beer Hunter’s, Pori
7,0 %; hanaolut

Kekseliäästi nimetty Mufloni Pääsisäine on tumman punaruskea, suodattamaton ja suutuntumaltaan melko täyteläinen ale. Oluen maussa ja tuoksussa nousee lähinnä makeahko suklaamaisuus yhdessä karamellimaisuuden, lakritsimaisuuden ja rusinamaisuuden kanssa etualalle. Myös kuivattujen hedelmien sävyjä löytyy, ja varsin belgityylinen mausteisuus lisääntyy jälkimakua kohti. Oluen humalointi on keskitasoa. Hyvän juotavuuden omaava englantilaistyyppisen strong alen ja belgialaisen alen välimuoto.

Hopping Brewsters / Hiisi Egill

image-border

Hopping Brewsters, Kylmäkoski, Akaa
4,3 %; hanaolut

Hopping Brewstersin ja Hiisi-panimon yhteistyössä valmistama Egill on ns. gruit ale. Tässä vanhaa eurooppalaista perinnettä edustavassa oluessa humalointi on kokonaan korvattu yrteillä ja marjoilla. Egillin kohdalla käytössä ovat olleet nokkonen, voikukka ja seljanmarja. Kirpeän hapan marjaisuus ja mausteinen yrttimäisyys hallitsevatkin tumman punaruskean ja melko täyteläisen oluen makua ja tuoksua. Myös makeahkoa karamellimaisuutta ja viljamaisuutta sekä hienoisia nahkamaisia sävyjä sisältyy tämän hyvin persoonallisen alen makukirjoon.

Widmer Brothers Reserve Raspberry Russian Imperial Stout

image-border

Widmers Brothers Brewing Co., Portland, Oregon, USA
9,3 %; 0,65 l pullo

Tämä musta ja täyteläinen imperial stout on nimensä mukaisesti maustettu vadelmilla. Makea vadelmaisuus on tuoksussa ja alkumaussa päällimmäisenä, jälkimakua kohti imperial stouteille tyypillinen tuhkainen paahtuneisuus nousee keskeisempään rooliin. Karamellimaiset, lakritsimaiset, melassimaiset ja kahvimaiset sävyt täydentävät runsasta kokonaisuutta, joka päättyy pitkään selkeän paahtuneeseen jälkimakuun.

Widmer Brothers Reserve Barrel Aged Brrrbon

image-border

Widmers Brothers Brewing Co., Portland, Oregon, USA
9,4 %; 0,65 l pullo

Tätä tumman punaruskeaa ja melko täyteläistä strong alea on kypsytetty neljä kuukautta kentuckylaisissa bourbonviskitynnyreissä. Vaniljaisuus ja tamminen puumaisuus hallitsevatkin selkeästi sekä tuoksua että makua hienoisen viskimäisyyden säestämänä. Myös karamellimaisia, toffeemaisia ja kuivattujen hedelmien sävyjä on mukana. Jälkimaussa myös humalakatkerot pääsevät hieman esiin. Korkea alkoholiprosentti peittyy hyvin.

Modernist Meteorite vs. Earth

image-border

Modernist Brewery, Tukholma, Ruotsi
8,5 %; 0,33 l pullo

Uudehkon pienpanimon keskipunaruskea, suodattamaton ja melko täyteläinen double IPA on monien amerikkalaisten tyylin edustajien tapaan melko makean karamellimainen ja toffeemainen sekä hieman sokerimainenkin. Sitrusmainen ja greippimäinen humalointi kääntyy jälkimaussa pihkaisemman katkeruuden suuntaan. Myös leipämäisiä sävyjä on mukana varsinkin tuoksussa ja jälkimaussa. Oluen humalakatkeruus on jonkin verran pyöristynyt siitä, mitä se aivan vastapullotettuna maistettuna oli, ja mukaan on tullut hienoisia viinimäisiä piirteitä.

Hiisi Laus Quadrupel

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
9,0 %; 0,33 l pullo

Laus on hyvin tumman punaruskea, suodattamaton ja täyteläinen belgialaistyylinen ale, jonka maussa ja tuoksussa ovat makeahko karamellimaisuus, suklaamaisuus ja melassimaisuus sekä erilaiset kuivattujen hedelmien sävyt keskeisessä roolissa. Myös belgihiivan tuottama mausteisuus tulee hillitysti esiin lähinnä jälkimaussa. Korkea alkoholiprosentti peittyy melko hyvin. Marraskuussa maistettuna olut oli melko makean siirappimainen; se on kypsyttyään pullossa muutaman kuukauden lisää kuivunut ja saanut vahvempia viinimäisiä sävyjä, eli kehittynyt positiiviseen suuntaan.

Maku Brewing IPA

image-border

Maku Brewing, Tuusula
7,3 %; 0,33 l pullo

Tässä keskipunaruskeassa, suodattamattomassa ja melko täyteläisessä IPAssa pihkainen ja kukkaisen sitrusmainen humalakatkeruus yhdistyy sopusointuisesti makeahkoon karamellimaisuuteen, toffeemaisuuteen ja hunajaisuuteen. Myös mansikkamaista marjaisuutta on mukana erityisesti tuoksussa. Pitkä jälkimaku on vahvan kuivuvan katkera. Tasapainoinen ja toimiva IPA.

Ruosniemen Insinööri IPA

image-border

Ruosniemen Panimo, Pori
4,7 %; 0,33 l pullo

Insinööri IPA on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen amerikkalaistyyppinen ”session IPA”, jonka maussa ja tuoksussa  ovat erilaiset trooppisten hedelmien sävyt (aprikoosi, mango, persikka) vahvasti läsnä. Kuivemmassa jälkimaussa hedelmäisyys kääntyy greippimäisempään suuntaan saaden rinnalleen selkeää pihkaista katkeruutta. Myös hienoista mentholimaisuutta löytyy lähinnä tuoksusta. Tyylipuhdas ja runsasmakuinen sessio-IPA.

Vakka-Suomen Sibelius 2015 Juhlaolut

image-border

Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki
4,5 %; 0,33 l pullo

Tämä Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi valmistettu pils on maustettu katajalla. Vaalean kullankeltainen ja kevyehkö olut onkin erityisesti jälkimaultaan yrttimäisen katkera ja jopa aavistuksen ginimainen. Mausta ja tuoksusta löytyy myös jonkin verran makeahkoa mallasmaisuutta sekä sitrusmaista ja hunajamaista hedelmäisyyttä. Katajan yrttimäisyys ja puumaisuus yhdistyy yllättävänkin sopusointuisesti pilseille ominaiseen ruohomaiseen humalointiin.

BrewDog Dogma

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
7,4 %; hanaolut

Dogma on lähes musta ja melko täyteläinen kanervahunajalla maustettu Scotch ale. Makeahko hunajaisuus pyöristääkin mukavasti oluen runsasta kahvimaista paahtuneisuutta, johon yhdistyy myös suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta ja melassimaisuutta sekä kuivattujen hedelmien sävyjä. Alkoholiprosentti peittyy maussa ja tuoksussa hyvin. Sangen tasapainoinen vahva ale.

Timmermans Strawberry Lambicus

image-border

Brouwerij Timmermans, Itterbeek, Belgia
4,0 %; 0,25 l pullo

Strawberry Lambicus on nimensä mukaisesti mansikka-aromeilla maustettu lambic. Makean karamellimainen mansikkamaisuus hallitseekin keskipunaruskean ja kevyehkön oluen makumaailmaa, lambic-tyyliin kuuluva kirpeähkö happamuus tulee lievästi esille vasta lähinnä jälkimaun puolella. Pehmeänpyöreä ja helposti juotava ”limu-lambic”.

Innis & Gunn Toasted Oak IPA

image-border

Innis & Gunn, Edinburgh, Skotlanti
5,6 %; 0,33 l pullo

Tämä kullanvärinen ja rungoltaan keskitäyteläinen ale on tuoksultaan ja maultaan vahvan vaniljaisen tamminen, kuten jo oluen nimikin vähän vihjaa. Vaniljaisuuden ohella oluessa korostuvat makean toffeemaiset ja hunajamaiset piirteet. Myös humalakatkerot nousevat jonkin verran esille lähinnä jälkimaussa, mutta muutoin Toasted Oak IPA on oluttyyliltään kyllä lähempänä brittiläistä strong alea kuin IPAa.

Buxton Wild Boar

image-border

Buxton Brewery, Buxton, Englanti
5,7 %; 0,33 l pullo

Wild Boar on meripihkanvärinen, suodattamaton ja melko täyteläinen IPA, jonka makua ja tuoksua sitrusmaisen ja mangomaisen hedelmäinen humalakatkeruus selkeästi dominoi. Suutuntuman makeahko karamellimaisuus vaihtuu pitkässä jälkimaussa vahvaksi pihkaiseksi katkeruudeksi. Panimon Jaw Gate APAn ”isoveli”.

Buxton Jaw Gate

image-border

Buxton Brewery, Buxton, Englanti
5,6 %; 0,33 l pullo

Tämä meripihkanvärinen, suodattamaton ja melko täyteläinen APA on oluttyylille ominaisesti runsaan kukkaisen hedelmäisen (trooppiset hedelmät) ja pihkaisen mäntymäisen katkera. Myös karamellimaisuutta ja toffeemaisuutta on mukana tasapainottamassa humalointia. Kuivuva jälkimaku kääntyy varsin pihkaisen katkeraan suuntaan.

Hiisi / Maistila Two Bad! India Stout

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,0 %; hanaolut

Hiisi-panimon yhteistyössä oululaisen Maistilan Panimon kanssa valmistama Two Bad! India Stout on musta, suodattamaton ja melko täyteläinen black IPA. Kahvimainen ja tuhkainen paahtuneisuus on keskeisenä piirteenä sekä maussa että tuoksussa, täydentyen suklaamaisilla, lakritsimaisilla ja melassimaisilla sävyillä. Oluttyylille tyypillinen kukkaisen sitrusmainen humalakatkeruus jää tässä oluessa hieman vähäisempään rooliin, mutta on kuitenkin läsnä erityisesti jälkimaussa. Miellyttävän juotavuuden omaava black IPA.

Gales HSB

image-border

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo
4,8 %; hanaolut

Tämä ”Horndean Special Bitter” on tummahkon punaruskea, suodattamaton ja keskitäyteläinen premium bitter. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus on vahvasti läsnä sekä maussa että tuoksussa humalakatkeruuden rinnalla. Myös pähkinämäisiä ja keksimäisiä sävyjä on mukana. Paahtuneisuus ja mineraalimaisuus lisääntyy jälkimakua kohden, tuottaen yhdessä humaloinnin kanssa melko katkeran jälkimaun. Keskimääräistä tummempi ja paahtuneempi bitter.

Fuller’s Front Row

image-border

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo
3,7 %; hanaolut

Front Row on meripihkanvärinen, suodattamaton ja kevyehkö bitter ale. Keksimäinen, pähkinämäinen ja toffeemainen maltaisuus hallitsee tuoksua ja alkumakua lievän voimaisen hunajaisuuden kera. Jälkimaussa myös kukkainen humalakatkeruus tulee vahvemmin kuvaan mukaan yhdessä mineraalimaisten sävyjen kanssa. Varsin tyylinmukainen britti-bitter.

Amager Rugporter

image-border

Amager Bryghus, Kastrup, Tanska
8,5 %; hanaolut

Amagerin ruisportterin valmistuksessa käytetystä viljasta on 16 % ruista. Ruis ei kuitenkaan ole kovin keskeinen elementti lähes mustan, suodattamattoman ja täyteläisen oluen makukirjossa, vaan tuhkaisen paahtuneet, kahvimaiset, suklaamaiset ja lakritsimaiset piirteet nousevat esiin päällimmäisinä. Lämmittävä alkoholikin tuntuu hieman lähinnä tuoksussa. Pitkä jälkimaku on melassimaisen paahtunut ja jonkin verran humalainenkin. Miellyttävän tasapainoinen vahva portteri.

Hiisi Lutakko XXV

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,3 %; 0,33 l pullo

Tämä Tanssisali Lutakon 25-vuotisjuhlaolut on lakritsijuurella ja sitruunalla maustettu black IPA. Lakritsimaisuus ja sitrusmainen hedelmäisyys ovatkin hyvin esillä maussa ja tuoksussa, ja oluttyylille ominaiset kahvimainen paahtuneisuus ja pihkamainen humalakatkeruus täydentävät kokonaisuutta. Yllättävänkin pehmeä ja hyvän juotavuuden omaava black IPA, mikä ei tämän tyylin oluissa ole lainkaan itsestäänselvyys.

Stone Arrogant Bastard Ale

image-border

Stone Brewing Co., Escondido, Kalifornia
7,2 %; hanaolut

Varsin mieleenjäävästi nimetty Arrogant Bastard on tummahkon punaruskea ja melko täyteläinen American strong ale. Vahva pihkaisen mäntymäinen ja kukkaisen sitrushedelmäinen humalointi tuottaa tuhkaiseen paahtuneisuuteen yhdistyessään runsaan ja jälkimaussa pitkään tuntuvan katkeruuden. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus pehmentää makua hieman. Alkoholiprosentti peittyy suhteellisen hyvin. Kompromissiton olut kompromissittomalta panimolta.

Stroud Big Cat

image-border

Stroud Brewery, Stroud, Englanti
4,5 %; 0,5 l pullo

Big Cat on tumman punaruskea ja keskitäyteläinen brittityyppinen stout, jonka makuprofiilissa makean suklaamaiset, lakritsimaiset, melassimaiset ja leipämäiset piirteet tulevat hallitsevimpina esille. Myös kahvimaisia ja keksimäisiä sävyjä on mukana. Jälkimaussa lajityypillinen paahtuneisuuskin nousee vahvempaan rooliin. Luokassaan mutkaton ja pyöreämakuinen sweet stout.

Williams Brothers / Stillwater Stravaigin

image-border

Williams Bros. Brewing Co., Alloa, Skotlanti
6,4 %; hanaolut

Tämä Williams Brothersin ja yhdysvaltalaisen Stillwaterin yhteistyössä valmistama kullanvärinen ja keskitäyteläinen saison on maustettu karviaisilla, suomyrtillä ja kanervalla. Karviaisten tuottama kirpeän happamahko marjaisuus onkin selkeästi läsnä oluen maussa ja tuoksussa. Myös yrttimäiset sävyt voimistuvat jälkimakua kohti, tasapainottaen karamellimaisuutta ja lisäten entisestään oluen persoonallisuutta.

Founders Backstage Series #11: Big Lushious

image-border

Founders Brewing Co., Grand Rapids, Michigan
7,8 %; 0,75 l pullo

Big Lushious on musta, suodattamaton ja täyteläinen imperial stout, joka on maustettu suklaalla ja vadelmilla. Suklaamaiset ja vadelmaiset sävyt ovatkin vahvasti läsnä sekä maussa että tuoksussa. Edellisten ohella oluen runsas makukirjo sisältää tyylille ominaista tuhkaista paahtuneisuutta, kahvimaisuutta ja lakritsimaisuutta sekä lievää lämmittävää alkoholimaisuutta. Paahtuneen marjainen jälkimaku on odotetun pitkä. Persoonallinen imperial stout.

BrewDog This. Is. Lager

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
4,7 %; hanaolut

Tämä BrewDogin uutuus on nimensä mukaisesti kullankeltainen lager. Keskitäyteläisen oluen maussa ja tuoksussa makeahko mallasmaisuus kohtaa yrttimäisen, ruohomaisen ja sitrusmaisen humaloinnin, jota lievä karamellimaisuus, leipämäisyys ja hunajamaisuus täydentää. Myös pitkähkö jälkimaku on selkeän yrttimäisen katkera. Kategoriassaan luonteikas premium lager.

West Berkshire Dr Hexter’s Healer

image-border

West Berkshire Brewery, Thatcham, Englanti
5,0 %; hanaolut

Dr Hexter’s Healer on meripihkanvärinen, suodattamaton ja keskitäyteläinen ESB-tyyppinen bitter ale. Amerikkalaisten humalien tuottama kukkaisen hedelmäinen (greippi, aprikoosi) katkeruus on yhdessä makeahkon karamellimaisuuden ja toffeemaisuuden kanssa keskeisessä roolissa sekä oluen maussa että tuoksussa. Myös mineraalimaisia piirteitä tulee mukaan kuvaan erityisesti jälkimaussa. Konstailematon ja runsasmakuinen bitter.

Tom Wood’s Bomber County

image-border

Tom Wood’s, Barnetby, Englanti
4,8 %; hanaolut

Bomber County on tumman punaruskea, suodattamaton ja keskitäyteläinen ale, jossa makeahko karamellimaisuus ja pähkinämäisyys yhdistyy jälkimakua kohti lisääntyvään humalakatkeruuteen. Mineraalimaiset, kahvimaiset ja palaneen paahtuneet sävyt lisäävät makukirjon runsautta. Monimuotoinen olut, joka tyylillisesti sijoittuu jonnekin bitter alen ja brown alen välimaastoon.

Stone Ruination IPA

image-border

Stone Brewing Co., Escondido, Kalifornia
8,2 %; hanaolut

Jo tyylilajinsa klassikoksi muodostunut Ruination IPA on amerikkalaisilla humalilla hyvin anteliaasti humaloitu double IPA. Vaaleahkon meripihkanvärisen, suodattamattoman ja melko täyteläisen oluen maku ja tuoksu ovatkin täynnä kukkaisen hedelmäistä (sitrus, trooppiset hedelmät) ja pihkaisen mäntymäistä humalakatkeruutta. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus toimivat katkeruutta tasapainottavina elementteinä. Lämmittävää alkoholimaisuuttakin on mukana lähinnä tuoksussa. Pihkaisen katkera jälkimaku on odotetun pitkä. Amerikkalaisen DIPAn tyylikäs ”prototyyppi”.

Beer Hunters Mufloni Keirin Stout

image-border

Panimoravintola Beer Hunter’s, Pori
7,0 %; hanaolut

Keirin-pyöräilymuodon mukaan nimetty musta, suodattamaton ja melko täyteläinen stout on luonteeltaan selkeän paahtunut ja kahvimainen. Myös suklaamaisia, lakritsimaisia ja toffeemaisia sävyjä on runsaasti mukana makukirjossa. Melko voimakas humalointikin nousee esille lähinnä jälkimaussa. Alkoholiprosentti peittyy varsin hyvin. Voimakkaanpehmeä ja miellyttävän tasapainoinen stout.

Hiisi Zaibatsu Ichiban IPA

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,3 %; hanaolut

Zaibatsu Ichiban on meripihkanvärinen, suodattamaton ja melko täyteläinen IPA, joka on humaloitu pääasiassa japanilaisella Sorachi Ace -humalalla. Erilaisten trooppisten hedelmien sävyt (mango, aprikoosi, persikka, greippi) hallitsevat selkeästi makua ja tuoksua. Myös hunajaisia ja jopa hieman valkoviinimäisiä vivahteita on mukana. Jälkimaussa pihkaisen mäntymäiset ja karviaismaisen marjaiset sävyt nousevat keskeisempään rooliin.

Schneider Weisse Tap 6 Unser Aventinus

image-border

Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn, Kelheim, Saksa
8,2 %; hanaolut

Schneiderin panimon klassinen vehnäbock on nyt saapunut Suomeen myös hanaoluena. Tumman punaruskea, suodattamaton ja melko täyteläinen weizenbock on tyylinmukaisen banaanimainen, vehnämäisen viljainen ja neilikkamaisen mausteinen makeahkoon karamellimaisiin, rusinamaisiin ja luumumaisiin sävyihin yhdistyneenä. Hanaversio on maultaan ja tuoksultaan jonkin verran pulloversiota pehmeämpi ja pyöreämpi, ja myös alkoholiprosentti peittyy yllättävänkin hyvin. Hyvin sahtimainen Weizenbock.

Stone Go To IPA

image-border

Stone Brewing Co., Escondido, Kalifornia
6,9 %; hanaolut

Stonen panimon ”perus-IPA” on meripihkanvärinen, suodattamaton ja melko täyteläinen olut, jonka makua ja tuoksua tuntuva pihkainen, kukkainen ja greippimäisen hedelmäinen humalakatkeruus melko odotetusti hallitsee. Makea karamellimaisuus ja toffeemaisuus pyöristää jonkin verran humalointia, mutta erityisesti pitkä hieman kuivuva jälkimaku on kompromissittoman katkera.

Hiisi Viklo Export Stout

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
7,5 %; 0,33 l pullo

Viklo on kahvilla ja kanelilla maustettu lähes musta, suodattamaton ja melko täyteläinen stout. Kahvi nouseekin sekä maussa että tuoksussa selkeästi esille paahtuneisuuden, suklaamaisuuden, lakritsimaisuuden ja melassimaisuuden rinnalla, sen sijaan kanelin rooli jää hyvin vähäiseksi. Myös viinimäisiä sävyjä on aavistuksen mukana lähinnä tuoksussa. Korkeahko alkoholiprosentti peittyy hyvin.

Hiisi Aarni

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,9 %; 0,33 l pullo

Aarni on meripihkanvärinen, suodattamaton ja keskitäyteläinen IPA, jonka raaka-aineina on käytetty ohran ohella ruista ja vehnää. Rukiin tuottama mausteinen viljaisuus tuleekin esiin erityisesti jälkimaussa. Muutoin Aarni on runsaassa pihkamaisessa ja kukkaisen hedelmäisessä (greippi, mango, ananas) humalakatkeruudessaan sekä makeahkossa karamellimaisuudessaan varsin amerikkalaistyyppinen IPA. Oluen jälkimaku on edelleen vahvan pihkaisen ja mausteisen katkera.

RCH Old Slug Porter

image-border

RCH Brewery, Weston-super-Mare, Englanti
4,5 %; hanaolut

”Vanha etana” on hyvin tumman punaruskea, suodattamaton ja rungoltaan kevyehkö portteri. Makeahko ja pyöreähkö kahvimaisuus, toffeemaisuus ja pähkinämäisyys on hallitsevana tuoksussa ja alkumaussa, kuivemmassa jälkimaussa nousevat taas paahtuneemmat sävyt päällimmäisiksi. Hyvin tyylipuhdas ja tasapainoinen traditionaalinen brittiportteri.

Glastonbury Hedgemonkey

image-border

Glastonbury Ales, Somerton, Englanti
4,6 %; hanaolut

Hedgemonkey on keskipunaruskea, suodattamaton ja keskitäyteläinen britti-ale, joka tarkemmalta oluttyyliltään sijoittuu jonnekin amber alen ja premium bitterin välimaastoon. Makeahkon karamellimaisuuden, toffeemaisuuden ja hunajamaisuuden vastapainoksi olut on varsinkin jälkimaultaan myös selkeän humalakatkera. Paahtuneet ja mineraalimaiset sävyt täydentävät runsasta tuoksua ja makua. Myös jälkimaku on pitkä ja vahvan paahtuneen katkera.

Stone Go To IPA

image-border

Stone Brewing Co., Escondido, Kalifornia
4,5 %; hanaolut

Go To IPA on olutharrastajapiireissä arvostetun Stone Brewingin uusi ”session IPA”. Meripihkanvärinen, suodattamaton ja rungoltaan kevyehkö olut on tyylille ominaisesti vahvan kukkaisen hedelmäinen (greippi, trooppiset hedelmät) ja pihkaisen mäntymäinen. Erityisesti tuoksussa on myös karamellimaista, toffeemaista ja sokerimaista makeutta. Jälkimaku on edelleen runsaan pihkaisen humalakatkera. Runsasmakuinen ja konstailematon sessio-IPA.

Hiisi / Donut Island Musta Munkki

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
9,0 %; hanaolut

Hiisi-panimon yhteistyössä helsinkiläisen kotipanimo Donut Island Brewingin kanssa valmistaman imperial stoutin eräänä raaka-aineena on käytetty hillomunkkeja. Harvinainen raaka-aine tulee maussa ja tuoksussa esille lähinnä makeana siirappimaisuutena ja melassimaisuutena. Mustan ja täyteläisen oluen makuprofiili tarjoaa myös tyylinmukaista paahtuneisuutta, kahvimaisuutta, suklaamaisuutta ja lakritsimaisuutta. Omaperäinen ja persoonallinen imperial stout.

Hiisi E. Indicus

image-border

Hiisi E. Indicus

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,7 %; 0,33 l pullo

E. Indicus on panimon mukaan ”India porter”, ja amerikkalaisen humalan tuottama kukkainen sitrusmaisuus nouseekin jonkin verran esille mustan ja melko täyteläisen oluen maussa ja tuoksussa. Muutoin oluen runsas makukirjo sisältää muun muassa tuhkaista paahtuneisuutta, kahvimaisuutta, kaakaomaisuutta, laktitsimaisuutta, pähkinämäisyyttä ja keksimäisyyttä. Monimuotoinen ja vivahteikas portteri.

Atom India Pale Ale

image-border

Atom Beers, Hull, Englanti
5,6 %; hanaolut

Kukkainen ja greippimäinen hedelmäisyys sekä pihkainen mäntymäisyys näyttelevät pääosaa tämän syvän kullankeltaisen, suodattamattoman ja keskitäyteläisen IPAn maussa ja tuoksussa. Myös jälkimaku on pitkä ja edelleen runsaan pihkaisen katkera. Selkeälinjainen ja konstailematon amerikkalaistyylinen IPA.

Atom Rare Earth

image-border

Atom Beers, Hull, Englanti
5,5 %; hanaolut

Tämä meripihkanvärinen, suodattamaton ja keskitäyteläinen ”rye pale ale” on maustettu sahramilla. Harvinaisempi raaka-aine ei kuitenkaan nouse oluessa kovinkaan selkeästi esille, vaan kukkaisen hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät) ja pihkamainen humalointi yhdessä maltillisen karamellimaisuuden kanssa on päällimmäisenä maussa ja tuoksussa. Myös raaka-aineena käytetty ruis maistuu lähinnä jälkimaussa, jota runsas humalakatkeruus muutoin hallitsee.

Atom Pale Ale

image-border

Atom Beers, Hull, Englanti
4,5 %; hanaolut

Atom Pale Ale on humaloitu amerikkalaisilla humalilla (Cascade, Chinook), jotka tuottavat syvän kullankeltaiseen, suodattamattomaan ja keskitäyteläiseen olueen vahvaa kukkaista sitrusmaisuutta ja pihkaista mäntymäisyyttä. Maussa ja tuoksussa on mukana myös jonkin verran karamellimaisuutta, pähkinämäisyyttä ja keksimäisyyttä, mutta humalakatkerot ovat hallitsevassa roolissa erityisesti kuivuvassa jälkimaussa. Luonteikas kevyempi ale, joka on tyyliltään lähinnä golden alen ja American pale alen välimuoto.

Nøgne Ø Cassis Tripel

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
9,5 %; hanaolut

Tämä tumman punaruskea, suodattamaton ja rungoltaan melko täyteläinen tripel-tyylinen ale on maustettu mustaherukalla, ja vahva marjaisuus onkin selkeästi päällimmäisenä sen maussa ja tuoksussa. Muutoin oluen vivahteikas maku pitää sisällään makeaa karamellimaisuutta, hunajamaisuutta, mausteisuutta ja hieman valkoviinimäisyyttäkin. Pitkässä jälkimaussa mukaan tulee myös lievää tammista puumaisuutta. Varsin persoonallinen, mutta kuitenkin hyvän juotavuuden omaava tripel.

Veltins Alkoholfrei

image-border

Brauerei C.& A. Veltins, Grevenstein, Saksa
<0,5 %; 0,33 l pullo

Veltinsin panimon alkoholiton olut on väriltään vaalean kullankeltainen ja rungoltaan melko kevyt lager, jonka maussa ja tuoksussa tyylin edustajille ominaiset makea vierremäisyys ja leipämäisyys täydentyvät jälkimaussa voimistuvilla yrttimäisyydellä ja ruohomaisuudella. Myös viljamaisia ja hunajamaisia sävyjä on hieman mukana. Pyöreähkö ja helpostijuotava alkoholiton lager.

Dark Star Crème Brûlée

image-border

Dark Star Brewing Company, Horsham, Englanti
5,9 %; hanaolut

Tämän tumman punaruskean, suodattamattoman ja melko täyteläisen stoutin raaka-aineena on käytetty myös maitosokeria ja vaniljapapuja. Crème Brûlée onkin maultaan ja tuoksultaan makeahkon vaniljamainen ja kermatoffeemainen sekä kaakaomainen ja pähkinämäinen. Myös stouteille tyypillinen kahvimainen paahtuneisuus voimistuu jälkimakua kohti, tasapainottaen sopivasti suutuntuman vaniljamaista makeutta.

BrewDog Abstrakt AB:17

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
10,9 %; 0,375 l pullo

Abstrakt-sarjan 17:s jäsen on kahvilla ja vaniljalla maustettu ”rye imperial porter”. Ruis ei nouse väriltään mustan ja rungoltaan täyteläisen oluen flavorissa erityisen voimakkaasti esille, sen sijaan kahvi ja vanilja ovat vahvan paahtuneisuuden rinnalla selkeästi läsnä. Lakritsimaiset, melassimaiset ja suklaamaiset sävyt täydentävät monipuolista mutta samalla tasapainoista kokonaisuutta. Intensiivisen paahtunut jälkimaku on odotetun pitkä ja runsas.

Beer Here Mørke Pumpernickel Porter

image-border

Beer Here, Køge, Tanska
8,5 %; hanaolut

Tämä norjalaisen Nøgne Ø:n Beer Herelle valmistama musta ja melko täyteläinen portteri on maustettu kuminansiemenillä, mikä antaa rehevän paahtuneelle, tuhkamaiselle ja melassimaiselle oluelle myös hienoista mausteisuutta. Porttereille ominaiset kahvimaiset, suklaamaiset ja lakritsimaiset piirteet ovat myös kuvassa mukana, peittäen alkoholiprosentin melko hyvin. Hyvin tehty vahva portteri.

Cheddar Ales Totty Pot

image-border

Cheddar Ales, Cheddar, Englanti
4,5 %; hanaolut

Totty Pot on musta, suodattamaton ja keskitäyteläinen portteri, jonka maussa ja tuoksussa ovat päällimmäisinä tuhkainen paahtuneisuus, kahvimaisuus, pähkinämäisyys ja keksimäisyys. Myös kuivattujen hedelmien sävyjä löytyy, ja jälkimaussa myös humalakatkerot pääsevät jonkin verran esille. Prosenteiltaan miedohko, mutta maultaan runsas portteri

Malmgårdin Jouluolut

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
4,5 %; hanaolut

Tämän tumman punaruskean ja keskitäyteläisen jouluoluen valmistuksessa on käytetty eräänä raaka-aineena myös spelttiä. Spelttimäinen viljaisuus ei kuitenkaan nouse oluen maussa ja tuoksussa erityisen voimakkaasti esille, vaan pyöreähkö pähkinämäinen, keksimäinen ja suklaamainen maltaisuus näyttelee pääosaa. Paahtuneet sävyt voimistuvat jonkin verran jälkimaussa, jossa myös hienoinen humalakatkeruus tulee mukaan kuvaan.

Nøgne Ø Triple Wood Knot Brown

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
10 %; hanaolut

Tämä lähes musta, suodattamaton ja melko täyteläinen strong ale on, kuten sen nimikin vihjaa, selvän tammisen ja vaniljamaisen puumainen. Muutoin maku ja tuoksu sisältävät makeahkoa suklaamaisuutta, kermatoffeemaisuutta ja melassimaisuutta sekä lievän viinimäisiä sävyjä. Myös lämmittävää alkoholimaisuutta on hieman mukana. Tasapainoinen ja yllättävänkin hyvän juotavuuden omaava makupommi.

CREW Republic X 2.1 Barley Wine

image-border

CREW Republic, München, Saksa
9,5 %; 0,33 l pullo

Tämä uudehko baijerilaispanimo on keskittynyt saksalaisittain vähemmän perinteisiin oluttyyleihin, varsinaisena oluiden valmistajana toimii Hohenthanner Schlossbrauerei. X 2.1 Barley Wine on keskipunaruskea ja täyteläinen ale, jonka maussa ja tuoksussa makea karamellimaisuus, toffeemaisuus ja leipämäisyys yhdistyy rusinamaisuuteen, hunajaisuuteen ja kuivattujen hedelmien sävyihin. Myös hienoisia liköörimäisiä ja viinimäisiä piirteitä löytyy. Tyylipuhdas brittihenkinen barley wine.

BrewDog Konnichiwa Kitsune

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
8,2 %; 0,33 l pullo

Tämän meripihkanvärisen ja melko täyteläisen double IPAn maustamiseen on amerikkalaisten humalien ohella käytetty aasialaista yuzu-sitrushedelmää. Lopputuloksena on runsaan kukkaisen hedelmäinen (appelsiini, mandariini, mango) ja myös jonkin verran pihkaisen mäntymäinen DIPA. Suutuntuman makeahko toffeemaisuus jatkuu pitkänä kuivempana ja tyylinmukaisen humalakatkerana jälkimakuna. Alkoholiprosenttikin peittyy hedelmäisyyden alle tehokkaasti.

BrewDog Pumpkinhead

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
5,1 %; 0,33 l pullo

Pumpkinhead on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen kurpitsa-ale. Makeahko karamellimaisuuteen yhdistyvä kurpitsamaisuus tuleekin selkeästi esille oluen maussa ja tuoksussa. Lähinnä kanelimainen mausteisuus voimistuu jälkimakua kohti, ja myös sitrusmaista hedelmäisyyttä on jonkin verran kokonaisuudessa mukana. Varsin asianmukainen ”Halloween-olut”.

Tucher Christkindlesmarkt Bier

image-border

Tucher Traditionsbrauerei, Fürth, Saksa
6,0 %; 0,5 l pullo

Saksalaiset jouluoluet voivat olla myös vaaleita lagereita, ja tämä kullankeltainen ja keskitäyteläinen baijerilaismärzen lukeutuu mainitun tyylin edustajiin. Makeahko hunajainen maltaisuus on odotetun vahvassa roolissa oluen maussa ja tuoksussa, täydentyen lähinnä jälkimaussa maltillisesti esille tulevalla ruohomaisella, yrttimäisellä ja sitrusmaisella humalakatkeruudella. Pyöreähkö, etikettiä lukuun ottamatta ei erityisen jouluinen märzen.

To Øl Frost Bite

image-border

To Øl, Kööpenhamina, Tanska
6,0 %; 0,33 l pullo

To Ølin De Proefbrouwerijilla Belgiassa valmistama meripihkanvärinen, suodattamaton ja keskitäyteläinen American pale ale on maustettu mielenkiintoisesti männynneulasilla ja appelsiininkuorella. Käytetyt lisäraaka-aineet voimistavatkin oluttyylille muutoinkin ominaista sitrushedelmäistä ja pihkaisen mäntymäistä humalointia, tehden lopputuloksesta melko humalakatkeran. Luonteikkaasta kokonaisuudesta löytyy myös karamellimaista makeutta ja lievää karviaismaista marjaisuuttakin.

Hornbeer Julehumle

image-border

Hornbeer, Kirke Hyllinge, Tanska
6,0 %; hanaolut

Tämä jouluolut on meripihkanvärinen, suodattamaton ja melko täyteläinen India pale ale. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus tasapainottaa jonkin verran tyylinmukaisen runsasta kukkaisen hedelmäistä (sitrus, trooppiset hedelmät) ja pihkamaista humalakatkeruutta. Hieman kuivempi jälkimaku on pitkä ja tuntuvan pihkaisen katkera. Hyvin amerikkalaishenkinen IPA.

Hiisi La Catrina

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
7,5 %; hanaolut

La Catrina on hyvin tumman punaruskea, suodattamaton ja melko täyteläinen ”chilikanelistout”. Mausteina käytetyt chili ja kaneli myös tulevat erityisesti oluen jälkimaussa selkeästi esille. Polttava mausteisuus ei kuitenkaan täysin hallitse makua ja tuoksua, vaan myös makeahkon suklaamaisia, lakritsimaisia ja toffeemaisia sekä maltillisen paahtuneita sävyjä on kokonaisuudessa mukana. Voimakasflavorinen, mutta kuitenkin omassa kategoriassaan hyvän juotavuuden omaava mausteolut.

Nøgne Ø 100 % Peated

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
7,5 %; hanaolut

Tämä norjalaiserikoisuus on nimensä mukaisesti valmistettu kokonaan skotlantilaisista turvesavun avulla kuivatuista viskimaltaista. Turpeinen savuisuus ja tervaisuus ovatkin hyvin vahvasti läsnä meripihkanvärisen, suodattamattoman ja täyteläisen oluen maussa ja tuoksussa. Savuisuuden alta löytyy myös makeahkon karamellimaisia ja hedelmäisiä (kuivatut hedelmät) sävyjä. Oluen jälkimaku on odotetun pitkä ja edelleen savuisuuden hallitsema. Intensiivinen ja varsin persoonallinen makupommi.

Iso-Kallan Oatmeal Stout

image-border

Iso-Kallan Panimo, Kuopio
5,4 %; hanaolut

Tämä musta, suodattamaton ja keskitäyteläinen oatmeal stout on tyylinmukaisen paahtunut, kahvimainen, suklaamainen ja lakritsimainen, pähkinämäiset ja melassimaiset sävyt täydentävät kokonaisuutta. Suutuntuman makeus kuivuu jonkin verran jälkimaussa, jossa myös humalakatkerot nousevat maltillisesti paahtuneisuuden rinnalle. Varsin englantilaistyyppinen juotavuudeltaan hyvä oatmeal stout, jonka makua raaka-aineena myös käytetty kaura osaltaan pyöristää.

Teerenpeli Ruisreiska

image-border

Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti
4,7 %; 0,33 l pullo

Ruisreiska on keskipunaruskea ja kevyehkö ruis-ale. Valmistuksessa käytetty ruis tulee esille maun ja tuoksun vahvana leipämäisyytenä, viljamaisuutena ja melassimaisuutena. Makea karamellimaisuus pyöristää jonkin verran tuoksua ja alkumakua, jälkimaussa taas on kuivempi leipämäisyys ja viljamaisuus päällimmäisenä. Varsin ruismainen ruisolut.

Rekola / Hiisi Kaksi Kotia Sanoi Kettu

image-border

Rekolan Panimo, Fiskars
6,3 %; hanaolut

Tämä vaaleahkon punaruskea, suodattamaton ja keskitäyteläinen saison on maustettu pihlajanmarjoilla, kuten sen nimikin  vihjaa. Marjojen antama kirpeähkö happamuus yhdistyy saisoneille tyypilliseen mausteisuuteen ja viljamaisuuteen, tuottaen melko vivahteikkaan maun ja tuoksun. Suutuntuman marjainen makeus vaihtuu jälkimaussa kuivemmaksi hiivaisiakin sävyjä sisältäväksi viljamaisuudeksi ja mausteisuudeksi. Mielenkiintoinen jatko Kaksi Kotia -yhteistyöoluiden sarjalle.

Nøgne Ø # 100 (Batch 100)

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
10 %; hanaolut

Sadas Nøgne Ø:n valmistama olut on tumman punaruskea, suodattamaton ja täyteläinen ale, jonka monipuolisessa maussa ja tuoksussa vahva kukkaisen hedelmäinen (sitrus, kuivatut hedelmät) ja mäntymäinen humalointi yhdistyy karamellimaiseen, toffeemaiseen ja hunajaiseen makeuteen. Makukirjoon sisältyy myös hieman lämmittävää alkoholimaisuutta. Oluen lämmetessä mukaan tulee appelsiinimarmeladimaisia sävyjä. Hyvin tasapainoinen barley winen ja double IPAn välimuoto.

Nøgne Ø Kriek Of Telemark

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
7,0 %; hanaolut

Tämä väriltään punertava, suodattamaton ja keskitäyteläinen kirsikkaolut on runsaan kirsikkamainen sekä erityisesti suutuntumaltaan vahvasti kirpeän hapan. Tuoksun lievä toffeemainen ja voimainenkin makeus kääntyy maussa selkeäksi kuivuudeksi, joka vielä voimistuu pitkässä jälkimaussa, peittäen alkoholiprosentinkin lähes täysin alleen. Luonteikas ja kompromissiton marjaolut.

Bryggeri Helsinki Brewing Club II ”Syysmyrsky” DIPA

image-border

Bryggeri Helsinki, Helsinki
8,0 %; hanaolut

”Syysmyrsky” perustuu jyväskyläläisen Ilkka Heleniuksen reseptiin, joka voitti Bryggeri Helsingin kesän 2014 kotiolutkilpailun. Meripihkanvärinen, suodattamaton ja melko täyteläinen double IPA on pihkaisen, greippimäisen ja ruohomaisen humalakatkeruuden ohella vahvan karamellimaisen, toffeemaisen ja sokerimaisenkin makea. Myös liimamaisia ja petrolimaisia sävyjä nousee hieman esille lähinnä tuoksussa. Reheväflavorinen olut, joka luultavasti kehittyy edukseen vielä ikääntyessään.

Hiisi X Pint Please

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,7 %; hanaolut

Hiisi-panimon yhteistyössä Pint Please -mobiilisovellusyrityksen kanssa luoma olut on meripihkanvärinen, suodattamaton ja melko täyteläinen IPA. Mäntymäinen, hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät) ja yrttimäinenkin humalakatkeruus on odotetusti keskeisessä roolissa oluen maussa ja tuoksussa yhdessä makeahkon karamellimaisuuden ja hunajaisuuden kanssa. Myös pitkä jonkin verran kuivuva jälkimaku on selkeän mäntymäisen ja yrttimäisen humalakatkera.

Gotlands Wisby Julbrygd

image-border

Gotlands Bryggeri, Visby, Gotlanti
6,0 %; 0,33 l pullo

Tämä tumman punaruskea ja melko täyteläinen jouluolut on valmistettu pohjahiivalla, mutta tavallista runsaampi saksalaisten, brittiläisten ja amerikkalaisten humalien käyttö erottaa sen perinteisemmistä wieniläistyyppisistä lagereista. Makeahko karamellimaisuus, pähkinämäisyys ja leipämäisyys toimii kuitenkin vastavoimana sitrusmaiselle ja pihkamaiselle humalakatkeruudelle, ja myös palaneen paahtuneet sävyt nousevat jälkimaussa katkeruuden rinnalle. Oluen lämmetessä sen lagermaiset piirteet tulevat selvemmin esille.

Green Flash West Coast IPA (2014)

image-border

Green Flash Brewing Company, San Diego, USA
8,1 %; hanaolut

West Coast IPAn uusi vahvempi versio on oluttyyliltään jo double IPA. Meripihkanvärinen ja melko täyteläinen olut omaakin amerikkalaisen DIPAlle tyypillisen vahvan pihkaisen ja kukkaisen hedelmäisen (greippi, trooppiset hedelmät) humalakatkeruuden, jolle mallasrungon karamellimainen, toffeemainen ja lievästi sokerimainen makeus toimii osin vastapainona. Myös lämmittävää alkoholimaisuutta on runsaassa maussa ja tuoksussa hieman mukana.

Fuller’s Red Fox

image-border

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo
4,3 %; hanaolut

Tämä keskipunaruskea ja kevyehkö red ale on maultaan ja tuoksultaan vahvan keksimäinen sekä jonkin verran makean karamellimainen ja toffeemainen. Myös sitrusmaisia, vaniljamaisia, hunajaisia ja lievästi paahtuneita sävyjä sisältyy makukirjoon. Makeutta tasapainottava keskiasteinen humalointi tuntuu maltillisesti lähinnä oluen kuivuvassa jälkimaussa.

York Centurion’s Ghost Ale

image-border

York Brewery, York, Englanti
5,4 %; hanaolut

Centurion’s Ghost Ale on tumman punaruskea, suodattamaton ja keskitäyteläinen mild ale. Jälkimakua kohti voimistuva  paahtuneisuus sekä keksimäiset, pähkinämäiset, suklaamaiset ja lakritsimaiset piirteet ovat päällimmäisinä oluen maussa ja tuoksussa. Jälkimaussa myös humalakatkerot nousevatjonkin verran esille paahtuneisuuden rinnalla.

Gotlands Wisby Weisse

image-border

Gotlands Bryggeri, Visby, Gotlanti
5,2 %; hanaolut

Tämä kullankeltainen, suodattamaton ja kevyehkö saksalaistyyppinen vehnäolut on maultaan ja tuoksultaan korostetun mallasmainen, viljamainen ja leipämäinen, mutta myös tyylinmukaista hedelmäisyyttä (kypsä banaani, sitrus) ja mausteisuutta (neilikka, pippuri) on jonkin verran mukana. Suutuntuman makeus kuivuu kirpeähkön viljamaisessa, leipämäisessä ja hiivaisessa jälkimaussa.

Moor Nor’Hop

image-border

Moor Beer Company, Langport, Englanti
4,1 %; hanaolut

Nor’Hop on kullankeltainen, suodattamaton ja kevyehkö golden ale, jossa runsaan kukkainen ja hedelmäinen (sitrus, aprikoosi, persikka, greippi) humalakatkeruus yhdistyy pyöreähkön hunajaiseen, pähkinämäiseen ja karamellimaiseen mallasrunkoon. Jälkimakua kohti voimistuvat karviaismaiset ja ruohomaiset sävyt tuovat lisävivahteita kokonaisuuteen, joka päättyy pitkään katkerahkoon jälkimakuun.

Nynäshamns Dragets Kanal Dubbel IPA

image-border

Nynäshamns Ångbryggeri, Nynäshamn, Ruotsi
8,5 %; 0,25 l pullo

Tämä keskipunaruskea ja rungoltaan melko täyteläinen double IPA on tyylinmukaisen ronskisti humaloitu, pihkaisen mäntymäiset, yrttimäiset ja kukkaisen sitrushedelmäiset (greippi, appelsiini) humalakatkerot ovat päällimmäisinä maussa ja tuoksussa. Amerikkalaisten esikuvien tapaan mukana on myös runsaasti makeaa karamellimaisuutta, ja korkea alkoholiprosenttikin tulee esille erityisesti tuoksussa. Pitkä hieman kuivuva jälkimaku on edelleen vahvan mäntymäisen ja yrttimäisen katkera.

Moor Raw

image-border

Moor Beer Company, Langport, Englanti
4,3 %; hanaolut

Raw on meripihkanvärinen, suodattamaton ja kevyehkö best bitter, jossa sitrusmainen (greippi, appelsiini) humalointi ja makeahko pähkinämäinen, keksimäinen ja toffeemainen maltaisuus yhdistyvät runsasmakuiseksi ja -tuoksuiseksi kokonaisuudeksi. Makeahkoa suutuntumaa seuraa melko pitkä kuivempi ja selkeän humalakatkera jälkimaku. Alkoholiprosentiltaan mieto mutta luonteikas ”sessio-olut”.

Lervig / Magic Rock Farmhouse IPA

image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja
6,0 %; hanaolut

Norjalaisen Lervigin ja englantilaisen Magic Rockin yhteistyöolut on meripihkanvärinen, suodattamaton ja keskitäyteläinen IPA, jonka valmistuksessa on käytetty myös Brettanomyces-villihiivaa. Villihiivan tuottamat kirpeän happamat ja mausteiset sävyt ovatkin selkeästi esillä maussa ja tuoksussa humaloinnista tulevan kukkaisen hedelmäisen ja mäntymäisen katkeruuden rinnalla. Myös marjaisuutta sekä lievää karamellimaista ja hunajaista makeutta sisältyy moniulotteiseen flavoriin.

Nøgne Ø / AleBrowar Chmiel Iunga IPA

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
6,0 %; 0,5 l pullo

Norjalaisen Nøgne Ø:n ja puolalaisen Ale Browarin yhteistyöolut on meripihkanvärinen, suodattamaton ja melko täyteläinen IPA. Humaloinnissa käytetty puolalainen Iunga-lajike tuottaa olueen vahvan ja myös jälkimaussa pitkään säilyvän pihkamaisen, yrttimäisen ja kukkaisen sitrusmaisen humalakatkeruuden. Lievä karamellimainen ja hunajamainen makeus sekä jälkimaussa voimistuva mineraalimaisuus täydentävät katkeruutta.

Fuller’s Imperial Stout

image-border

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo
10,7 %; 0,5 l pullo

Tämä musta, täyteläinen ja pullossa jälkikäyvä imperial stout on maustettu ruusunnupuilla. Käytettyyn amerikkalaiseen Centennial-humalaan yhdistyneenä ruusunuput tuottavatkin olueen lievän kukkamaisen aromin. Muutoin imperial stouteille tyypillinen vahva paahtuneisuus, kahvimaisuus, lakritsimaisuus, suklaamaisuus ja karamellimaisuus hallitsevat sekä makua että tuoksua. Korkea alkoholiprosentti tulee myös esille tiettynä lämmittävänä alkoholimaisuutena. Runsaassa jälkimaussa ovat tuhkaisen paahtuneet, melassimaiset ja humalakatkerat sävyt päällimmäisinä.

Gotlands Wisby Oaked Porter 2013

image-border

Gotlands Bryggeri, Visby, Gotlanti
8,5 %; 0,33 l pullo

Nimensä mukaisesti tammitynnyreissä kypsytetty musta ja täyteläinen imperial porter on tyyliin kuuluvan paahtuneisuuden, kahvimaisuuden ja suklaamaisuuden ohella selkeän vaniljainen ja tamminen. Myös lakritsimaisia ja melassimaisia sekä kuivattujen hedelmien sävyjä löytyy. Alkoholiprosentti peittyy maussa ja tuoksussa hyvin. Pitkässä jälkimaussa nousevat lähinnä tamminen puumaisuus ja tuhkainen paahtuneisuus päärooliin.

York Conspiracy Ale

image-border

York Brewery, York, Englanti
4,5 %; hanaolut

Conspiracy Ale on meripihkanvärinen, suodattamaton ja kevyehkö bitter ale. Brittiläisille bittereille tyypillinen makeahko pähkinämäinen ja keksimäinen sekä hillityn karamellimainen maltaisuus yhdistyy lähinnä kuivuvassa jälkimaussa korostuvaan selkeään humalakatkeruuteen. Tasapainoinen ja kostailematon, omassa tyylissään pyöreähkökin bitter.

BrewDog Russian Doll – Barley Wine

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
10 %; 0,33 l pullo

Russian Doll -sarjan vahvin jäsen on odotetusti myös sarjan tummin ja täyteläisin. Karamellimainen ja toffeemainen makeus on keskipunaruskean oluen maussa ja tuoksussa hieman keskeisemmässä roolissa sarjan muihin oluihin verrattuna, mutta makeus ei käänny kuitenkaan sokerimaisuudeksi monien amerikkalaistyylisten barley wine -oluiden tapaan. Tuntuva pihkaisen mäntymäinen ja hedelmäinen (mm. kuivatut hedelmät) humalakatkeruus toimii hyvänä vastapainona makeudelle myös tässä sarjan oluessa, ja korkea alkoholiprosenttikin peittyy hyvin.

BrewDog Russian Doll – Double IPA

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
8,0 %; 0,33 l pullo

Russian Doll -sarjan double IPA on jonkin verran sarjan IPAa täyteläisempi ja runsasmakuisempi, mutta oluiden makuero ei ole kovin suuri: myös DIPAssa selkeä pihkaisen mäntymäinen ja kukkaisen sitrushedelmäinen humalakatkeruus yhdistyy lievään karamellimaiseen makeuteen. Runsas katkeruus peittää myös alkoholiprosentin suhteellisen hyvin alleen. Tasapainoinen tyylinsä edustaja.

BrewDog Russian Doll – IPA

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
6,0 %; 0,33 l pullo

Russian Doll -sarjan toiseksi miedoin olut on  meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen IPA. Pihkainen ja greippimäisen hedelmäinen humalointi on tyylinmukaisesti keskeisessä roolissa maussa ja tuoksussa, hillitty karamellimainen makeus antaa humalakatkeroille taustatukea. Konstailematon ja selkeäpiirteinen amerikkalaistyyppinen IPA vahvalla pihkaisen katkeralla jälkimaulla.

BrewDog Russian Doll – Pale Ale

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
4,0 %; 0,33 l pullo

BrewDogin Russian Doll -sarjan neljän oluen valmistuksessa on käytetty samoja maltaita, humalia ja hiivaa, mutta alkoholiprosentti ja sen myötä oluttyyli vaihtelee. Sarjan miedoin jäsen on vaalean meripihkanvärinen American pale ale. Mallasrungon keveys korostaa pihkaisen mäntymäistä ja kukkaisen hedelmäistä (appelsiini, mandariini) humalointia. Kuivuva jälkimaku on pitkä ja selkeän pihkaisen katkera.

BrewDog/CAP CAP DOG

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
9,0 %; 0,33 l pullo

BrewDogin ja ruotsalaisen CAP Breweryn yhteistyöolut on kuivatuilla kahvipensaan marjoilla (”cascara”) maustettu black IPA. Yönmusta ja täyteläinen olut on vahvan tuhkaisen paahtunut, suklaamainen ja lakritsimainen. Myös kukkaisen sitrushedelmäinen ja pihkaisen mäntymäinen humalakatkeruus tulee selkeästi esiin tuoksussa ja maussa, sen sijaan cascaran tuottama kahvimaisuus jää kokonaisuudessa sivurooliin. Varsin tyylinmukainen black IPA.

Hiisi/Maistila Two Bad

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
8,0 %; hanaolut

Hiisi-panimon yhteistyössä oululaisen kotiolutpanimo Maistilan kanssa valmistama Two Bad on tummahkon punaruskea, suodattamaton ja melko täyteläinen ”belgityyppinen IPA”. Makeahkot suklaamaiset, kaakaomaiset, toffeemaiset ja lakritsimaiset sävyt ovat päällimmäisinä oluen tuoksussa ja alkumaussa, mutta jälkimakua kohti myös sitrusmaisen hedelmäinen ja kukkainen humalointi sekä belgihiivan tuottama mausteisuus nousevat selkeämmin esille. Persoonallinen ja vaikeasti kategorisoitava olut, jossa erilaiset makuelementit ovat kuitenkin keskenään tasapainossa.

Exeter Ferryman

image-border

Exeter Brewery, Exeter, Englanti
4,2 %; hanaolut

Ferryman on kuparinvärinen, suodattamaton ja kevyehkö bitter ale, jossa alkumaun pähkinämäinen, keksimäinen ja toffeemainen makeus kääntyy jälkimaussa vahvaksi kuivan ruohomaiseksi ja yrttimäiseksi humalakatkeruudeksi. Myös hunajaisen sitrushedelmäisiä sävyjä sekä aavistus mineraalimaisuuttakin sisältyy oluen runsaahkoon makuun ja tuoksuun. Tasapainoinen ja tyylipuhdas perinteinen brittiläinen bitter.

Dark Star Espresso Stout

image-border

Dark Star Brewing Company, Horsham, Englanti
4,2 %; hanaolut

Mustan, suodattamattoman ja rungoltaan kevyehkön stoutin valmistuksessa on sen nimen mukaisesti käytetty myös kahvipapuja. Vahva kahvimaisuus onkin päällimmäisenä maussa ja tuoksussa, ja lakritsimaiset, suklaamaiset ja pähkinämäiset sävyt täydentävät rehevää makukokemusta. Makeahkoa suutuntumaa seuraa jonkin verran kuivempi ja paahtuneempi jälkimaku. Pehmeänpyöreä ja erittäin hyvän juotavuuden omaava kahviolut.

Oxfordshire Ales Triple B

image-border

Oxfordshire Ales, Bicester, Englanti
3,7 %; hanaolut

Triple B on meripihkanvärinen, suodattamaton ja rungoltaan kevyehkö bitter ale, jossa brittiläiselle alelle tyypillinen pähkinämäinen ja keksimäinen maltaisuus kohtaa vahvan kukkaisen ja sitrusmaisen humaloinnin. Alkumaun makeahkon karamellimaiset, toffeemaiset ja hunajaiset sävyt vaihtuvat jälkimaussa kuivempaan humalakatkeruuteen, ja runsas jälkimaku myös säilyy pitkään. Luonteikas ja tyylipuhdas bitter.

Paulaner Oktoberfest Bier

image-border

Paulaner Brauerei, München, Saksa
6,0 %; hanaolut

Tämä kullankeltainen ja keskitäyteläinen märzen on maultaan ja erityisesti tuoksultaan vahvan mallasmainen ja hunajainen tyylin oluiden perinteiseen tapaan. Maltillinen yrttimäinen humalakatkeruus tasapainottaa jonkin verran oluen sokerimaista ja leipämäistä makeutta. Yrttimäiseen katkeruuteen yhdistyvä pyöreähkö mallasmaisuus ja leipämäisyys jatkuu myös melko pitkässä jälkimaussa. Traditionaalinen ja suoraviivainen baijerilainen märzen.

Hacker-Pschorr Oktoberfestbier Märzen

image-border

Paulaner Brauerei, München, Saksa
6,0 %; hanaolut

Tämä syvän meripihkanvärinen, keskitäyteläinen ja makeahko märzen on maultaan ja tuoksultaan hieman karamellimaisempi, toffeemaisempi ja hunajaisempi kuin mitä saksalaiset märzenit keskimäärin nykyisin ovat. Samalla olut on maultaan jonkin verran pehmeämpi kuin monet vaaleammat tyylisuunnan edustajat. Kuivempaa jälkimakua kohti voimistuva yrttimäinen ja ruohomainen humalointi luo kuitenkin sopivaa vastapainoa karamellisuudelle. Pyöreähkö ja hyvän juotavuuden omaava olut.

Belhaven Speyside Oak Aged Blonde Ale

image-border

Belhaven Brewery, Dunbar, Skotlanti
6,5 %; 0,33 l pullo

Tämän Belhavenin uutuusoluen kypsytyksessä on käytetty apuna myös Speysiden viskitynnyreitä. Viskitynnyrit antavatkin kullankeltaiselle ja melko täyteläiselle skottialelle selkeän vaniljaisen ja tammisen tuoksun ja maun, vaniljaisuus korostuu erityisesti tuoksussa ja tammisuus jälkimaussa. Oluen monipuoliseen makukirjoon sisältyy myös makeaa hunajaisuutta, toffeemaisuutta ja karamellimaisuutta sekä runsasta hedelmäisyyttä (kuivatut hedelmät, mm. appelsiinimarmeladi). Pähkinämäiset ja keksimäiset sekä hienoiset alkoholimaiset sävyt täydentävät vivahteikasta kokonaisuutta.

Plevnan Walesin Tiikeri

image-border

Koskipanimo Oy, Panimoravintola Plevna, Tampere
4,5 %; hanaolut

Walesin Tiikeri on meripihkanvärinen, suodattamaton ja rungoltaan keskitäyteläinen bitter ale, jossa brittityylinen pähkinämäinen, toffeemainen ja keksimäinen maltaisuus kohtaa amerikkalaistyylisen sitruksisen hedelmäisen ja pihkaisen mäntymäisen humaloinnin. Suutuntuman pyöreähkö ja makeahko maltaisuus kääntyy jälkimaussa varsin intensiiviseksi pihkaiseksi humalakatkeruudeksi, joka myös säilyy suussa pitkään. Miedosta alkoholiprosentistaan huolimatta sangen luonteikas ja runsasmakuinen olut.

Harry’s toivottaa Plevnalle hyvää 20 -syntymäpäivää!

Gotlands Headbanger Bulldog Black IPA

image-border

Gotlands Bryggeri, Visby, Gotlanti
7,2 %; 0,33 l pullo

Headbanger Bulldog on musta, melko täyteläinen ja makeahko black IPA, jonka maussa ja tuoksussa tuhkainen paahtuneisuus, suklaamaisuus, lakritsimaisuus ja kahvimaisuus yhdistyy tyylille ominaiseen runsaaseen sitrusmaiseen humalakatkeruuteen. Myös melassimaisia, rusinamaisia ja luumumaisia sävyjä sisältyy makukirjoon. Tuoksussa jonkin verran esille nouseva alkoholi peittyy maussa paremmin. Paahtuneen katkera jälkimaku on varsin pitkä.

Gotlands Shogun Bulldog JIPA

image-border

Gotlands Bryggeri, Visby, Gotlanti
7,2 %; 0,33 l pullo

Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen ”Japanese IPA” on humaloitu japanilaisella Sorachi Ace -humalalla, joka antaa oluelle vahvan kukkaisen hedelmäisen (mango, aprikoosi, persikka) maun ja tuoksun. Makeahkoa karamellimaisuutta ja hunajaisuutta on mukana tasapainottamassa humalointia, ja myös mansikkamaisia käymisaromeja löytyy erityisesti tuoksusta ja jälkimausta. Korkeahko alkoholiprosentti piilottuu hyvin oluen runsaan maun alle.

Ilkley Lotus IPA

image-border

Ilkley Brewery, Ilkley, Englanti
5,6 %; hanaolut

Lotus IPA on meripihkanvärinen, suodattamaton ja rungoltaan kevyehkö IPA, jossa yhdistyvät brittityylisen IPAn pähkinämäinen ja keksimäinen maltaisuus sekä amerikkalaistyylisen IPAn hedelmäinen (sitrus, mango, greippi) ja mäntymäinen humalakatkeruus. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus sekä hienoiset mausteiset sävyt täydentävät monimuotoisen kokonaisuuden, joka päättyy kuivuvaan ja pihkaisen katkeraan jälkimakuun.

Plevnan Petolintu

image-border

Koskipanimo Oy, Panimoravintola Plevna, Tampere
5,9 %; hanaolut

Petolintu on kullankeltainen, suodattamaton ja keskitäyteläinen pils, joka on todella tuntuvasti humaloitu eurooppalaisilla humalalajikkeilla. Ruohomainen, yrttimäinen ja greippimäisen sitrusmainen humalakatkeruus onkin hallitsevassa roolissa sekä maussa että tuoksussa. Lievä hunajainen ja karamellimainen makeus tasapainottaa kuitenkin vahvaa humalakatkeruutta. Myös jälkimaku on odotetun pitkä ja katkera. Rehevämakuinen, mutta samalla yllättävänkin hyvän juotavuuden omaava pils.

Malmgård Proto #6

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
5,5 %; hanaolut

Malmgårdin Proto-sarjan kuudes jäsen on hieman tavallista voimakkaammin humaloitu oatmeal stout. Musta, keskitäyteläinen ja makeahko olut on tyylinmukaisen paahtunut, suklaamainen, kahvimainen, lakritsimainen ja pähkinämäinen. Myös lievää melassimaisuutta ja keksimäisyyttä on kuvassa mukana. Jälkimaussa humalakatkerotkin nousevat jonkin verran esille paahtuneisuuden rinnalla.

Stallhagen Historic Beer 1842

image-border

Stallhagen, Godby, Ahvenenmaa
4,6 %; 0,6 l pullo

Tämän vaalean punaruskean, suodattamattoman ja kevytrunkoisen pintahiivaoluen resepti on kehitetty Itämeren pohjasta laivahylystä löydettyjen 1840-luvun olutpullojen pohjalta. Rekonstruoitu olut on valmistettu aikakauden tyyliin spontaanikäymisen avulla. Maussa ja tuoksussa ovat päällimmäisinä kirpeähkö vehnäinen viljamaisuus, sitrusmainen hedelmäisyys ja hunajainen simamaisuus, jotka yhdessä hienoisen mausteisuuden kanssa tuovat mieleen lähinnä belgialaisen witbierin. Oluen humalointi on tyylinmukaisen mieto. Tasapainoinen ja juotavuudeltaan hyvä erikoisuus, joka on pakattu puulaatikkoon.

Hiisi Boheemi

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,9 %; 0,33 l pullo

Boheemi on meripihkanvärinen, suodattamaton ja keskitäyteläinen luomuolut ja ”Bohemian ale”, jonka täsmällisempi luokittelu jonkin perinteisen olutttyylin alle on hankalahkoa. Vahvassa hedelmäisyydessään (sitrus, trooppiset hedelmät) ja viljamaisuudessaan sekä loppua kohti voimistuvassa mausteisuudessaan Boheemi muistuttaa jonkin verran belgialaistyyppisiä aleja. Oluen jälkimaku on mausteisuuden ja viljamaisuuden ohella jonkin verran ”böömiläisen” humalakatkera.

Adnams Jack Brand Dry Hopped Lager

image-border

Adnams, Southwold, Englanti
4,2 %; hanaolut

Australialaisella Galaxy-lajikkeella humaloitu vaalea ja kevyehkö lager on runsaan trooppisen hedelmäinen (aprikoosi, persikka, mandariini, greippi), vivahteikas hedelmäisyys korostuu erityisesti tuoksussa. Suutuntuman makeahko hunajainen hedelmäisyys kääntyy jälkimaussa kuivemmaksi humalakatkeruudeksi. Pyöreähkö ja raikas moderni pilsner.

Greene King Double Hop Monster IPA

image-border

Greene King, Bury St. Edmunds, Englanti
7,2 %; hanaolut

Meripihkanvärisen ja keskitäyteläisen IPAn maussa ja tuoksussa korostuu sitrusmaisen ja kukkaisen humalakatkeruuden ohella makeahko mallasmaisuus ja karamellimaisuus sekä panimon oluille tyypillinen mineraalimaisuus. Hunajamaiset ja valkoviinimäiset sekä lievästi alkoholimaiset sävyt täydentävät runsasta kokonaisuutta, joka päättyy pitkään jälkimakuun.

Malmgård XXV Dark Saison

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
6,8 %; 0,5 l pullo

Tämä Suomen Olutseuran 25-vuotisjuhlaolueksi valmistettu suodattamaton ja rungoltaan melko täyteläinen saison on belgialaisia esikuviaan selkeästi tummempi. Makeahkot karamellimaiset, suklaamaiset, toffeemaiset ja pähkinämäiset sävyt nousevatkin maussa ja tuoksussa vahvasti saisoneille ominaisen hiivaisen mausteisuuden rinnalle. Pitkässä jälkimaussa myös paahtuneita ja marjaisia piirteitä tulee mukaan kuvaan. Varsin epätyypillinen, mutta runsasmakuinen saison.

Hopping Brewsters Black Tide

image-border

Hopping Brewsters, Kylmäkoski
6,4 %; hanaolut

Black Tide on musta ja melko täyteläinen black IPA, jonka maussa ja tuoksussa selkeä paahtuneisuus sekä voimakas sitrusmainen ja mäntymäinen humalointi nousevat tyylinmukaisesti keskeiseen rooliin. Suklaamaiset, pähkinämäiset, lakritsimaiset, kahvimaiset ja melassimaiset sävyt täydentävät runsasta ja vivahteikasta kokonaisuutta. Myös pitkä kuivuva jälkimaku on edelleen selkeän paahtunut ja humalakatkera.

Malmgård Proto #5

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
5,7 %; hanaolut

Malmgårdin Proto-sarjan viides edustaja on kullankeltainen, suodattamaton ja keskitäyteläinen saison, jonka valmistuksessa on käytetty myös spelttiä ja korianteria. Mausteisuus ja viljamaisuus tuntuvatkin selkeästi sekä tuoksussa että maussa, yhdistyen sitrusmaiseen hedelmäisyyteen ja lievään karamellimaisuuteen. Myös kuivuva lähinnä mausteinen, hiivainen ja kirpeähkön viljamainen jälkimaku on pitkä.

BrewDog My Name Is Päivi

image-border

BrewDog, Ellon, Skotlanti
8,2 %; hanaolut

Päivi on meripihkanvärinen, suodattamaton ja melko täyteläinen double IPA, joka on maustettu tyrnillä. Tyrnin kuivempi kirpeä hapokkuus tasapainottaa DIPAlle tyypillistä makeaa karamellimaisuutta. Runsas greippimäinen, mandariinimainen ja mäntymäinen humalakatkeruus lisää osaltaan maun ja tuoksun monimuotoisuutta. Korkea alkoholiprosentti peittyy hyvin oluen muun rehevän maun alle.

Hiisi Game RyePA

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,3 %; hanaolut

Game RyePA on meripihkanvärinen, suodattamaton ja keskitäyteläinen APA, jonka valmistuksessa on käytetty nimenmukaisesti myös ruista. Kukkaisen hedelmäinen (trooppiset hedelmät) ja mäntymäinen humalointi on APA-tyylin oluille ominaiseen tapaan pääroolissa sekä maussa että tuoksussa, mutta myös rukiinen viljamaisuus tulee jonkin verran esiin lähinnä jälkimaussa. Lievä makeahko karamellimaisuus yhdessä hienoisen marjaisuuden kanssa täydentää varsin pyöreänpehmeän kokonaisuuden.

Nøgne Ø Vic Secret IPA

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
7,5 %; 0,5 l pullo

Tämä meripihkanvärinen, suodattamaton ja keskitäyteläinen IPA on humaloitu uudella australialaisella Vic Secret -humalalajikkeella. Runsaan kukkaisen hedelmäinen (passio-hedelmä, greippi, mandariini) ja pihkaisen mäntymäinen humalointi onkin päällimmäisenä tuoksussa ja alkumaussa, täydentyen makeahkon karamellimaisilla ja hunajamaisilla sekä karviaismaisen marjaisilla sävyillä. Pitkässä marjaisen katkerassa jälkimaussa myös aavistus nahkaisuutta tulee mukaan kuvaan.

Nøgne Ø Asian Pale Ale

image-border

Nøgne Ø, Grimstad, Norja
4,7 %; 0,5 l pullo

Asian Pale Ale on vaalean meripihkanvärinen, suodattamaton ja kevyehkö ale, joka on maustettu sitruunaruoholla. Sitruunaruohon tuottama vahva sitruunamaisuus onkin melko hallitsevana oluen maussa ja tuoksussa, myös persikkamaisia ja banaanimaisia sävyjä on mukana. Runsaan hedelmäisyyden ohella myös lievää hunajaista karamellimaisuutta ja lähinnä jälkimaussa esille tulevaa hillittyä mineraalisuutta sisältyy luonteikkaaseen kokonaisuuteen.

Lervig Art Collection Funky Moi Rye Saison

image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja
6,5 %; 0,75 l pullo

Lervigin ruissaison on vaalean meripihkanvärinen, suodattamaton ja keskitäyteläinen saison, joka jälkikäy pullossa. Saisoneille tyypillinen vahva hiivainen mausteisuus täydentyy ruismaltaan tuottamalla viljamaisuudella sekä hiivan ja amerikkalaisten humalien antamalla kukkaisen greippimäisellä ja sitruunamaisella hedelmäisyydellä. Runsas suutuntuma jatkuu pitkänä mausteisen katkerana ja kuivahkon viljamaisena jälkimakuna.

Lervig Sommerøl

image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja
4,7 %; 0,33 l tölkki

Lervigin kesäolut on vaalea ja kevytrunkoinen lager, jonka maussa ja tuoksussa makeahko mallasmaisuus ja kirpeähkö viljamaisuus yhdistyvät heinämäisen yrttimäiseen ja sitrusmaisen hedelmäiseen humalointiin. Kuivuva jälkimaku on suhteellisen pitkä ja edelleen hillityn humalakatkera. Oman tyylinsä (pale lager) sisällä melko pehmeä ja hieman pyöreäkin olut.

Iso-Kallan Saison

image-border

Iso-Kallan Panimo, Vaaraslahti, Pielavesi
6,2 %; hanaolut

Iso-Kallan Saison on vaalean punaruskea, suodattamaton ja keskitäyteläinen saison, jonka valmistuksessa on käytetty myös vehnää. Vehnäinen viljamaisuus tuntuukin jonkin verran erityisesti oluen tuoksussa ja jälkimaussa. Muutoin saisoneille tyypillinen pippurimainen mausteisuus yhdessä sitrusmaisen hedelmäisyyden (greippi, sitruuna) kanssa on päällimmäisenä maussa ja tuoksussa. Myös keskitasoa voimakkaampi humalointi nousee maltillisesti esille kuivemmassa jälkimaussa.

Widmer Brothers Alchemy Ale

image-border

Widmers Brothers Brewing Co., Portland, Oregon, USA
5,8 %; 0,355 l pullo

Alchemy Ale on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen American pale ale. Karamellimainen, toffeemainen ja pähkinämäinen maltaisuus on maussa aluksi keskeisessä roolissa, mutta kukkaisen sitrushedelmäinen ja pihkaisen mäntymäinen humalaisuus nousee myös esille erityisesti tuoksussa ja pitkähkössä jälkimaussa. Hienoiset pähkinämäiset ja mineraalimaiset sävyt täydentävät kokonaisuuden.

Iso-Kallan Savo India Pale Ale

image-border

Iso-Kallan Panimo, Vaaraslahti, Pielavesi
5,5 %; hanaolut

Savo India Pale Ale on meripihkanvärinen, suodattamaton ja mallasrungoltaan keskitäyteläinen IPA. Tyylinmukaisen sitrushedelmäinen (mandariini, aprikoosi, greippi) humalakatkeruus yhdistyy maussa ja tuoksussa makeahkoon toffeemaisuuteen ja karamellimaisuuteen sekä jälkimakua kohti voimistuvaan karviaismaiseen marjaisuuteen. Kuivuva jälkimaku on pitkä ja selkeän humalakatkera.

Hopping Brewsters Powder Monkey

image-border

Hopping Brewsters, Kylmäkoski
6,2 %; hanaolut

Powder Monkey on keskipunaruskea, suodattamaton ja melko täyteläinen American pale ale. Käytetyt amerikkalaiset ja eurooppalaiset humalat antavat oluelle mielenkiintoisen ja APAksi hieman epäortodoksisenkin kukkaisen, sitrusmaisen, ruohomaisen ja yrttimäisen humalakatkeruuden, jossa on myös petrolimaisia ja pihkaisen mäntymäisiä sävyjä. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus yhdessä jälkimakua kohti voimistuvan marjaisuuden kanssa täydentää vivahteikkaan makukokemuksen.

We love wheat

image-border

Lervig Aktiebryggeri, Stavanger, Norja

7,9 %; hanaolut

Lervigin yhteistyössä Nøgne Ø:n kanssa valmistama We Love Wheat on keskipunaruskea, suodattamaton ja melko täyteläinen ”100 % wheat IPA”. Varsinkin jälkimaussa esille nouseva kirpeähkö vehnämäinen viljaisuus ja mausteisuus muodostaakin mielenkiintoisen kontrastin voimakkaalle kukkaisen sitrusmaiselle humaloinnille. Myös karamellimaista ja toffeemaista makeutta sekä rusinamaista ja marjaista viinimäisyyttä on mukana monipuolisessa makukirjossa.

Palokka Suvisavu

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,7 %; hanaolut

Palokka Suvisavu jatkaa Hiisi-panimon Palokka-savuoluiden sarjaa, tällä kertaa on vuorossa ”savusaison”. Käytetyt savumaltaat tuottavat tämän oljenkeltaisen, suodattamattoman ja keskitäyteläisen oluen makuun ja tuoksuun lempeää savuisuutta ja tervaisuutta, joka yhdistyy yllättävänkin sopusointuisesti saisoneille tyypilliseen mausteisuuteen ja sitrusmaiseen hedelmäisyyteen. Persoonallinen olut, jonka makua lievä karamellimainen ja hunajamainen makeus osaltaan pyöristää.

Hiisi Rakki

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
4,5 %; hanaolut

Rakki on keskipunaruskea, suodattamaton ja rungoltaan kevyehkö American pale ale. Kukkaisen greippimäisen ja mäntymäisen humaloinnin ohella tarjoavat oluen maku ja tuoksu makeahkoa karamellimaisuutta, toffeemaisuutta ja leipämäisyyttä sekä hienoista marjaisuutta. Rakin hanaversio on jonkin verran pulloversiota makeampi ja karamellimaisempi, mikä myös pyöristää humalakatkeruutta enemmän kuin pulloversiossa.

Two Roads Honeyspot Road White IPA

image-border

Two Roads Brewing Co., Stratford, Connecticut, USA
6,0 %; 0,355 l pullo

Honeyspot Road White IPA on kullankeltainen, suodattamaton ja rungoltaan kevyehkö IPA, jonka valmistuksessa on käytetty myös vehnää. Amerikkalaisen humalan tuottama kukkaisen hedelmäinen (mandariini, greippi) ja mäntymäinen katkeruus saa rinnalleen kirpeähkön vehnäisen viljaisuuden, joka tuntuu erityisesti jälkimaussa. Alkumaun lievä makeahko hunajaisuus ja karamellimaisuus kääntyykin jälkimaussa kuivemmaksi viljaisuuden korostamaksi katkeruudeksi.

Two Roads Road 2 Ruin

image-border

Two Roads Brewing Co., Stratford, Connecticut, USA
7,6 %; 0,355 l pullo

Meripihkanvärinen ja melko täyteläinen double IPA on varsin tyylinmukainen tuote vahvassa kukkaisen sitrushedelmäisessä ja pihkaisen mäntymäisessä humaloinnissaan. Amerikkalaisille DIPA-tyylin edustajille tyypillinen makean sokerimainen karamellimaisuus on myös jonkin verran läsnä maussa ja tuoksussa, mutta kokonaisuutena oluen painopiste on enemmän kuivemmassa humalakatkeruudessa maltaisen makeuden sijaan. Kuivuva jälkimaku on edelleen runsaan mäntymäisen ja kukkaisen katkera, myös korkeahko alkoholiprosentti peittyy melko hyvin oluen katkeruuden alle.

To Øl Music Non Stop Techno Pop

image-border

To Øl, Kööpenhamina, Tanska
4,5 %; 0,33 l pullo

Meripihkanvärinen ja kevytrunkoinen pilsner on maustettu mangolla ja appelsiininkuorella, jotka amerikkalaistyylisen humaloinnin ohella antavat oluelle runsaan kukkaisen sitrushedelmäisen maun ja tuoksun. Mallasrungon lievä karamellimainen ja toffeemainen makeus tasapainottaa hedelmäistä katkeruutta. Sitrusmainen, mäntymäinen ja yrttimäinen humalakatkeruus jatkuu pitkässä kuivuvan katkerassa jälkimaussa, jossa myös hiivan käymisaromit nousevat jonkin verran esiin.

Hatebrew Metsänpeitto Imperial Stout

image-border

Hatebrew, Helsinki
8,5 %;hanaolut

Hiisi-panimolla valmistettu Metsänpeitto on väriltään musta ja rungoltaan täyteläinen imperial stout, jonka valmistuksessa on käytetty myös mustikoita. Mustikka pääsee kuitenkin esiin lähinnä vain oluen tuoksussa, maussa se pitkälti peittyy vahvan tuhkaisen paahtuneisuuden, kahvimaisuuden, lakritsimaisuuden ja rusinamaisuuden alle. Myös hieman kuivuva jälkimaku on runsaan tuhkaisen paahtunut, lakritsimainen ja rusinamainen. Korkea alkoholiprosentti peittyy hyvin muun maun tyylinmukaisen runsauden alle.

Fuller’s Brit Hop

image-border

Fuller, Smith & Turner P.L.C, Lontoo
4,1 %; hanaolut

Brit Hopin valmistuksessa on käytetty kahdeksaa eri brittiläistä humalalajiketta. Kullanvärinen ja rungoltaan kevyehkö bitter onkin erityisesti jälkimaultaan huomattavan kukkaisen, ruohomaisen ja sitrusmaisen humalakatkera. Pähkinämäinen, keksimäinen ja hunajainen maltaisuus tulee esille erityisesti tuoksussa, ja se tasapainottaa osaltaan vahvaa humalointia. Kuivuva jälkimaku on edelleen tuntuvan katkera.

Hiisi Lutakko Offroad

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,7 %; hanaolut

Lutakko Offroad on keskipunaruskea, suodattamaton ja melko täyteläinen amerikkalaishenkinen ale, jonka kypsytyksessä on käytetty myös tammilastuja. Tammilastujen tuottama vaniljaisuus nousee varsin vahvasti esille erityisesti oluen tuoksussa. Muutoin oluen maussa ja tuoksussa makeahkon karamellimainen ja toffeemainen mallasrunko yhdistyy kukkaisen sitrusmaiseen ja mäntymäiseen humalakatkeruuteen sekä lähinnä karviaismaiseen marjaisuuteen. Pitkä katkerahko jälkimaku täydentää rehevän makukokemuksen.

Malmgårdin Proto 4

image-border

Malmgårdin prototyyppisarjan neljäs olut on meripihkanvärinen, suodattamaton ja keskitäyteläinen amerikkalaistyyppinen India pale ale. Humaloinnin tuottamaan vahvaan aprikoosimaiseen, mandariinimaiseen ja greippimäiseen hedelmäisyyteen ja pihkaiseen mäntymäisyyteen yhdistyy erityisesti alkumaussa makeahkoa karamellimaisuutta ja toffeemaisuutta. Pitkässä humalakatkerassa jälkimaussa tulee myös marjaisia sävyjä kuvaan mukaan. Alkoholiprosentti peittyy runsaassa maussa ja tuoksussa hyvin.

Malmgårdin Panimo, Malmgård

6,9 %; hanaolut

Emelisse Saison

image-border

Syvän kullankeltainen ja mallasrungoltaan keskitäyteläinen saison on humaloitu varsin voimakkaasti hunajaisen sitrusmaisilla (greippi, appelsiini) humalilla. Hiivainen mausteisuus ja viljamainen maltaisuus ovat myös saisoneille tyypillisesti vahvasti mukana maussa ja tuoksussa. Mausteisuuden ja humalakatkeruuden hallitsema jälkimaku on pitkä ja kuiva.

Brouwerij Emelisse, Kamperland, Hollanti
4,6 %; 0,33 l pullo

Mikkeller/Grassroots Wheat is the New Hops IPA

image-border

Mikkellerin yhteistyössä Grassroots Brewingin kanssa kehittämän persoonallisen IPAn valmistuksessa on käytetty myös vehnää sekä tavallisen oluthiivan ohella Brettanomyces-villihiivaa. Lopputuloksena on kullankeltainen ja rehevämakuinen olut, jossa amerikkalaisten humalien tuottama vahva kukkaisen sitrushedelmäinen humalakatkeruus yhdistyy vehnäiseen viljamaisuuteen ja kirpeähköön mausteisuuteen. Myös kuivuva, viljamainen ja mausteisen katkera jälkimaku on pitkä ja runsas.

Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
6,0 %; hanaolut

To Øl Hop Love Pils

image-border

Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen suodattamaton pils on maultaan ja tuoksultaan runsaan kukkaisen hedelmäinen (mm. aprikoosi, mandariini, persikka, greippi). Alun hedelmäisyys kääntyy jälkimakua kohti ruohomaiseksi ja yrttimäiseksi humalakatkeruudeksi. Mallasrungon makeahko karamellimaisuus ja hunajaisuus pehmentää jonkin verran humaloinnin intensiivisyyttä.

To Øl, Kööpenhamina, Tanska
4,5 %; 0,33 l pullo

Mikkeller Cafe Viking 25 Års Jubilaeum

image-border

Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen IPA on valmistettu kööpenhaminalaisen Cafe Vikingin 25-vuotisjuhlaolueksi. Vahva kukkaisen sitrushedelmäinen (mandariini, aprikoosi, ananas) ja pihkaisen mäntymäinen humalointi yhdistyy karamellimaiseen ja toffeemaiseen makeuteen, joiden alle alkoholiprosenttikin peittyy. Kukkainen ja mäntymäinen humalakatkeruus jatkuu pitkässä ja runsaassa jälkimaussa.

Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
6,6 %; hanaolut

Emelisse Porter

image-border

Tämä musta, melko täyteläinen ja makeahko imperial porter on maultaan ja tuoksultaan pitkälti panimon milk stoutin ”isoveli”. Suklaamaisuus, kaakaomaisuus, pähkinämäisyys ja kahvimaisuus ovat makumaailmassa keskeisessä roolissa, ja lakritsimaiset, toffeemaiset ja rusinamaiset sävyt täydentävät kokonaisuutta. Hieman tuhkainen paahtuneisuus korostuu erityisesti pitkässä jälkimaussa, peittäen korkean alkoholiprosentin hyvin.

Brouwerij Emelisse, Kamperland, Hollanti
8,0 %; hanaolut

Mikkeller Imperial India Pale Ale Mosaic

image-border

Vaaleahkon meripihkanvärinen, keskitäyteläinen ja makeahko imperial IPA on humaloitu Mosaic-lajikkeella, joka antaa oluelle selkeän kukkaisen sitrushedelmäisen ja pihkaisen mäntymäisen humalakatkeruuden. Mallasrungon karamellimainen ja toffeemainen makeus pehmentää makua ja lisää juotavuutta. Korkeahko alkoholiprosentti peittyy hyvin oluen rehevän maun ja tuoksun alle.

Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
8,9 %; 0,33 l pullo

Mikkeller Mikkel Sarbo

image-border

Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen ale on nimetty sen valmistukseen osallistuneen kööpenhaminalaispoliitikon mukaan. Käytetty Brettanomyces-villihiiva antaa oluelle sour ale -tyylistä kirpeää happamuutta. Intensiiviseen makuun sisältyy myös greippimäistä hedelmäisyyttä ja mausteena käytetyn teen tuottamaa yrttimäistä teemäisyyttä.

Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
6,2 %; 0,33 l pullo

Emelisse Red IPA

image-border

Tumman punaruiskea, makeahko ja melko täyteläinen olut on maultaan ja tuoksultaan sekä makean karamellimainen ja toffeemainen että selkeän kukkaisen sitrushedelmäisen ja mäntymäisen humalakatkera. Erityisesti pitkässä jälkimaussa korostuva paahtuneisuus täydentää runsaan makukirjon. Tyylillisesti brown alea sekä jopa black IPAa lähestyvä moderni IPA.

Brouwerij Emelisse, Kamperland, Hollanti
6,5 %; 0,33 l pullo

Thor Bock

image-border

Tumman punaruskea, makeahko ja melko täyteläinen bock, jonka maussa ja tuoksussa suklaamaiset, karamellimaiset, pähkinämäiset ja rusinamaiset sävyt yhdistyvät jälkimakua kohti voimistuvaan paahtuneisuuteen ja bockeille tyypilliseen sikunamaisuuteen. Hieman keskitasoa voimakkaampi humalointi luo vastapainoa mallasrungon makeudelle.

Suomenlinnan Panimo, Helsinki
6,0 %; hanaolut

Hiisi Basso

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
5,5 %; hanaolut

Basso on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen steam beer, höyryolut (pintahiivaoluille ominaisissa korkeammissa lämpötiloissa käytetty pohjahiivaolut). Makeahko karamellimaisuus, toffeemaisuus ja pähkinämäisyys yhdistyy appelsiinimaisen hedelmäiseen humalointiin sekä hienoiseen paahtuneisuuteen ja marjaisuuteen. Pehmeänpyöreä maku päättyy pitkähköön hieman kuivempaan ja lievästi humalakatkeraan jälkimakuun. Oluen vaahtoaminen lasissa on melko hillittyä.

Ruosniemen Vahtimestari

image-border

Ruosniemen Panimo, Pori

6,1 %; hanaolut

Lähes musta ja melko täyteläinen portteri on maustettu vaniljalla, ja vaniljaisuus makeahkon suklaamaisuuden ja kaakaomaisuuden säestämänä onkin pääroolissa maussa ja tuoksussa. Lakritsimaisuus, kahvimaisuus ja lempeä paahtuneisuus täydentävät pyöreähköä kokonaisuutta. Pyöreys jatkuu kuivuvassa ja jonkin verran paahtuneessa jälkimaussa. Beige vaahto lasissa on maltillinen. Pehmeämakuinen, hyvän juotavuuden omaava portteri.

Plevnan Pispalan Portteri

image-border

Koskipanimo Oy, Panimoravintola Plevna, Tampere
5,6 %; hanaolut

Musta ja rungoltaan melko täyteläinen neljän viljan savuportteri, jossa paahtuneet, savuiset, viljaiset, kahvimaiset, suklaamaiset ja lakritsimaiset sävyt yhdistyvät varsin harmoniseksi kokonaisuudeksi. Runsas ja vivahteikas suutuntuma jatkuu hieman kuivempana edelleen runsaana jälkimakuna. Myös kellanruskea vaahtokukka lasissa on melko tiivis ja kestävä.

Pyynikin Ruby Jazz Ale

image-border

Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere
4,7 %; hanaolut

Ruby Jazz Ale on kuparinvärinen ja keskitäyteläinen ale, jonka mausta ja tuoksusta löytyy sitrushedelmäisen humalakatkeruuden ja makeahkon karamellimaisuuden ohella hillittyä paahtuneisuutta ja hieman marjaisuuttakin (olut on maustettu pihlajanmarjoilla). Greippimäisen hedelmäinen, marjainen, paahtunut ja humalakatkera jälkimaku on edelleen pitkä ja runsas, ja myös vaahto säilyy hyvin lasissa.

Harju Pale Ale

image-border

Malmgårdin Panimo, Malmgård
5,2 %; hanaolut

Harry’s Barin talonolueksi valmistettu Harju Pale Ale on nimetty Jyväskylän Harjun mukaan. Kyseessä on keskipunaruskea American pale ale, jossa lajityypilliset kukkaiset ja sitrusmaisen hedelmäiset humala-aromit ovat vahvasti esillä maussa ja tuoksussa. Makeahko karamellimainen, keksimäinen ja hunajamainen maltaisuus pehmentää kuitenkin sopivasti humalakatkeroita, tehden oluesta mukavan juotavan. Hieman kuivempi jälkimaku on edelleen runsas.

Hiisi/Hopping Brewsters D-Day

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
8,5 %; hanaolut

Yhteistyössä kylmäkoskelaisen Hopping Brewsters -pienpanimon kanssa valmistettu kuparinruskea ja melko täyteläinen double IPA, jossa hyvin tyylinmukainen mäntymäisen pihkainen ja kukkaisen sitrushedelmäinen (mandariini, aprikoosi, persikka) humalointi nousee päärooliin maussa ja tuoksussa. Mallasrungon makea karamellimaisuus ja hunajaisuus pehmentää ja pyöristää humalakatkeruutta. Vaahdonmuodostus lasissa on hillittyä, mutta oluen katkerahko jälkimaku pitkä.

Hiisi Kyyttö

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä

5,5 %; hanaolut

Tämä mustan ja melko täyteläisen milk stoutin valmistuksessa on käytetty myös maitosokeria, laktoosia brittiläisen milk stout -perinteen mukaisesti. Laktoosi lisää oluen pehmeyttä ja täyteläisyyttä, ja lopputuloksena on pehmeän paahtunut, kahvimainen, kaakaomaisen suklaamainen ja lakritsimainen maku ja tuoksu. Oluen humalointi on keskitasoa, pyöristyvä ja kuivuva jälkimaku melko pitkä.

Hiisi Raivoava Rakki

image-border

Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä
6,2 %; hanaolut

Tämä meripihkanvärinen IPA on varsin tyylinmukainen tuote: oluen makua ja tuoksua hallitsee vahva kukkaisen hedelmäinen (sitrus, trooppiset hedelmät) ja mäntymäisen pihkainen humalointi. Katkeruuden vastapainoksi myös makean hunajaista karamellimaisuutta ja toffeemaisuutta löytyy melko runsaasti, mikä osaltaan pehmentää oluen makua. Kuivuva jälkimaku on pitkä, ja melko tiivis vaahtokukka säilyy lasissa suhteellisen hyvin.